Krivična prijava protiv Babićevog vozača: Neprilagođena brzina, vlažan kolovoz, gusta magla, materijalna šteta 180.000 dinara…

Protiv vozača D.S, koji je upravljao vozilom koje je izazvalo saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi u Doljevcu u kojoj je poginula jedna osoba, a pet teže ili lakše povređeno, vodi se postupak za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja počinjeno iz nehata, potvrđeno je Insajderu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu. Kako se navodi u krivičnoj prijavi koja nam je dostavljena, do nesreće je došlo usled “neprilagođene brzine, u uslovima vlažnog kolovoza i guste magle”. U prijavi piše da procenjena materijalna šteta nastala u udesu iznosi oko 180.000 dinara.

Saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi kod Doljevca

Nesreća na naplatnoj rampi u Doljevcu dogodila se 31. januara, kada je, kako se sumnja, D. S, vozač automobila „škoda superb“ u kojoj se nalazio tadašnji direktor Koridora Srbije Zoran Babić, pri velikoj brzini naleteo na „opel“, u kojem je stradala S. G, dok je još pet osoba povređeno.

Kako za Insajder kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, protiv Babićevog vozača vodi se postupak zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, počinjeno iz nehata. Na pitanje kojom je brzinom vozio D.S. neposredno pre i u trenutku udesa, nismo dobili odgovor od Tužilaštva, uz obrazloženje da će spisi predmeta biti dostavljeni Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i Zavodu za sudsku medicinu u Nišu radi saobraćajnog i medicinskog veštačenja.

Podataka o brzini nema ni u krivičnoj prijavi protiv Babićevog vozača koju je Tužilaštvo dostavilo Insajderu. U njoj se navodi da je na putu Niš - Grdelica, na kanalu naplatne putarine Doljevac vozač izazvao saobraćajnu nesreću kada je upravljajući automobilom, usled neprilagođene brzine kretanja vozila u uslovima vlažnog kolovoza i guste magle, prošao kroz kanal 3 naplate putarine i prednjim delom svog vozila udario u zadnji deo automobila koje je bilo zaustavljeno na kanalu naplate putarine. Nakon toga se, kako dalje piše u prijavi, to vozilo od siline udarca odbija unapred i prednjim delom udara u treći automobil koji je nakon plaćanja putarine krenulo prema izlazu kanala 3.

Materijalna šteta procenjena na oko 180.000 dinara

U krivičnoj prijavi se navodi da je u toj saobraćajnoj nesreći u Doljevcu na licu mesta od zadobijenih povreda smrtno stradala jedna osoba, dve osobe su zadobile teške telesne povrede - jedna obostrani prelom rebara, kontuziju pluća i povredu kičmenog stuba, a druga prelom leve butne kosti i prelom slabinskog pršljena. Sva tri vozača automobila koja su učestvovala u nesreći zadobila su lakše telesne povrede.

Sva imena koja se pominju u prijavi dostavljenoj Insajderu (ime vozača protiv kog je podignuta, ime poginule i povređenih osoba), marke i registarske oznake automobila su zatamnjeni, uz napomenu da je izvršena anonimizacija podataka o ličnosti, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

U krivičnoj prijavi piše i da se materijalna šteta do koje je došlo u udesu ceni na oko 180.000 dinara.

D.S, koji je inače kao vozač zaposlen u Koridorima Srbije, uhapšen je tek dan nakon nesreće i njemu nije određen pritvor. Kako je Sud tada objasnio, on je čitav dan nakon nesreće bio na slobodi, pa je za to vreme mogao da utiče na svedoke, te je pritvor suvišan.

Na fotografijama s mesta nesreće, koje su objavljene u medijima, videlo se da je prvi automobil odbačen nekoliko desetina metara dalje, dok je od jačine udarca uništeno vozilo marke „opel“ koje se nalazio u sredini i u kome je bila žena koja je u sudaru poginula.

Kako je izjavio načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov, do nezgode je došlo kada se vozilo u kojem je bio Babić nije zaustavilo kod naplatne stanice Doljevac, već je udarilo u vozilo „opel astra“, koje je stajalo u redu za čekanje na naplatnoj stanici. Arsov je dodao i da se vozilo u kojem je bio direktor Koridora kretalo velikom brzinom.

„Od siline udara vozilo 'opel astra' se pomerilo napred i udarilo u vozilo 'folksvagen pasat', koje je takođe bilo zaustavljeno na naplatnoj stanici i čiji je vozač plaćao putarinu“, rekao je Arsov.

Dan posle nesreće, Zoran Babić saopštio je da podnosi ostavku na mesto direktora Koridora Srbije.

“Iako sam bio samo saputnik, za mene kao čoveka, to je dovoljan razlog da više ne obavljam funkciju vršioca dužnosti direktora Koridora Srbije. Bezbednost, sigurnost, to je ono što su bili moji ciljevi i to je potpuno jasan motiv da podnesem neopozivu ostavku”, naveo je Babić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.