Neuobičajeni razlozi za tajno praćenje inspektora Jovića koji je uhapsio Belivuka zbog ubistva na šinama

Inspektor beogradske policije Dejan Jović, koji je prošle godine pravosnažno oslobođen optužbi za trgovinu uticajem, a ubrzo potom preminuo, prema saznanjima Insajdera pre hapšenja bio je na merama tajnog nadzora koje su odobrene pod neuobičajenim okolnostima. Jović je praćen i prisluškivan zbog neobrazložene sumnje da će kriminalcima otkriti podatke iz istraga koje je lično vodio. U naredbi za izvršenje tajnog nadzora, do koje su došli novinari Insajdera, kao sporan naveden je Jovićev sastanak održan 29. maja 2018. godine. Neobično je to što nije utvrđeno ni sa kim se sastao, ni na čiju inicijativu, ali je taj sastanak iskorišćen za primenu mera. Prilikom odobravanja mera, bilo je poznato samo da je sastanak održan na brod-restoranu „Sava“, uz posredovanje vlasnika splava, Žarka Pavlovića, poznatijeg kao Žare Vaćko. Šest meseci od početka primene mera nadzora, Jović je uhapšen i tako sklonjen iz policije i iz istraga ubistava u Beogradu koje vodi njegovo odeljenje.

Sa kim se sastao inspektor Jović i na čiju inicijativu ostalo je nepoznato i posle prvih tri meseca praćenja. Međutim, taj sastanak iskorišćen je i kao jedini konkretan razlog da se mera nad inspektorom Jovićem, produži za još 90 dana.

Sektor unutrašnje kontrole je predložio, a sud odobrio mere nadzora nad Jovićem uz obrazloženje da je cilj inicijatora sastanka „pribavljanje saznanja do kojih su došli radnici MUP u istragama ubistava u Beogradu 2018. godine“. 

Pavlović umro dan pre Jovića

Žarko Pavlović, vlasnik splava “Sava”, bio je poznat i po tome što je trebalo da bude posrednik u kupoprodaji zgrade saveznog MUP-a u Kneza Miloša. Bio je sportski funkcioner, ugostitelj. Sa inspektorom Dejanom Jovićem se, po svemu sudeći, poznavao iz mladosti, budući da su iz istog kraja - Jović iz Brusa, a Pavlović iz Kruševca. Pavlović je od korona virusa preminuo 2. jula prošle godine, dan pre nego što je i Jović podlegao infekciji korona virusom.

Kako je Sektor unutrašnje kontrole došao do tog zaključka ako su im i inicijator sastanka i Jovićev sagovornik bili i ostali nepoznati, nije objašnjeno.

Praćenje inspektora Jovića počelo je mesec dana nakon ubistva Dragoslava Miloradovića, kuma Luke Bojovića u Višnjici, i mesec dana nakon što je Veljko Belivuk oslobođen optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića izvršenog na šinama u centru Beograda u januaru 2017. godine.

Upravo je Odeljenje u kome je Jović bio zamenik načelnika uhapsilo Belivuka kao direktnog izvršioca ubistva Miloševića i to samo pet dana posle likvidacije. Međutim, Belivuk je optužen samo za pomaganje u ovom ubistvu. Njegov DNK trag, koji je policija našla na ulazu zgrade u kojoj je Milošević živeo i ispred koje je i ubijen u međuvremenu je nestao iz MUP na volšeban, i do sada neutvrđen način. Belivuk je na kraju pravnosnažno i oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Dve naredbe na osnovu iste, nepotpune informacije

Dejan Jović, praćen je i prisluškivan ukupno šest meseci, po osnovu dve naredbe za tajni nadzor.

U prvoj naredbi Višeg suda od 19. juna 2018, tajni nadzor je odobren kako bi se pratili kontakti koje, kako je navedeno, Jović ostvaruje sa „licima sa kojima planira izvršenje krivičnih dela“.  U naredni se dalje Jović sumnjiči i za primanje mita, zloupotrebu službenog položaja i sprečavanje i ometanje dokazivanja sa elementima organizovanog kriminala.

 

U naredbi Višeg suda kao sporan naveden je samo sastanak na splavu „Sava“, sa kako stoji „neidentifikovanom osobom i na inicijativu nepoznate osobe“. Mere tajnog nadzora obrazložene su na sledeći način:

„Dejan Jović, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata UKP, PU za grad Beograd, koristeći svoj stvarni i pretpostavljeni položaj, odnosno zloupotrebom svog položaja u dužem vremenskom periodu, licima iz kriminogene sredine, od kojih su neki pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, odnosno njima bliskim licima, otkriva i prenosi poverljive informacije do kojih dolazi radom, ugrožavajući čak u pojedinom slučajevima i sprovođenje određenih policijskih akcija“.

U obrazloženju razloga za praćenje i prisluškivanje išlo se i dalje u pretpostavkama šta bi Jović mogao učiniti.

Tako se u prvoj naredbi bez konkretnog obrazloženja sumnji, navodi da će se Jović u narednom periodu u više navrata susretati sa visokorangiranim pripadnicima najmanje dve organizovane kriminalne grupe.

„Najverovatnije zbog toga, da bi istima preneo poverljive informacije kojima raspolažu policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, u vezi sa izvršenjem krivičnih dela, kako bi se lica sa kojima će održati sastanak upoznala vođe i ostale pripadnike organizovane kriminalne grupe“, pretpostavka je iz naloga za praćenje.

 

Označen kao pomagač škaljara, optužen zbog pomaganja u slučaju nasilja u porodici

Po isteku mera tajnog nadzora, u decembru 2018. inspektor Jović je uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Uporedo sa krivičnom prijavom, protiv njega je u tabloidima pokrenuta i medijska kampanja u kojoj je „optužen“ da je član škaljarskog klana, i da je u ime ove kriminalne grupe podmetao dokaze i ometao istrage.

Zvanično je, međutim optužen za trgovinu uticajem, i to u slučaju koji ni na koji način nije povezan sa škaljarskim ili bilo kojim drugim klanom. Jović se teretio da je od kolege iz Policijske stanice Zvezdara tražio da postupaju profesionalno prema muškarcu koji je pozvan na saslušanje u vezi sa nasiljem u porodici.

U sudskom postupku, Jović je oslobođen optužbi, ali se ubrzo posle pravosnažne oslobađajuće presude u maju 2020. razboleo od korone i preminuo u 48. godini života.

Dejan Jović je u policijskim akcijama dva puta bio ranjavan, a 2003. bio je proglašen i za najboljeg policajca Srbije. Godinu dana nakon njegove smrti i dalje je nepoznato ko ga je konkretno optužio i time praktično sklonio iz policije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.