Narodna banka kontrolisala i sumnje da je Šarić prao novac preko Komercijalne banke (VIDEO)

Darku Šariću i njegovoj grupi više od deset godina sudi se za šverc kokaina i pranje novca.

Narodna banka Srbije Foto: Srđan Ilić

Vrhovni kasacioni sud Srbije nedavno je ukinio pravosnažnu presudu kojom su Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina. Sud je, kako stoji u odluci, vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o predmetu u kojem je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora jer je u sastavu petočlanog sudskog veća koje je donelo tu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

O presudi kojom je Šarić osuđen na devet godina zatvora zbog pranja najmanje 20 miliona evra Apelacioni sud tek treba da se izjasni. 

Zbog sumnji da su Šarić i njegova grupa deo novca oprali preko Komercijalne banke, po svemu sudeći, niko neće odgovarati. 

Kako je otkrio Insajder, kontrolom koju je sprovela Narodna banka Srbije još 2014. godine utvrđene su brojne nepravilnosti u radu Komercijalne banke, kao i da postoji sumnja da je rukovodstvo banke bilo umešano u pranje novca Darka Šarića.

Za umešanost u pranje novca za Darka Šarica iz Komercijalne banke optužen je samo Nebojša Spasić, bivši direktor filijale u Vranju, ali je postupak protiv njega zastareo. 

Šarićeva grupa je prema navodima tužilaštva upravo u Vranju uplatila keš kako bi dobila bankarsku garanciju za privatizaciju preduzeća Bratstvo.

Ispostavilo se prema navodima tužilaštva da je to novac od prodaje kokaina koji nikako ne moze biti legalan, a samim tim ni prihvaćen u banci kao keš.

Da li je sve ovo moglo da se dešava u filijali banke u Vranju, a da za to nisu znali rukovodioci banke u Beogradu, nije bilo predmet ove istrage u tužilaštvu.

U vreme dok se sve to dešava, Komercijalna banka je u većinskom vlasništvu države, dok su 41,3 odsto akcija imali međunarodne institucije. Članovi Upravnog odbora Komercijalne banke tada su bili i predstavnici međunarodnih fondova, a pre svega EBRD. Ispostavilo se da uprkos tome unutrašnja kontrola poslovanja banke nije bila, kako se očekivalo, mnogo veća od onih u drugim državnim bankama.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.