„Mame su zakon“ nakon sastanka s Brnabić: Dogovorena rešenja za koja ima mesta u budžetu, ali to ne garantuje minimalnu naknadu porodiljama

Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić dogovoreno je da se u izmenama koje će se naći pred poslanicima, a tiču se Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, uključe i one vezane za žene koje imaju veća primanja od tri republičke minimalne zarade, kao i da se pronađe adekvatno rešenje za porodice koje imaju više od četvoro dece i žene preduzetnice, kaže za Insajder predstavnica Inicijative „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Protest Mame su zakon

„Morali su da se racionalizuju zahtevi koje smo formulisali u skladu sa rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen. Trenutno je nemoguće da se usvoje izmene koje se tiču najvećeg obuhvata u budžetu, a to su da se broj meseci za obračun smanji sa 18 na 12 meseci, kao i da budu garantovane minimalne zarade svakoj porodilji“, kaže Macura.

Međutim, ono za šta je premijerka imala sluha, kaže Macura, jesu problemi žena sa visokim primanjima, žena preduzetnica i porodica sa više od četvoro dece. 

Ustavni sud proglasio neustavnim član koji je roditelje dece sa invaliditetom prisilio da biraju između dve naknade

Za žene sa višim primanjima od tri republička minimuma biće vraćeno rešenje iz prethodnog teksta zakona, a koje glasi da će maksimum primanja biti pet minimalaca. Za druga pitanja rešenje bi trebalo da se formuliše naknadno.

„Zakon bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe u junu, a da se usvoji i na snagu stupi do prvog jula. Mi ćemo i dalje nastaviti da se borimo za izmene koje su preostale, ali će se naša borba nastaviti i za prava trudnica, koje nisu obuhvaćene ovim zakonom“, navodi Macura.

Ona objašnjava da je ipak zadovoljna današnjim sastankom sa premijerkom, jer je „bilo neophodno da se premijerka upozna sa tim da postoje žene čiji problem može da se reši, a ne traži velika sredstva“.

Podsetimo, početkom marta, a posle skoro tri godine od usvajanja, bezbroj apela građana i neispunjenih obećanja nadležnih novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona i predložilo pojedine izmene.

Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz jula 2018. smanjena su primanja ženama koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, preduzetnicama, majkama dece sa invaliditetom, kao i onim koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Protiv spornih odredbi zakona pobunile su se porodilje, nevladine organizacije, udruženja roditelja dece sa invaliditetom. Da je zakon loš praktično su se složili i predstavnici vlasti najavljujući, pa odlažući izmene u više navrata.

U međuvremenu formirana je i nova Vlada, a u njenom okviru i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Ono je, 8. marta pokrenulo javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona, a njegovu dopunu tražile su organizacije roditelja.

Sa njima se polovinom aprila sastala premijerka Ana Brnabić, a nakon sastanka je izjavila da je neophodno da se ti razgovori nastave da bi se zakon u toj oblasti poboljšao.

Zahtevi „Mame su zakon“

Garantovani minimalac – da se svakoj porodilji garantuje naknada najmanje u visini republičkog minimalca.

Smanjenje broja meseci sa 18 na 12.

Izjednačiti prava preduzetnica.

Peto i svako sledeće dete nije višak – izmeniti odredbe koje kažu da će finansijsku podršku dobiti samo one porodice koje imaju do četvoro dece.

Uskladiti zakone i propise – neusklađenost ili loša primena do sada je pravila ogromne probleme, po pravilu na štetu trudnica i porodilja kao posebno osetljive grupe.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.