Legija na suđenju za ubistvo Ćuruvije: Ostajem pri iskazu datom u istrazi

Milorad Ulemek Legija u svedočenju pred Specijalnim sudom rekao je da o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije ima posredna saznanja i da je iz razgovora sa Radomirom Markovićem šefom DB-a shvatio da su Ćuruviju ubili Ratko Romić i Miroslav Kurak. On nije želeo da odgovara na pitanja koja bi ga izložila krivičnom progonu, a na pitanja da li mu prete Ulemek je odgovorio da će “to sam rešiti”, javlja reporter Insajder.neta.

Ulemek je u svemu ostao pri iskazu datom Tužilaštvu za organizovani kriminal 2014, koji je bio ključan da se posle više godina zastoja pokrene istraga ubistva novinara Slavka Ćuruvije. 

Na početku svedočenja rekao je da nema neposrednja saznanja o ubistvu novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, ali da ima informacije koje je dobio od tadašnjeg načelnika DB-a, sada optuženog, Radomira Markovića, javlja reporter Insajder.neta.

Svedočenje Legije uz jake mere obezbeđenja

Milorad Ulemek Legija je na suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije doveden iz zatvora Zabela, gde služi kaznu zatvora od 40 godina za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ubistvo bivšeg predsednika predsedništva Srbije Ivana Stambolića, četvorostruko ubistvo na Ibaskoj magistrali i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi, kao i za zločine Zemunskog klana.

Ulemek je prebačen iz zatvora u Požarevcu, a kolonu vozila koja ga je pratila iz vazduha je nadgledao helikopter. Ustanička ulica u kojoj se nalazi Specijalni sud bila je blokirana.

“Pozvao me je 2000. zbog hapšenja jednog lica, pa sam ga pitao ko će da budu navigatori ispred DB-a, a on mi je rekao 'ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju'. Video sam gospodina Romića i gospodina Kuraka ispred njegove kancelarije i s njima sam se onda dogovarao o toj akciji hapšenja, rekao je Ulemek.

Ulemek nije želeo da odgovara na pitanja koja bi ga izložila daljoj krivičnoj odgovornosti, pa je odbio da ponovi deo iskaza koji je dao u istrazi, u kom je tvrdio da ga je Marković krajem marta 1999. pozvao da dođe u Beograd radi likvidacije jednog lica, za koje je Ulemek kasnije zaključio da je Ćuruvija.

Takođe, Ulemek nije hteo da odgovara na pitanja tužilaca o razgovorima s nekadašnjim vođom Zemunskog klana Dušanom Spasojevićem o Romiću i Kuraku niti o tome da li je Zemunski klan hteo da ih likvidira.

Na pitanje tužioca da li mu prete, Milorad Ulemek je rekao da mu prete poslednjih 15 godina, nakon čega je dodao da oko toga Tužilaštvo „ne treba da brine jer će on to sam rešiti“.

U nastavku svedočenja Ulemek je precizirao da mu je prećeno kako bi odustao od svedočenja u tom slučaju, ali nije naveo ko mu je pretio.

Na pitanje okrivljenog Ratka Romića da li mu je on pretio, Ulemek je odgovorio da direktno nije, odnosno da možda jeste a možda nije. Na Romićevo pitanje da li mu je Miroslav Kurak pretio, Ulemek je odgovorio da ne zna: "Ne znam. Nije se predstavio, a ko je koga slao, to ćemo da vidimo".

Prvi put od ubistva premijera bivši komandant Jedinice za specijalne operacije se na jednom suđenju pojavio kao svedok, što znači da prema zakonu mora da govori istinu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva. Radonjić i Romić su u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Prvi put od ubistva premijera bivši komandant Jedinice za specijalne operacije se na jednom suđenju pojavio kao svedok, što znači da prema zakonu mora da govori istinu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva. Radonjić i Romić su u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Šta je još Ulemek rekao u istrazi

Ljiljana Smajlović svedok?

Radomir Marković je na početku suđenja tražio da svedok bude i bivša urednica Politike Ljiljana Smajlović, zbog pojedinih izjava u medijima, jer smatra da bi to trebalo da kaže na sudu. Sudija je potom zamolila Ljilju Smajlović da napusti publiku jer će možda biti pozvana kao svedokinja, o čemu će sud naknadno odlučivati.

U svom iskazu Tužilaštvu za organizovani kriminal 2014. Ulemek je govorio o sastanku s Radomirom Markovićem koji se dogodio desetak dana pre ubistva Ćuruvije. Marković je na tom sastanku od Ulemeka tražio da „ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države“. Kako se navodi u delovima optužnice koje su mediji prenosili, Ulemek je u prvom trenutku odbio zadatak pravdajući se obavezama na Kosovu.

Sastanak je bio u kancelariji pomoćnika načelnika DB-a Franka Simatovića. Simotović je takođe trebalo da bude saslušan kao svedok u ovom postupku, ali se na nekoliko poziva suda nije odazvao.

Dvadesetak dana kasnije Ulemek je ipak ponudio da njegova jedinica izvrši zadatak, ali mu je odgovoreno da je to „već završeno“.

On tvrdi da je kasnije zaključio da je reč o Ćuruviji.

Legijin motiv da progovori

Bivši komandant JSO-a Milorad Ulemek Legija u zatvoru je od 2. maja 2004, kada se sam predao. Dva puta je tražio da bude prebačen iz najbolje čuvanog odeljenja Zabele u drugi zatvor, gde će imati češće posete i blaži režim. To mu nije odobreno.

U javnosti se nagađalo o motivima Milorada Ulemeka da progovori. Nagađalo se da se nagodio s Tužilaštvom o boljim uslovima u zatvoru, pa čak i o smanjenju kazne.

Nekadašnji specijalni tužilac Miljko Radisavljević je demantovao ova nagađanja.

„On je odlučio da progovori o ovom ubistvu. Želeo bih da napomenem da je to svedočenje bilo bezuslovno... Nikakve koristi nije dobio, a govorio je veoma iscrpno o ovom slučaju", naglasio je tužilac na konferenciji 2014. posle hapšenja dvojice optuženih.

Ubistvo

Slavko Ćuruvija ubijen je u prolazu zgrade u kojoj je živeo, 11. aprila 1999, u vreme NATO bombardovanja.

Prema navodima optužnice, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritika nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

I sam Ulemek je u iskazu govorio o motivima da svedoči. „Danas sam 10-15 godina stariji, iskusniji, a deceniju sam proveo u samici”.

Kao jedan od motiva, početkom 2014, Blic objavljuje tvrdnje neimenovanog izvora iz istrage da je Legija odlučio da svedoči zbog osvete Radomiru Markoviću. Navodno mu nije oprostio što je u istrazi tokom akcije Sablja rekao da su Ivana Stambolića ubili i atentat na Vuka Draškovića izveli pripadnici JSO-a pod komandom Ulemeka, a po naređenju Slobodana Miloševića.

U međuvremenu, Ulemek je dva puta, 2014. i u maju 2016, tražio blaže uslove i prebacivanje u drugi zatvor, ali bez obzira na dobro vladanje zatvorska uprava i sud mu to nisu odobrili.

Istraživanje Insajdera o tome kako su funkcionisale tajne službe objavljeno je u serijalu Službena tajna 2008.