Izveštaj unutrašnje kontrole o Hercegovačkoj postoji, ministar tvrdi da ne postoji jer se dopunjava

Izveštaj unutrašnje kontrole o Hercegovačkoj predstavlja jedan od ključnih dokumenata u okviru ove istrage jer bi morao da pruži odgovor na pitanje po čijem nalogu je policija u noći rušenja odbila da se odazove na pozive građana. Ovaj izveštaj novinarima redakcije Insajder već mesecima odbijaju da dostave i MUP i Tužilaštvo tvrdeći da će se time ugroziti istraga. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče je izneo tvrdnju da Sektor unutrašnje kontrole još uvek sastavlja izveštaj, iako se u zvaničnim odgovorima koje je Insajder dobio iz MUP-a i tužilaštva proteklih meseci navodi da se sastavljen izveštaj ovog Sektora od jula ove godine nalazi u Tužilaštvu.

Nebojša Stefanović

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je juče da izveštaj Sektora unutrašnje kontrole o nepostupanju policije u noći rušenja u Hercegovačkoj još nije završen. On je juče takođe rekao i da će „Sektor unutrašnje kontrole, kada bude prikupio sve relevantne podatke, svoj izveštaj proslediti nadležnom tužilaštvu“, a ne medijima.

Ova izjava ministra u suprotnosti je s navodima Ministarstva unutrašnjih poslova u zvaničnom dopisu redakciji Insajder od pre nekoliko meseci.

U rešenju MUP-a kojim je odbijen naš zahtev za pristup informacijama od javnog značaja da nam se dostavi upravo izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u ovom slučaju, MUP je naveo da je ovaj izveštaj završen i prosleđen tužilaštvu još početkom jula ove godine.

„Sektor unutrašnje kontrole je povodom slučaja koji se dana 24. na 25. april 2016. godine dogodio u Hercegovačkoj postupio po zahtevu za prikupljenje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 13. 06.2016. godine, kao i po zahtevu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 11.01.2017, na osnovu kojih je, nakon preduzetih službenih mera i radnji, od strane Sektora unutrašnje kontrole sačinjen izveštaj broj 3316/C od 05. 07.2017. godine koji je istog dana dostavljen Višem javnom tužilaštvu“, navodi se u rešenju MUP-a.

Nakon jučerašnje izjave ministra policije, pitali smo Biro za saradnju sa medijima ko u ovom slučaju ne govori istinu - ministar policije ili Ministarstvo unutrašnjih poslova u dopisu Insajderu od pre tri meseca.

Biro za informisanje MUP-a kaže „da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apsolutno tačno i precizno odgovorio na pitanja Insajdera“.

Oni u odgovoru potvrđuju da je jedan izveštaj Sektora unutrašnje kontrole dostavljen tužilaštvu, ali dodaju da je nakon toga, od Prvog osnovnog tužilaštva stigao novi dopunski zahtev.

„Nakon što je Sektor unutrašnje kontrole jula ove godine dostavio izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, stigao je od Prvog osnovnog javnog tužilaštva novi dopunski zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je tužilac naložio dodatne provere i po tom zahtevu SUK trenutno postupa. Kada izveštaj bude završen isti će biti prosleđen nadležnom tužilaštvu. Imajući u vidu da su naložene dodatne provere i da predistražne radnje i dalje traju, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je apsolutno tačno i precizno odgovorio na pitanja Insajdera“ navodi se u odgovoru Biroa za saradnju sa medijima.

I samo Prvo osnovno tužilaštvo potvrdilo je za Insajder da poseduje izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u slučaju Hercegovačka sredinom novembra ove godine, nakon što im je Više tužilaštvo prebacilo predmet.

U rešenju od 14. novembra kojim je ovo tužilaštvo odbilo zahtev novinara Insajdera da nam dostave kopiju izveštaja Sektora unutrašnje kontrole navodi se: „Uvidom u evidenciju utvrđeno je da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu poseduje traženu informaciju, imajući u vidu da je Više javno tužilaštvo ustupilo na nadležnost i dalje postupanje Izveštaje MUP RS, Direkcije policije kao i službene beleške o obaveštenjima primljenim od građana.

Na osnovu svega ovoga, jedino je jasno da jedan izveštaj Sektora unutrašnje kontrole o nepostupanju policije na dan rušenja u Hercegovačkoj zaista postoji i da se on nalazi i u MUP-u i u nadležnom Tužilaštvu, iako ministar tvrdi suprotno.

I dalje je nejasno da li je ministar Stefanović nenamerno izjavio da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a i dalje sastavlja izveštaj ili je namerno činjenicu da je tužilaštvo tražilo dopunu tog izveštaja iskoristio kao izgovor da se izveštaj i dalje drži u tajnosti.

Podsetimo, u noći između 24. i 25. aprila 20016. grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa maltretirala je i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali se oni nisu odazvali. Građane su čak upućivali na komunalnu policiju, koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Istraga o tome ko je rušio u sred noći u centru grada bez rešenja o rušenju, kao ni ko je toliko moćan naredio policiji da ne radi svoj posao - još nije počela jer je i dalje u toku predistražni postupak.

Uprkos činjenici da policija te noći nije radila posao u interesu građana, ministar Stefanović juče je čak na insistranje novinara Insajdera da dobiju izveštaj pokušao da diskredituje tvrdnjom da Insajder taj izveštaj traži zbog privlačenja publike, a ne u interesu javnosti.

Sve informacije o slučaju Hercegovačka do kojih je Insajder došao pogledajte u emisiji Insajder bez ograničenja: „Komandom protiv zakona“.

Mina Milanović

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.