Odbačena krivična prijava Vojnog sindikata da su vođe navijača pucale na strelištu Vojske

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu, nakon skoro godinu dana predistrage, odbacilo je krivičnu prijavu Vojnog sindikata da su ljudi iz „kriminogene strukture“, u javnosti označeni kao vođe navijača, koristili strelište i municiju Vojske Srbije, potvrđeno je Insajderu u ovom tužilaštvu.

Aleksandar Stanković, Nenad Vučković i Veljko Belivuk

Kako dodaju, postupajući tužilac je ovu odluku doneo 4. januara, nakon čega bi ovo obaveštenje trebalo da stigne Vojnom sindikatu Srbije koji nakon prijema, ima rok od 8 dana da podnese prigovor na ovu odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu.

U Vojnom sindikatu Srbije za Insajder navode da još nisu dobili obaveštenje o odbacivanju njihove krivične prijave.

Podsetimo, Vojni sidnikat Srbije saopštio je 6. februara da je podneo krivičnu prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika jer se sumnja da su licima iz kriminogene sredine, javnosti poznatim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja, i drugim licima koja nisu pripadnici Vojske Srbije omogućili da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavali gađanja iz vatrenog oružja.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić je, pošto je podneta krivična prijava, izjavio da su predstavnici Sindikata mnogo pre podnošenja krivične prijave obavestili načelnika Generalštaba VS Ljubišu Dikovića da pojedine osobe iz kriminogene sredine koriste streljanu u jednoj kasarni, ali da nije bilo reakcije.

Samo dan nakon pošto je objavljeno da je Vojni sindikat podneo ovakvu krivičnu prijavu, Vojska Srbija je zvanično negirala optužbe navodeći da je “proverom utvrđeno da nije bilo zloupotreba kao i da Vojni sindikat Srbije nije dostavio nikakve dokaze koji bi potvrdili navedene nezakonite aktivnosti”.

Vojska je dalje u saopštenju dodala da će, ukoliko se naknadno pojave novi dokazi o propustima pripadnika Vojske, nadležni organi Vojne policije preuzeti odgovarajuće mere.

Tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da će se o tvrdnjama VSS da su oficiri VS omogućili kriminalcima da koriste vojno strelište i municiju baviti Tužilaštvo, ističući da će Vojska i Ministarstvo sarađivati u toj istrazi.

Ko su lica iz „kriminogene sredine“?

Aleksandar Stanković, poznat i kao Sale Mutavi, ubijen je u oktobru prošle godine u oružanom napadu u centru Beograda, dok je Veljko Belivuk, koji nosi nadimak Velja Nevolja, zajedno s još dvojicom nedavno optužen za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića u centru Beograda.

Oni su se prvobitno sumnjičili za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, ali je u toku istrage kvalifikacija dela promenjena, pa se sada terete kao pomagači, a ne izvršioci.

Na osnovu jedne fotografije do koje je došao Insajder, pored Stankovića i Belivuka na tribini je i Nenad Vučković zvani Vučko. Vučković je jedno vreme bio u Skupštini Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik grupe navijača. On je ranije bio pripadnik Vojske Srbije a kasnije je prešao u Žandarmeriju.

Mina Milanović

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.