Kako do respiratora: Od donacija, kupovine, preko kofera do mreža i veza…

Respiratori ili veštačka pluća su medicinski aparat koji u ovom trenutku borbe sa koronavirusom traži ceo svet. Dok predsednik države Aleksandar Vučić poručuje da agenti raznih država s koferima u rukama idu po svetu da pregovararaju oko kupovine ovih aparata, pojedinci su do respiratora prethodnih dana, čini se, dolazili nešto lakšim putem.

Novopristigli respiratori u KCS Foto: Instagram

Ceo svet bori se sa koronavirusom koji kod većine osoba inicira blage simptome. Kod manjine obolelih, međutim, uzrokuje težu kliničku sliku i njima su potrebni respiratori. Zato ovi aparati koje obezbeđuju podršku za disanje pacijentima trenutno traže sve države na svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od kada je epidemija počela nije propustio nijednu konferenciju za novinare da naglasi koliko je teško doći do ove opreme. Tako je sinoć rekao da je, što se tiče respiratora, na tržištu „opšta otimačina“.

„Više ne vredi ni kada potpišete ugovor i kada platite, čim postignu veću cenu oni vam vrate pare i prodaju dalje. Mi smo imali sreću da sa kineskom Vladom imamo prijateljske odnose i da po tom državnom principu dobijemo priroritet. Ali kada nabavljate na tržištu od različitih posrednika ako nemate keš, ako nemate kofere keša i agenti da vam to nose , vrlo je teško do toga da dođete“ , rekao je sinoć Vučić.

Kako je dodao, on je kasno saznao da šalju kofere za respiratore.

„Prihvatićemo takvu igru, igraćemo sad barabar sa vama, nema problema“, rekao je Vučić navodeći da je doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude „sa crnim fondovima".

„I nije važno koliko novca ponudite, ne možete do toga da dođete. I ja sam doneo odluku da i mi pošaljemo naše ljude sa crnim fondovima da rešavaju stvari širom sveta, dozvoljenim zakonom da znate. Nadam se da ni dinara neće da potroše jer ćemo sve moći ovako da uradimo. Ako bude moralo snalazićemo se na taj način jer ne možete drugačije. Ispred nosa vam neko uzme 200 respiratora iako ste vi platili te respiratore, ne samo da ste imali ugovor" , dodao je predsednik Srbije.

Unicef Srbija za Insajder: Dobavljači nam daju prvenstvo

Ipak, pojedinima koferi nisu bili neophodni već je, kako navode u kancelariji Unicefa za Insajder,  bila dovoljna višegodišnja saradnja sa dobavljačima različite opreme.

„Unicef kao međunarodna organizacija ima najveće humanitarno skladište na svetu, koje je u Kopenhagenu i dugoročne višegodišnje ugovore sa dobavljačima različite opreme. Zahvaljujući tome što svake godine Unicef pomaže u saniranju oko 300 vanrednih situacija širom sveta, naši dobavljači nam daju prvenstvo u nabavci opreme, jer je Unicef globalno prepoznat kao organizacija koja pomaže državama da se lakše izbore za razlicitim krizama“, navode u Unicefu.

Kako ističu, jedan od njihovih dobavljača omogućio je im je da u vreme svetske krize sa koronavirusom kupe 50 respiratora za Srbiju.

„Unicef je odmah reagovao i mobilisao se da prikupi sredstva i pomogne u nabavci respiratora i potrebne sanitetske opreme za potrebe zdravstvenog sistema u Srbiji”, dodaju u Unicefu za Insajder.

Novac je prikupljen zahvaljujući ličnim donacijama zaposlenih u Nordeusu uz podršku osnivača kompanije kao i uz finansijsku podršku Phi Academy, Vojvođanske banke, redovnih donatora i Unicef-ove ambasadorke Ane Ivanović.

Mozzart bez detalja o tome kako je došao do respiratora

Za Srbiju je, kako je saopšteno 21. marta, 10 respiratora nabavila i kompanija Mozzart.

Oni međutim nisu želeli da saopšte detalje o tome kako su do ovih aparata došli. Kako navode u kratkom odgovoru Insajderu, rad u više zemalja omogućio im je da razviju veze.

„Rad u više zemalja i naša poslovna etika koju razvijamo su nam doneli konekciju koju koristimo i u ovim kriznim trenucima da bismo uradili dobre, gotovo nemoguće stvari. Uvek smo nastojali da budemo partner državi, da pomognemo kada god smo i koliko god smo to u mogućnosti”, navode u ovoj kompaniji.

Dodaju da će respiratori koje je nabavila njihova kompanija biti raspoređeni po bolnicama u Srbiji, u skladu sa prioritetima koje bude odredila država.

Đokovići u potrazi za respiratorima

Nabavku respiratora najavio je i najbolji teniser sveta Novak Đoković zajedno sa suprugom Jelenom. Kako je rečeno na video konferenciji za novinare, oni su donirali milion evra za kupovinu respiratora i medicinske opreme u Srbiji, a trenutno čekaju konkretnu informaciju oko količine respiratora koje mogu kupiti.

„Putem mog strica Gorana koji ima uticajnu mrežu ljudi na kineskom tržištu, uspeli smo da dođemo direktno do proizvođača, čekamo konkretnu informaciju oko količine kako bismo mogli da sprovedemo donaciju, a moji roditelji imaju dobre kontakte u Evropi, prevashodno u Nemačkoj“, rekao je Đoković.

Cene respiratora

Kako nešto na tržištu vredi onoliko koliko je neko spreman da plati, respiratori su zbog epidemije koronavirusa svakako dosta poskupeli. O cenama ovih aparata govorio je nedavno i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naveo da klinički respiratori koštaju između 26.000 i 40.000 evra, ali da se sada na tržištu ne mogu naći ni za 200.000 evra.

Prema tenderu za nabavku 15 respiratora koji je sredinom marta sprovelo Ministarstvo zdravlja, cena jednog respiratora iznosila je 2.340.000 dinara sa PDV-om, odnosno 19.830 evra.

Naime, prema dostupnim podacima, posao nabavke 15 respiratora u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva dobila je firma Drager tehnika i to po ukupno ponuđenoj ceni od 35.100.000 dinara, odnosno skoro 300.000 evra.

„Deo respiratora poklonila Kina, deo smo kupili“

Na samom početku epidemije koronavirusa u Srbiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zemlja na „polucrno“, to jest avansno platila respiratore.

„To znači da smo u postupku nabavke novih respiratora do naše kineske braće. To znači da smo, ne mogu da kažem na crno ali na polu crno avansno platili dodatne respiratore. I neću da kažem ni odakle pa me streljate. E u sredu će da nam stignu ti respiratori. Jer moj je posao da se borim za život za naših ljudi” , rekao je Vučić 15. marta uveče.

I dan ranije Vučić je govorio o nabavci respiratora.

„I nemoj više da me pitate kako nabavljam respiratore, ja sam kriv gonite me, evo nabavio sam 50 jutros, a nigde vam ne piše nabavka. Šta vas briga kako, a nabavljaću još. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore" , rekao je predsednik Srbije 14. marta.

Javnost je upoznata i sa tim da je državi deo respiratora poklonila Kina dok je deo opreme kupljen. Veći deo respiratora u međuvremenu je stigao, a kako je sinoć poručio Vučić, stići će još.

„Sinoć je avionom koji je platila EU stiglo 70 respiratora koje smo podelili - 20 u Novi Sad, 20 u Niš, 10 u Kragujevac, 10 Zemun i 10 smo stavili na čekanje da možemo u druge gradove da pošaljemo”, poručio je Vučić dodajući da je po Srbiji već ranije podeljeno 135 respiratora. Kako je dodao, očekujemo nekoliko stotina respiratora u narednih 12 dana.

Od kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, informacije o respiratorima građani su slušali isključivo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sa koliko ovakvih aparata trenutno raspolaže države ne zna se ali je ovaj broj u početku bio „državna tajna”. Naime, premijerka Srbije Ana Brnabić 12. marta na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla je da se broj respiratora „sada praktično tretira kao državna tajna”.

Samo nekoliko sati kasnije istog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti rekao je da Srbija ima 1.008 najavljujući nabavljanje još 500 respiratora.

Solidarnost i pomoć u kriznim situacijama

Brojne kompanije donirale su novac državi za kupocinu neophodne medicinske opreme. Kako je saopštila Privredna komora Srbije, za kupocinu deset respiratora donirali su Kappa Star, Nelt, MK grupa, Moji brendovi, Alko grupa i Milšped, dok je Eliksir Prahovo 30 miliona dinara. Kompanija Matijević grupa izdvojila je 100.000 evra za kupovinu neophodne medicinske opreme. Prethodno su, brojne kompanije donirale pakete za penzionere, a Telekom Srbija donirala je 20 miliona dinara za kupovinu medicinske opreme dok je Delta holding saopštio da će pripremati obroke za zdravstvene radnike u Beogradu. Istovremeno, gotovo svakodnevni su primeri solidarnosti i humanosti građana u vidu donacija, pomoći najugroženijima, a gotovo 4.300 osuđenika iz četiri zatvora u Srbiji odlučilo je da se odrekne jednog obroka u korist najsiromašnijih penzionera i drugog socijalno najugroženijeg dela stanovništva.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.