Ministarstvo za Insajder: Požar u Namenskoj nastao u fazi koja je smatrana bezbednom

Istražne komisije Ministarstva odbrane, Inspektorata odbrane i Nadzornog odbora privrednog društva „Milan Blagojević - namenska“ Lučani, završile su istragu o požarima koji su u poslednjih mesec i po dana buknuli u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ i u kojoj su stradala dva radnika, a još dva povređena, rečeno je za Insajder u Ministarstvu odbrane.

Milan Blagojević Namenska

Zaključak sve tri komisije jeste da je požar nastao u procesu rada koji se do sada smatrao bezbednim, kao i da će zbog toga doći do izmene postojećih tehnoloških postupaka.

„Sve tri komisije su završile rad i podnele izveštaje nadležnim organima. Ono što je, osim ostalog, zajednička konstatacija komisija jeste da je požar nastao u fazi transporta tehnološkog ostatka između dva skladišta, koja se do sada smatrala bezbednim delom procesa. Do samozapaljenja tehnološkog ostatka dvobaznog raketnog goriva je najverovatnije došlo kao posledica reagovanja mikrokapljica nitroglicerina na mikroudare u fazi transporta. Na osnovu tih zaključaka, u fabrici je naložen niz mera, prvenstveno iz domena izmena postojećih tehnoloških postupaka,“ navodi se u odgovoru Ministarstva.

U poslednjih mesec dana u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana buknula su dva požara. U požaru koji se desio 14. jula stradala su dva radnika, dok je požar 2. avgusta kada su povređena još dva radnika okarakterisan kao požar „predviđen tehnološkim postupkom“.

Sa ciljem utvrđivanja uzroka požara, Ministarstvo odbrane je naređenjem pomoćnika ministra za materijalne resurse formiralo komisiju za utvrđivanje uzroka akcidenta. Takođe, ministar odbrane Aleksandar Vulin je naredio vanredni inspekcijski nadzor Inspektorata odbrane, dok je Nadzorni odbor privrednog društva „Milan Blagojević - Namenska“ Lučani formirao svoju komisiju za utvrđivanje uzroka akcidenta.

Bezbednosne procedure nisu prekršene, ali naloženo njihovo preispitivanje

Kako se navodi u odgovoru Ministarstva Insajderu, bezbednosne procedure predviđene u toku konkretnog tehnološkog postupka nisu prekršene, ali je naloženo „preispitivanje svih delova postojećih tehnoloških postupaka uključujući i bezbednosne procedure, što za posledicu treba da ima podizanje nivoa bezbednosti i sprečavanje sličnih akcidenata“.

Za sada nije utvrđena individualna odgovornost za nesreće, međutim, generalni direktor i Nadzorni odbor trenutno utvrđuje odgovornost u okviru kompletne linije rukovođenja i komandovanja.

„Sva lica za koje se utvrdi da su na bilo koji način doprinela nastanku navedenog akcidenta, snosiće punu odgovornost u skladu sa zakonom. U okviru svojih nadležnosti, postupak sprovodi i Tužilaštvo iz Čačka“, navodi Ministarstvo u odgovoru Insajderu.

Izveštaji Nadzornog odbora o stanju bezbednosti tajna

Nadzorni odbor fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ koji čine predstavnici države kao vlasnika zajedno s rukovodstvom uz prisustvo sindikata, jednom mesečno razmatra stanje bezbednosti i analizira primenu mera zaštite na radu i ulaganje u bezbednost i zdravlje zaposlenih.

Novinari Insajdera su od Ministarstva odbrane tražili izveštaje za maj, jun i jul, međutim, taj zahtev je odbijen zbog toga što su, kako ističu u ministarstvu, svi izveštaji i analizi „stepenovani oznakom tajnosti“.

Nakon drugog požara koji je buknuo 2. avgusta, rukovodstvo fabrike „Milan Blagojević – Namenska" iz Lučana i Samostalni sindikat u fabrici izašli su sa saopštenjem koje je izazvalo kritike javnosti zbog toga što se u njemu smrt dva zaposlena relativizuje navodima da se nesreće događaju i na autoputevima. Istovremeno, u saopštenju su iznete kritike na račun medija zbog davanja publiciteta slučaju.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Zoran Babić odgovarajući na pitanja Insajdera da li smatra neprimerenim ovakvo saopštenje u situaciji kada su dva radnika poginula, istakao je da je ono „nespretno formulisano“.

Ipak, on je priznao da postoji nesklad između opreme koja se u fabrici koristi i bezbednosnih standarda u firmi.

„Naši standardi o bezbednosti i zaštitnoj opremi su iz nekog drugog perioda. Ja imam kritički stav prema tim standardima. Ali kada je reč o radnicima, na nama je samo da primenjujemo standarde. Ono što bi bilo potrebno i što postoji u svetu može se nabaviti, ali i dalje ostaje pitanje kako će se to uklopiti u naše standarde,“ rekao je Babić za Insajder.

Država najveći deo novca potrošila na sanaciju NATO bombardovanja

Sindikat i rukovodstvo firme su istakli u svom saopštenju i da je od 2001. u modernizaciju tehnoloških procesa i mera zaštite na radu i zaštite od požara i poboljšanja uslova rada uloženo oko 50 miliona evra.

Međutim, Ministarstvo odbrane na pitanje novinara Insajdera na šta je utrošen taj novac, ističe da je najveći deo tog novca iskorišten na sanaciju „Milan Blagojević – Namenska“ koja je tokom NATO bombardovanja skoro potpuno uništeno.

„Treba imati u vidu da je privredno društvo „Milan Blagojević - Namenska“ Lučani tokom NATO bombardovanja 1999. godine gotovo potpuno uništeno, jer je tada, a i sada, predstavljalo okosnicu odbrambene industrije Srbije, pa delimično i u toj činjenici leži odgovor gde su utrošena sredstva,“ ističu u ministarstvu odbrane.

Takođe, u Ministarstvu potvrđuju da je aktuelna vlada izdvojila 4.4 miliona evra za „rekonstrukciju i modernizaciju objekta i opreme u tehnološkom postupku kontinuirane nitracije celuloze, koji bi trebalo da obezbedi viši kvalitet finalnih proizvoda uz potpun i bezbedan rad i isključivanje ljudi iz svih opasnih delova navedenog tehnološkog postupka“.

Završetak prve faze i utrošak navedenih finasijskih sredstava planiran je da se realizuje do kraja 2017.

Posao u namenskoj industriji jedan je od najnebezbednijih u zemlji, jer se u procesu proizvodnje koriste opasne materije kao što su nitroceluloza i nitroglicerin.

Prema pisanju medija, od 2000. do danas poginulo je 20 radnika namenske industrije, a povređeno je blizu 60. U poslednjih deset godina je bilo 14 nezgoda u fabrikama namenske industrije.

U februaru ove godine poginula su četiri radnika Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, a povređeno je još 25 osoba. Ovaj slučaj je i dalje u predistražnoj fazi.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.