Krivična prijava i protiv direktora Skijališta Srbije: Nelegalnom objektu na Pančićevom vrhu dozvolio da koristi struju javnog preduzeća

Slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu, kako je otkrio Insajder u emisiji Vrh bezakonja, pratili su brojni sporni potezi pojedinih nadležnih institucija. Jedan od njih je to što je Javno preduzeće Skijališta Srbije, uprkos činjenici da je Ministarstvo građevinarstva izdalo rešenje o rušenju objekta, investitorki Snežani Mitković mesecima omogućavalo da koristi njihovu vodu i struju. Upravo zbog toga, Ministarstvo je protiv direktora JP Skijališta Srbije Dejana Ćike, podnelo krivičnu prijavu.

Objekat na Pančićevom vrhu u vreme zakazanog, pa otkazanog rušenja

Javno preduzeće Skijališta Srbije, bilo je praktično prva nadležna institucija kojoj se insvestitorka Snežana Mitković obratila 12. januara 2017. godine. Naime, kako na skijaškim stazama na Kopaoniku ovo preduzeće jedino ima struju i vodu, investitorka se Skijalištima obratila sa molbom da  joj se omogući priključenje na obe mreže. Saglasnost za priključenje montažnog objekta od 150 kvadrata, Nadzorni odbor Skijališta Srbije izdao je za manje od mesec dana, odnosno već 30.januara 2017.   Investitorka je sa gradnjom počela sredinom 2017. godine, a umesto montažnog ski bifea, za koji je dobila saglasnost,  izgrađen je armirano betonski objekat od preko 1.000 kvadrata. Uprkos tome, i činjenici da je Ministarstvo građevinarstva u međuvremenu izdalo rešenje o rušenju jer je objekat izgrađen bez građevinske dozvole, Skijališta Srbije nisu isključila objekat sa struje i vode, već su naprotiv, uredno izdavala račune za potrošenu struju i vodu.

Skijališta Srbije uredno isporučivala račune za struju

Tako je Snežani Mitković krajem marta 2018. godine dostavljen račun za struju za februar od oko 106.000 dinara i  račun za priključak na elektro mrežu u iznosu od oko 240.000 dinara.

Restoran na Pančićevom vrhu i dalje radi
Restoran na Pančićevom vrhu i dalje radi

Upravo zahvaljujući ovoj činjenici, restoran koji je u međuvremenu otvoren u bespravnom objektu, nesmetano je radio toko cele zimske sezone. Insajder je tokom istraživanja, više puta pokušao da dobije odgovor od nadležnih u Skijalištima na pitanja zašto nisu prijavili nelegalnu gradnju i zbog čega su nastavili da omogućavaju korišćenje vode i struje bespravnom objektu, kada je to u suprotnosti sa saglasnošću koja je data da ski bife. U odgovorima su se između ostalog, pozivali na nenadležnost a armirano betosnki objekat od preko 1.000 kvadrata su sve vreme nazivali "ski bifeom".

Saglasnost dao direktor Skijališta Srbije

Kako se navodi u krivičnoj prijavi koju je protiv direktora Dejana Ćike podnelo Ministarstvo građevinarstva, a u koju je Insajder imao uvid, sve ovo se dešavalo urpkos tome što je krajem 2017. komunalna inspektorka na terenu ustanovila da nije reč o montažnom objektu već o betonskom zdanju, za koje investitorka nema građevinsku dozvolu.

Uprkos toj činjenici, kako se navodi u krivičnoj prijavi, direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika, postupio je suprotno odluci Nadzornog odbora tog preduzeća, koje je saglasnost za priključenje na elektro mrežu i tehničku vodu dalo za montažni objekat od 150 kvadrata, a ne deset puta veći armirano betonski objekat. 

"Dejan Ćika je dozvolio priključenje na elektro mrežu i tehničku vodu bespravno sagrađenog objekta, iako je znao da nije ni montažnog karaktera niti ima građevinsku dozvolu. Imajući u vidu sve navedeno, to je očigledno da postoji osnovana sumnja da su se u radnjama osumnjičenog Dejana Ćike, kao odgovornog lica - direktora Skijališta Srbije, stekli elementi krivičnog dela Priključenje objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole", navodi se u krivičnoj prijavi koju je podnelo Ministarstvo građevinarstva.

 JP Skijališta Srbije su struju i vodu isključila tek 2. avgusta ove godine, i to nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo građevinarstva zbog zakazanog rušenja.

Krivična prijava podneta i protiv predsednika Opštine Brus

 Uklanjanje  bespravnog objekta trebalo je da bude izvršeno 7. avgusta, ali je odloženo jer nije obezbeđena asistencija policije. U ovom trenutku je rušenje nelegalnog objekta praktično u pat poziciji, jer policija traži od Ministarstva da prvo pokuša rušenje bez njihove asistencije, dok ministarka Zorana Mihajlović poručuje da ne želi da na taj način ugrozi bezbednost ljudi i opreme.

Osim protiv direktora Skijališta Srbije, Ministarstvo građevinarstva je podnelo krivičnu prijavu i protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine uticajem i dve krivične prijave protiv investitorke Snežane Mitković, zbog nelegalne gradnje i falsifikovanja službenih isprava.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.