Lončar za Insajder o korupciji u KC Niš: Nema krivičnih prijava dok se ne završi istraga

Odgovarajući na pitanja Insajdera o tome da li je pokrenuta istraga u vezi sa korupcijom tokom izgradnje  kliničkog centra Niš, a na koju je javno ukazivao, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je istraga pokrenuta, međutim, iz njegovog odgovara se može zaključiti da je u pitanju interna istraga ministarstva, a ne policijska istraga.

Zlatibor Lončar

“Znači da skratim, istraga je pokrenuta. Mi još nismo završili sa ljudima koji su radili i koji su učestvovali, jer još nisu sravnjeni računi. To nije ni jednostavno, jer je dugo trajalo. Svako donosi od njih neku svoju dokumentaciju, sve to mora da se proveri. Svako ima neke naknadne radove i sve to eksperti moraju da provere“, izjavio je Lončar za Insajder.

Na pitanje novinara Insajdera da li je podneta bilo kakva krivična prijava, ministar je odgovorio da nema krivičnih prijava jer istraga nije završena. Međutim, on je nakon toga rekao da uopšte „nije istraga“ jer još nisu završeni bilansi.

„Nije istraga jer još nismo uopšte završili taj bilans vezano za ono što je urađeno za KC Niš i za ostale. Mi ne žurimo. Ako oni nisu žurili osam godina, ništa nisu uradili, a mi za četiri godine uradimo ovoliko, mislim da je osnovni red sačekati i mislim da je sve na našoj strani“, izjavio je Lončar za Insajder.

Danas pitamo: Kada će biti završeni klinički centri za čiju obnovu su krediti odobreni pre više od decenije?

Podsetimo, otvaranje Kliničkog centra Niš u decembru prošle godine stanovnici ovog i okolnih gradova čekali su više od decenije. Rokovi za izradu projekta kao i sami radovi na rekonstrukciji KC Niš probijani su nekoliko puta. Izgradnju i opremanje obeležile su optužbe za nameštanje tendera, uvećanje cena kroz anekse, krađu novca građana, “kombinacije” izvođača podizvođača i nadzornog organa.

Iako su takve optužbe izneli najviši predstavnici vlasti, predsednik države Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, do danas nije poznato ko je odgovoran za zloupotrebe.

„Pacijenti čekaju zbog javašluka pojedinaca i kombinacija koje oni prave. Odgovaraće sigurno svi oni koji su umešani, što se kasni sa radovima na KC Niš i što kradu novac od građana Srbije", tvrdio je u maju prošle godine ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Predsednik države Aleksandar Vučić je u to vreme, komentarišući kašnjenje radova na KC Niš, govorio o nameštanju tendera i uvećanju cene radova preko aneksa.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević, govoreći o kašnjenju radova prilikom rekonstrukcije KC Niš, izjavio da „ovde nema nevinih, ima krivih i ima krivljih“.

Lončar: Rekonstrukcija koštala oko 30 miliona evra, ali...

Odgovarajući na pitanja Insajdera, ministar Lončar je izjavio je rekonstrukcija KC NIŠ koštala oko 30 miliona evra, dok je nabavka oprema koštala „oko 13,5 ili 14 miliona evra“.

Međutim, on je dodao i da „taj bilans nije završen“, jer je istraga u toku i „stvari se proveravaju“.

Ugovor o izgradnji i rekonstrukciji KC Niš potpisan je 17. juna 2013, u vreme kada je na čelu Ministarstva zdravlja bila Slavica Đukić Dejanović. Posao je dodeljen italijanskoj kompaniji Inso koja je na tenderu ponudila najnižu cenu za izvođenje radova.

Iako je ugovorom predviđeno da KC Niš bude završen u roku od 32 meseca, rokovi su probijeni pa je umesto početkom 2017, ova ustanova otvorena tek u decembru iste godine.

Osim probijanja rokova, tokom izgradnje KC Niš javio se problem i sa nabavkom medicinske opreme.

Kako je ranije pisao Insajder, celokupna oprema je nabavljena putem javne nabavke koju je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki proglasila nezakonitom. Uprkos tome, Ministarstvo zdravlja nije raskinulo ugovor o nabavci opreme sa kineskom kompanijom China Sinopharm vredan  12,2 miliona evra.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.