Nova potvrda dokaza iz serijala "Patriotska pljačka": U proseku Srbija dnevno troši čak 1,45 miliona evra za Kosovo (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, rekao da Srbija za Kosovo, na različite načine, godišnje izdvaja između 520 i 530 miliona evra. Po tim podacima, Srbija dnevno za Kosovo izdvaja nešto više od 1,45 miliona evra. Time je potvrdio rezultate istraživanja Insajdera u dva serijala "Patriotska pljačka" 2012. i 2014. godine u kojem su izneti i brojni dokazi o zloupotrebi ovih sredstava. Istraživanje Insajdera prethodno je, pre čak četiri godine, potvrdio i Anketni odbor Skupštine Srbije, čiji izveštaj međutim Skupština do danas nije usvojila, niti je objašnjeno zašto se izveštaj nikada nije našao na dnevnom redu.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"U pojedinim javnim preduzećima plaćamo plate za hiljade ljudi koji nisu na Kosovu. Nismo u stanju da pročistimo te spiskove jer svaki put imate revoluciju, veću ili manju, podržanu od svih ovde u Srbiji. I zato nekada moramo da podilazimo delu javnosti čak i kada oni nisu u pravu", rekao je između ostalog Vučić na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. 

Podatak o tome koliko novca Srbija izdvaja za Srbe na Kosovu, Vučić je izneo odgovarajući na informacije koje je iznela Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava o tome koliko u srpske enklave ulažu Evropska unija i kosovska Vlada. Vučić je podatak o ukupnim izdvajanjima za Kosovo izneo kako bi naglasio da Srbima južno od Ibra daleko više zapravo daje Vlada Srbije.

Novinari Insajdera godinama istražuju koliko država novca izdvaja za Kosovo pod izgovorom pomoći ugroženim Srbima i kako se taj novac troši. Poslednjih godina smo ove informacije pokušavali da dobijemo od Kancelarije za KiM, koja je formirana 2012. upravo uz obrazloženje da će to biti i način da se uspostavi kontrola trošenja sredstava. Odgovor je do sada uvek bio da oni nemaju objedinjen podatak o izdvajanjima za Kosovo. 

Imajući u vidu da se novac izdvaja po različitim osnovama, direktno iz budžeta i indirektno preko državnih preduzeća, institucija, ustanova - precizan podatak o razmerama izdvajanja praktično je nemoguće utvrditi. Insajder je tražio od svih ključnih institucija podatke od 2000. godine.

Na osnovu prikupljenih podataka utvrdili smo, između ostalog, da je samo tokom 2012. i 2013. godine za pomoć Srbima na Kosovu izdvojeno najmanje od 634 miliona evra, odnosno u proseku preko 867.000 evra dnevno. Na terenu se ta pomoć, međutim, ne vidi, a do danas niko nije odgovarao ni za dokazane zloupotrebe, poput onih da je izgradnja brojnih objekata plaćena, a da zgrade i objekti ne postoje. Adekvatni mehanizmi kontrole trošenja ovog novca do danas nisu uspostavljeni.

Skupština Srbije formirala je čak i Anketni odbor i to, kako su tumačili pojedini poslanici pomenuti u emisiji, poput Marka Jakišća, pod pritiskom zbog serijala Insajdera. Ispostaviće se da je Anketni odbor je došao do istih rezultata istraživanja, a u izveštaju su pomenuti  brojni primeri i dokazi o zloupotrebama novca, koji se od 2000. godine izdvaja pod izgovorom pomoći ugroženim Srbima na Kosovu, a koji su objavljeni u prvom serijalu Insajdera još 2102. godine.  

Izveštaj kao takav sada nema nikakav efekta jer još nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije, kako bi bio usvojen i samim tim postao obavezujući za nadležne institucije.

Istovremeno, podaci koje je danas izneo predsednik Srbije ukazuju na to da su izdvajanja za Kosovo čak i značajno veća.