Novi model Fijata, stari sistem državnih subvencija

Sadržaj ugovora koji su predstavnici države Srbija potpisala s Fijatom i dalje je tajna. Istovremeno nadležne institucije, pod izgovorom da to ne dozvoljava druga strana, godinama odbijaju da objave na šta se sve Srbija obavezala potpisivanjem takvog ugovora. 

FIAT Kragujevac. Foto: Srđan Ilić

Desetak dana pre predsedničkih i parlamentarnih izbora 2008. godine tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić i potpredsednik "Fijata" Afredo Altavila potpisali su memorandum o zajedničkom ulaganju između države Srbije i kompanije Fijat, kojim je predviđeno otvaranje fabrike automobila u Kragujevcu.

Investicija Fijata na srpsko trište korišćena je u kampanji Borisa Tadića za predsednika, dok su Ujedinjeni regioni Srbije na čijem je čelu bio Mlađan Dinkić Fijat koristio kao jedan od glavnih rezultata. Tadašnja opozicija kritikovala je ovu investiciju kao i tajnost ugovora.

Detalji Ugovora o zajedničkom ulaganju

Javno je objavljen samo Ugovor o zajedničkom ulaganju, koji je potpisan 29. septembra 2008. između Republike Srbije i Fiat Group Automobil.

U Ugovoru o zajedničkom ulaganju tada je dogovoreno da će biti osnovana zajednička kompanija čiji će upisani kapital biti 300 miliona evra, od čega će kapital Republike Srbije biti 33 odsto, odnosno 100 miliona evra.

Ovim ugovorom predviđeno je da Fijat uplati 469.000 evra, a Srbija 231.000 evra pri osnivanju preduzeća. Imovina koju je Srbija unela u zajedničko preduzeće procenjena je na 50 miliona evra.

Ugovorom je predviđeno da se transakcija završava kada Srbija uplati dodatnih 49,7 miliona evra, a FIAT 199,5 miliona evra.

Osim toga, u ovom ugovoru se navodi da će od 2012. zajedničko preduzeće u kojem Srbija ima trećinu investirati 709 miliona evra u proizvodnju i da će se u fabrici zaposliti 2.433 radnika.

Kada je reč o zajmovima i podsticajima države u javno objavljenom Ugovoru iznosi su prikriveni tako što je na tom mestu napisano “redakcija teksta”. 

U međuvremenu se saznalo da je Fiatu dodeljena i subvencija iz budžeta Srbije od 10.000 evra po jednom zaposlenom radniku.

Svečano otvaranje fabrike bilo je dvadesetak dana pre parlamentarnih izbora 2012. godine i njemu su prisustvovali  premijer Mirko Cvetković kao i ostali zvaničnici Srbije.

Međutim do danas građani Srbije nisu upoznati sa detaljima potpisanog ugovora.

Sve vlade u protelih 9 godina su odbijale do objave Ugovor u celini. U maju 2014. premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti objavljen ugovor sa Fijatom , da bi se u avgustu 2014. ipak rekao da tako nešto nije moguce. „Na žalost neće biti objavljen jer to ne dozvoljava druga strana“  rekao je tada Vučić.

Fijat oslobođen plaćanja brojnih poreza

Iako država već godinama odbija da objavi kolika su ulaganja u Fijat, dosta podataka može se videti u finansijskim izveštajima ove kompanije.

Tako su novinari Insajdera upravo u napomenama finansijskog izveštaja utvrdili da je Ugovor sa Fijatom dopunjen i izmenjen u decembru 2009. a da država u skladu sa njim i podsticajnim planom daje Fijatu različite subvencije i oslobađa ovu kompaniju od brojnih poreza.

Fiat Srbija tako je oslobođen poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobađanje od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana, poreza na prikazivanje zaštitnog znaka…

Oslobađanje poreza vrši se tako što na kraju godine ova kompanija državi prijavi koliko je na ime svih ovih poraza platila pa joj država refundira.

Fiat takođe dobija od države Srbije subvencije za investicije, da postiže uštede na osnovu kredita odobrenog od države Srbije, da prima sredstva za obuku radnika, kroz program otkupa automobila staro za novo, na osnovu smanjenja cene energije…

U napomeni finansijskog izveštaja za 2015. godinu navodi se da je država izdvojila Fijatu ukupno 21 milijardu dinara, a da je od toga na specijalan račun Fijata za komunalne usluge i zamenu krova, čišćenje životne sredine, za izgradnju Supplier Parka, država u 2015. godini izdvojila preko 8 milijardi dinara.

Zanimljivo je da je godinu dana pre toga, kako se navodi u finansijskom izveštaju za 2014. godinu, za komunalne usluge i zamenu krova, čišćenje životne sredine, za izgradnju Supplier Parka, država Fijatu na poseban račun uplatila ukupno 161 milion. Finansijski izveštaj Fijata za 2016. godinu još uvek nije objavljen na Agenciji za privredne registre.

Vučić na predstavljanju novog modela

U fabrici automobila u Kragujevcu promovisan je novi model "fijata 500L". Promocije je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom rekao da kompanija FCA tom investicijom dokazuje da je posvećena razvoju svog poslovanja u Srbiji.

Takođe je istakao da kragujevačka fabrika automobila, koja zapošljava 2.460 radnika sa tri odsto doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ima učešće od osam odsto u izvozu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izrazio je juče uverenje da će sa Fijatom biti produžen ugovor nakon njegovog isteka.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što sa Fijatom 31. decembra 2018. ističe ugovor, šta će biti posle toga i da li će vlada u međuvremenu potpisati novi ugovor, Vučić je istakao da će Vlada Srbije vredno raditi na tome da se to dogodi.

„Ne mogu da vam garantujem ništa, ali mogu da izrazim nadu i uverenje da će to biti slučaj i mi ćemo vredno da radimo na tome“ dodao je Vučić.