Javno preduzeće kažnjeno zbog nedostavljanja informacija televiziji, a troškove snosi televizija

Televizija Kanal 9 iz Novog Sada, dobila je prekršajne sporove pokrenute protiv JKP „Vodovod i kanalizacija“ koje nije odgovaralo na njihove zahtev upućene po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, ali će ih ta pobeda kao oštećene koštati gotovo 15 puta više nego preduzeće koje je proglašeno krivim.

Sud je doneo presudu da odgovorno lice u JKP Vodovod i kanalizacija kao kaznu za prekršaj treba da plati 50.000 dinara, a na ime pokrivanja sudskih troškova oštećenog, odnosno Kanala 9, samo 167.250 dinara iako su troškovi televizije bili daleko veći.

Direktorka „Kanala 9“ Maja Pavlović za Insajder kaže da su samo za pisanje prekršajne prijave, a ovde je reč o 107 zahteva koji su procesuirani, advokatski troškovi bili oko 2,7 miliona dinara. Iako prema zakonu, onaj ko je proglašen krivim snosi sve troškove oštećenog, to se u slučaju Kanala 9 nije desilo.

„Ja sam kažnjena zato što sam pokrenula postupak, a on je, iako kriv, nagrađen. Time se nama šalje poruka da se ne isplati raditi po zakonu, a njima da su zaštićeni u kršenju zakona“, zaključuje direktorka novosadske televizije.

Apelacioni prekršajni sud je zaključio da je Kanal 9 svih 107 postupaka trebalo da pokrene jednim zahtevom i da bi priznavanjem troškova za pisanje svih 107 predstavljalo “zloupotrebu prava”.

„ Mi smo prekršajne prijave pisali onda kada su se za to sticali uslovi, a to se dešavalo u različitim terminima. Osim toga, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama JKP je moglo da odbije da odgovori na naše zahteve i donese rešenje u kojem se poziva na zloupotrebu prava. Oni to nisu uradili. Zato je još neobičnije da se sud poziva na zloupotrebu prava iako se okrivljeni nije na to pozvao. Iz toga proizilazi da sud čuva direktora više nego što se on sam čuva“, kaže Maja Pavlović.

Ona navodi da je ta televizija, u kontinuitetu šest meseci, slala pitanja pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, na koja JKP Vodovod i kanalizacija nijednom nije odgovorilo.

„ Mi od tog preduzeća nismo mogli da dobijemo ni jednu informaciju. Zbog toga smo , doslovno se pridržavajući zakona, svaki put kada organ javne vlasti nije postupio po zakonu, pokretali prekršajni postupak nakon isteka zakonskog roka od 15 dana. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 50.000 dinara ”, objašnava Maja Pavlović.

Po tom osnovu televizija Kanal 9 poslala je više stotina prekršajnih prijava tokom 2015. godine, ali se po njima, postupalo tek 2017. , i to ne po svim. Prekšajni sud u Novom Sadu, objedinio je 107 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica u JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Novog Sada. Zbog zastarelosti su odbačena 41 zahteva, dok je u 66 odgovorno lice proglašeno krivim.

Televizija “Kanal 9“ je uputila Ustavnom sudu  žalbu na doneto rešenje Apelacionog prekršajnog suda u Novom Sadu, a savet šta raditi i kako se ubuduće ponašati u ovakvim situacijama tražili su i od Poverenika za informacije od javnog značaja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.