Istraživanje Insajdera: Nova malverzacija – promenjen broj parcele – nema rušenja spornog objekta na Pančićevom vrhu

Prema istraživanju Insajdera, parcela 1877/1 KO Brzeće na kojoj je investitorka Snežana Mitković izgradila nelegalni objekat od oko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, više ne postoji a bespravni objekat se sada nalazi na novoj parceli 1877/4.  Upravo to bi mogao da bude razlog da Upravni sud odbaci rešenje o rušenju koje je donela Republička građevinska inspekcija jer se ono odnosi na objekat na staroj, sada nepostojećoj parceli. Istovremeno, na novoj parceli upisan je objekat, bez napomene da nema građevinsku dozvolu, koja bi po pravilu trebalo da stoji.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

Prema istraživanju Insajdera, podela parcele 1877/1 na kojoj je se nalazi sporni objekat izvršena je u decembru 2017. godine. Osim toga objekat je upisan i u katastar, iako je Snežana Mitković u rekordnom roku dobila saglasnost niza institucija za izgradnju ski bifea, a ne betonsko armiranog objekta od preko 1.000 kvadrata.

U odgovoru na pitanja novinara Insajdera, iz Službe katastra Opštine Brus  navode da je zahtev za preparcelaciju podnelo Javno preduzeće „Skijališta Srbije“ u novembru prošle godine, a promena je evidentirana nakon što je odluka postala pravosnažna, 2018. godine. Ova informacija potvrđena je Insajderu i u JP „Skijališta Srbije“ uz obrazloženje zbog čega je to urađeno:

 „Preparcelacija iz decembra 2017. godine se odnosila za potrebe postupka dobijanja dozvola za novu ski stazu na lokaciji Krčmar“, kažu u Skijalištima.

Uprkos tome što u „Skijalištima Srbije“ tvrde da je to urađeno zbog nove staze, zanimljivo je da je takva odluka doneta u periodu kada je Republička građevinska inspekcija, i to nakon pisanja Birna, prvi put izašla na teren i ustanovila da se na vrhu Kopaonika u Nacionalnom parku na parceli 1877/1 gradi bespravni objekat od oko 1.000 kvadrata. Inspekcija je tada donela prvo rešenje o rušenju a zatim i konačno 24. januara 2018. godine. To rešenje se odnosilo na bespravni objekat koji je izgrađen na parceli 1877/1 KO Brzeće.

To rešenje je investitorka Snežana Mitković preuzela u martu,  a trenutno se pred Upravnim sudom vodi spor po žalbi investitorke. Kako sada stoje stvari, postoje velike šanse da će Republička građevinska inspekcija morati da donese novo rešenje o rušenju sa novim brojem parcele. U tom slučaju uslediće nova žalba, novi rokovi a sa tim i odlaganje rušenja.

Nelegalni objekat upisan i u katastar

Nelegalni objekat od preko 1.000 kvadrata koji je izgradila investitorka Snežana Mitković i to naočigled svih nadležnih institucija, u međuvremenu je upisan i u katastar nepokretnosti Republike Srbije. Prema istraživanju Insajdera, bespravni objekat je upisan 2018. godine i to bez napomene da je reč o objektu bez dozvole za gradnju, koja je morala biti uneta.

Izvod iz katastra nepokretnosti
Izvod iz katastra nepokretnosti

Upravo podela parcele 1877/1 KO Brzeće bila je razlog da se ponovo napravi geodestski snimak terena. Tada je snimljen  nelegalni objekat i jednostavnoupisan u katastar.

Osim podataka o parceli, u kojima se navodi da je reč o poljoprivrednom zemljištu u javnoj svojini, i da je nosilac prava  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navodi se da je na katastarskoj parceli 1877/4 u trećem delu zemljište pod zgradom i drugim objektom.  Upisano je da osnova objekta ima 356 metara kvadratnih, 2018. godine.

Uprkos tome što žalba na rešenje o rušenju koje je donela Republička građevinska inspekcija, ne odlaže rušenje, nelegalni objekat na vrhu Kopaonika i dalje stoji netaknut. Na pitanje Insajdera zašto bespravni objekat još nije srušen, ministarka građevine Zorana Mihajlović kaže da zakonski rokovi teku.  

„Što se tiče Ministarstva građevine to rešenje je negde početkom marta uručeno strankama ili kome je već trebalo. Sada postoji još neka zakonska procedura koja mora da prođe. Svakako, taj objekat ne može biti ozakonjen jer se nalazi u najvišem stepenu Nacionalnog parka i tačno se zna šta može, a šta ne može da se gradi u Nacionalnim parkovima“, rekla je ministarka.

U međuvremenu dok teku zakonske procedure, u bespravnom objektu  u prizemlju,  otvoren je restoran koji bez ikakvih problema radi najmanje mesec dana.

Kako se može videti na fiskalnom računu koji je novinar redakcije Insajder dobio u restoranu na Pančićevom vrhu, firma koja drži restoranski deo, zove se Vrh 2017 Brus. Zastupnica ove firme prema podacima Agencije za privredne registre je Sonja Miljković. U APR-u se navodi da je ona registrovala ovu ugostiteljsku radnju 5. decembra prošle godine, dok je u PDV sistem ušla za manje od mesec dana, odnosno 1. januara 2018.

Bojana Anđelić

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.