Odluka Ustavnog suda: Glasanje na Kosovu, a brojanje glasova u Srbiji nezakonito

Dosadašnji način utvrđivanja rezultata glasanja na Kosovu za izbore u Srbiji nije bio u skladu sa zakonom, navodi se odluci Ustavnog suda iz juna 2016. Predstojeći predsednički izbori biće prvi posle ovakve odluke Ustavnog suda Srbije. Prema tumačenju USS-a, odluka da se materijal sa biračkih mesta na Kosovu prebacuje u Rašku i u Vranje, gde su glasovi brojani, nije bila u skladu sa zakonom.

Izbori, ilustracija / Foto: Srđan Ilic

Na parlamentarnim izborima 2014. i 2016. Republička izborna komisija dala je gotovo identično uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji, kojim je predvidela da se izbori sprovode tako što će se, nakon glasanja, biračke kutije i neuopotrebljeni listići zapečatiti i preneti u Rašku i Vranje, gde će biti izbrojani i utvrđeni rezultati glasanja.

Prvi put je na ovaj način glasanje i brojanje glasova sa Kosova i Metohije sprovedeno 2012. To je bio način da se prevaziđe situacija nastala nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova 2008.

Hitnu ocenu zakonitosti ovakvog glasanja tražila je Srpska radikalna stranka još pre parlamentarnih izbora 2014. Pošto je USS zahtev SRS-a razmatrao više od dve godine, njegova odluka iz juna 2016. nije mogla da ima pravno dejstvo na izbore koje su već održani, 2014, a nakon toga i 2016. To je rečeno u odgovoru USS-a Insajderu i faktički konstatovano da je proces prenošenja biračkog materijala i brojanja glasova sa Kosova bio nezakonit.

„Odluka USS-a o nesaglasnosti odredbi članova 9. i 10. Uputstva ne proizvodi konkretne pravne posledice jer je primena Uputstva iscrpljena sprovođenjem izbora za narodne poslanike koji su bili raspisani za 16. mart 2014“, navode za Insajder.net u USS-u.

Da je USS ovu odluku doneo pre izbora 2014, odredbe Uputstva o načinu brojanja glasova sa Kosova bi morala da se brišu i da se donesu neka nova, prema kojima bi bilo onemogućeno prenošenje biračkog materijala sa Kosova u Rašku i Vranje i brojanje glasova van mesta glasanja.

USS je, odgovarajući na pitanje Insajder.neta da li se odluka odnosi i na izbore koji slede, naveo: “Odluka USS-a se odnosi samo na opšti akt koji je bio predmet ocene ustavnosti i zakonitosti”, dakle samo na Uputstvo iz 2014. Ipak, za očekivati je da RIK na sledećim izborima ne ponovi uputstvo čije je odredbe USS već označio kao nezakonite.

Na parlamentarnim  izborima  2014, pa i 2016, građani Srbije koji žive na Kosovu i koji su želeli su da glasaju odlazili su u centre određene za glasanje. Ceo proces je nadzirao OEBS, koji je i bio zadužen za prebacivanje biračkog materijala do administrativnih prelaza.

Na pitanja novinara Insajder.neta da li će i kako OEBS ponovo pratiti srpske izbore, u Misiji te organizacije na Kosovu rečeno nam je da izbori još nisu raspisani i da bi bilo preuranjeno da bilo šta komentarišu.

„Kada izbori budu raspisani razgovaraćemo sa svim stranama i odlučiti“, kažu za Insajder.net u Misiji OEBS-u na Kosovu.

Građani Srbije koji žive na Kosovu imaju pravo da glasaju na izborima i prema zakonima i Ustavu Kosova. Ono što je problem je način na koji će to pravo iskoristiti.

Novo uputstvo RIK-a još nije doneto pošto izbori nisu ni raspisani. Na brojeve telefona koji se nalaze na zvaničnoj internet stranici RIK-a prethodnih dana niko se nije javljao.

Senka Vlatković Odavić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.