Iz odgovara Tužilaštva Insajderu može se zaključiti da MUP koči istragu o Hercegovačkoj

Više javno tužilaštvo četiri puta je uputilo zahtev Policiji za prikupljanje obaveštenja u vezi s događajima u Hercegovačkoj ulici, kada su tokom noći nepoznata lica pod maskama bagerima srušila nekoliko objekata, ali Policija na ove zahteve ne odgovara.

Pošto u ovoj istrazi već pola godine nema nikakvih rezultata, uprkos tome što je u interesu javnosti da sazna šta se desilo u noći 24. na 25. april, Insajder.net je Tužilaštvu uputio zahtev s konkretnim pitanjima o tome koliko je Tužilaštvo Policiji uputilo zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja i na koliko je tih zahteva Policija odgovorila.

Iz Višeg javnog tužilašta u odgovoru na pitanja Insajdera objašnjavaju da su pre dve nedelje “uputili urgenciju za postupanje po podnetim zahtevima i to je trenutno stanje u predmetu”. Istraga o tome šta se desilo u Savamali tako praktično stoji.

Odgovor Tužilaštva prenosimo u celosti:

“Više javno tužilaštvo u Beogradu, tačnije postupajuća zamenica javnog tužioca, dana 29.04.2016. godine povodom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici stavila je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja koji je istog dana dostavljen Policiji radi vršenja provera. Dana 03.05.2016. godine, kao i dana 13.05.2016. godine i 17.05.2016. godine stavljena su još tri nova zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja koja su dostavljena Policiji, a dana 27.09.2016. godine postupajuća zamenica javnog tužioca Policiji je uputila urgenciju za postupanje po podnetim zahtevima i to je trenutno stanje u predmetu za koji se interesujete”.

U Srbiji istragu u bilo kom predmetu vodi Tužilaštvo, koje od Policije traži prikupljanje dokaza. U slučaju Savamala Policija, međutim, sudeći po odgovoru Višeg tužilaštva Insajderu, ignoriše zahteve da dostavi obaveštenja Tužilaštvu.

Predstavnici vlasti, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, istovremeno uporno ponavljaju da odgovore na pitanja u vezi s rušenjem objekata u Savamali bez rešenja o rušenju može da da samo Tužilaštvo, koje očigledno ne dobija informacije da bi moglo da sprovodi istragu.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.