Koliko je građane koštala prodaja Komercijalne banke

Komercijalna banka privatizovana je 2020. godine, uprkos tvrdnjama predstavnika svih vlasti od 2006. da bi mogla ostati u državnom vlasništvu.

Komercijalna banka, ilustracija

Da su to bila prazna obećanja jasno je iz toga što je obaveza privatizacije Komercijalne banke definisana još ugovorom sa EBRD-jem 2006. Godine, kada je ova finansijska institucija ušla u vlasničku strukturu banke dokapitalizacijom od 70 miliona evra. Prema tom ugovoru u koji su novinari Insajdera imali uvid, prodaja banke je planirana u narednih tri do pet godina, a ugovor je u ime Vlade Srbije potpisao Mlađan Dinkić. Privatizaciju je odložila svetska ekonomska kriza 2008. godine, a odlagana je i narednih godina, a kako bi to bilo moguće, predstavnici države su sa stranim akcionarima potpisivali više aneksa ugovora. Na kraju je u februaru 2020. prodata Novoj Ljubljanskoj banci (NLB).

Zašto su zbog štetnih ugovora građani pre prodaje morali da plate više od 250 miliona evra stranim finansijskim institucijama pogledajte u prilogu Insajdera.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.