Nekažnjena zloupotreba podataka penzionera: Fond PIO ne reaguje na urgencije tužilaštva

Fond PIO ni posle više od pola godine nije dostavio tužilaštvu tražena obaveštenja u vezi sa adresama penzionera koje je koristila Srpska napredna stranka kada je slala pismo zahvalnosti svog lidera Aleksandra Vučića nakon izbora. Poverenik za informacije od javnog značaja još krajem 2018. godine podneo je krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u toj instituciji zbog sumnje da je neovlašćeno ustupio adrese penzionera SNS-u, ali odgovora iz PIO Fonda nema ni nakon urgencije tužilaštva.

Vučićevo pismo penzionerima, ilustracija

Na adrese penzionera u Srbiji pismo zahvalnosti, sa logom Srpske napredne stranke i potpisom Aleksandra Vučića, ali ne kao predsednika države, već lidera stranke, stigla su sredinom novembra prošle godine. Pošiljalac nije bio PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već Srpska napredna stranka, koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi.

Upravo zbog ovoga reagovao je tadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. Generalni sekretarijat je tada odgovorio Povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao podatke o penzionerima.

Iako je Fond PIO tada u odgovoru Insajderu tvrdio da ni oni nisu dostavili podatke stranci, Povereniku nisu odgovorili na pitanja koja im je uputio. Zbog toga je Rodoljub Šabić početkom decembra 2018. podneo krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u Fondu PIO. 

Od tada pa do danas tim povodom praktično ništa nije urađeno. Odgovarajući na pitanje Insajdera u kojoj fazi je postupak, u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu za Insajder kažu da od Fonda PIO do danas nisu dobili tražene informacije.

„Tužilaštvo je stavilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja PIO fondu 03. 01. 2019, zatim urgenciju 29. 01. 2019, a PIO fond nas je dopisom 18. 02. 2019. obavestio da su provere po našem zahtevu u toku i da će nas obavestiti nakon izvršenih provera“, navodi se u odgovoru tužilaštva.

Zbog čega tužilaštvu do danas nisu dostavljeni traženi podaci pitanje je koje je Insajder uputio PIO fondu. Odgovor do danas nismo dobili.

Podsetimo, nakon što su mu se obratili građani, korisnici penzija koji su dobili pismo, poverenik je prošle godine zatražio od PIO fonda da se izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.

SNS obavestio JP “Pošte Srbije” o planiranom slanju oko 1,7 miliona pisama

Srpska napredna stranka je tvrdila da su podaci dobijeni iz baze članstva Srpske napredne stranke, kao i kroz akcije i štandove koje su sprovodili poslednjih deset godina te da su penzioneri od kojih su uzeti podaci dali pristanak za obradu ličnih podataka SNS-u kao rukovaocu prikupljenih podataka. Međutim problem je bio u broju pošljaka koje je na direktne adrese uputila SNS.

Kako je utvrdio Poverenik, Srpska napredna stranka obavestila je JP „Pošte Srbije“ o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

„Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Republici Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju Srpske napredne stranke, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu“, saopštio je prošle godine Poverenik.

Podaci o imenima i adresama penzionera spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni. Imajući u vidu da tim podacima može da raspolaže samo državna institucija postavilo se pitanje na koji način su lični podaci penzionera postali dostupni jednoj političkoj stranci. Odgovor javnost Srbije i dalje čeka.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.