Otkriveno ime vlasnice restorana u okviru nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Nelegalni objekat od više od 1000 kvadrata na vrhu Nacionalnog parka Kopaonik nadležne institucije već neko vreme ne ruše, iako je pre više od mesec dana nadležno ministarstvo donelo rešenje o rušenju. I dok nadležni ignorišu rešenje koje su i sami doneli, u okviru ovog nelegalnog objekta već najmanje mesec dana radi restoran i ugošćuje skijaše. Ime vlasnice i investitorke objekta Snežane Mitković objavio je BIRN u novembru prošle godine, dok fiskalni račun do kojeg smo došli otkriva novo ime, u ovom slučaju, vlasnice restorana u okviru ovog nelegalnog objekta. Da su investitorka i vlasnica restorana povezane osobe pokazuje i činjenica da su obe u jednom trenutku imale firme registrovane na istoj adresi u Brusu, kojem pripada i Kopaonik.

Nelegalni objekat na Kopaoniku

Kako se može videti na fiskalnom računu koji je novinar redakcije Insajder dobio u restoranu na Pančićevom vrhu, firma koja drži restoranski deo, zove se Vrh 2017 Brus. Zastupnica ove firme prema podacima Agencije za privredne registre je Sonja Miljković. U APR-u se navodi da je Sonja Miljković registrovala ovu ugostiteljsku radnju 5. decembra prošle godine, dok je u PDV sistem ušla za manje od mesec dana, odnosno 1. januara 2018. 

Prilikom registracije ugostiteljskog objekta Vrh 2017 Sonja Miljković za adresu sedišta ovog ugostiteljskog objekta prvo upisuje ulicu Bratislave Petrović BB u Brusu, da bi 17. januara promenila samu adresu sedišta firme Vrh 2017 i upisala adresu Suvo Rudište BB Kopaonik.

Adresa Bratislava Petrovića BB u Brusu ostavljena je kao adresa za prijem pošte ovog preduzeća registrovanog za ugostiteljske poslove. 

Novinarka Insajdera pozvala je telefonski broj koji se nalazi na fiskalnom računu, međutim, nepoznata osoba je prekinula vezu nakon što se novinarka predstavila.

Odgovore na pitanja pokušali smo da dobijemo i pozivajući broj koji se nalazi u registru Poslovna.rs, ali taj broj je već dva dana nedostupan.

Na istoj adresu, prema istraživanju Insajdera, bila je registrovana i firma investitorke nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata, Snežane Mitković.

Podsetimo, predstavnici nadležnih institucija mesecima ne reaguju na bespravnu gradnju objekta od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka. Investitorka ovog objekta, kako je objavio BIRN pre više meseci, zove se Snežana Mitković.

Ona je dobila u rekordnom roku prvo saglasnost opštine Brus, a zatim i niza institucija za postavljanje privremenog montažnog objekta - ski bifea od 150 kvadrata na Pančićevom vrhu.

Umesto toga, naočigled svih tih institucija, izgrađen je objekat od više od 1.000 kvadrata.

Unutrašnjost nelegalnog objekta na Kopaoniku
Foto: Insajder / Unutrašnjost nelegalnog objekta na Kopaoniku

Nijedna od nadležnih institucija koje su dale saglasnost Snežani Mitković za postavljanje privremenog ski bifea, a ne izgradnju višestruko većeg trajnog objekta od arminiranog betona, nije reagovala i obavestila nadležno Ministarstvo građevinarstva o divljoj nezakonitoj gradnji.

Republička građevinska inspekcija je na teren izašla tek nakon što su ih o tome obavestili mediji, odnosno BIRN koji je priču o nelegalnoj gradnji na Pančićevom vrhu objavio u novembru prošle godine. 

Prema istraživanju Insajdera, zbog specifičnosti lokacije na kojoj su postavljeni strateški vojni objekti, a u čijoj je neposrednoj blizini i administrativna linija razdvajanja sa Kosovom, za svaku aktivnost na tom području neophodna je dozvola Vojske Srbije.

Da li je dozvola tražena od Vojske samo je jedno od pitanja Insajdera na koje nadležni o ovoj temi ne žele da odgovore.

Upravo zbog činjenice da nam nijedna nadležna institucija ne odgovara na pitanja o tome kako je moguće da neko mesecima bez adekvatnih dozvola gradi ovoliki objekat, kao i zbog čega on još nije srušen, pitanje o tome novinari Insajdera postavili nedavno i premijerki Ani Brnabić.

Imajući u vidu da je očigledno da država ćuti na nelegalni objekat od preko 1.000 kvadrata na strateški važnom mestu, predsednicu Vlade Anu Brnabić smo pitali ko stoji iza investitorke Snežane Mitković koja je izgradila bespravni objekat na najvišem vrhu Kopaonika.

Predsednica Vlade je međutim rekla da nije u redu što joj postavljamo to pitanje jer ona ne može da zna detalje slučaja da bi mogla da odgovori na to pitanje, ističući da se kao predsednica Vlade bavi „strateškim pitanjima“.

Kako je otkrio Insajder, Snežana Mitković je u septembru 2017. godine, neposredno po otpočinjanju nelegalne gradnje na Kopaoniku, otvorila preduzeće registrovano za trgovinu pod nazivom “Pančić-Kop 2017” doo Brus. 22. januara međutim, Mitković likvidira ovo preduzeće.

Investitorka sa Kopaonika je većinski suvlasnik preduzeća “TOP-RENOME INTEGRAL” u kome se kao poslovni partner i direktor vodi Goran Bulatović.

Novinari Insajdera otkrili su čak i da se investitorka Snežana Matković u zahtevima nadležnim institucijama i sama različitio potpisivala.

U dokumentima se za identičnu parcelu na Pančićevom vrhu, osoba prijavljena na identičnoj adresi u Smederevu, jednom potpisuje kao Mitković, drugi put kao Matković.

Bojana Anđelić, Mina Milanović

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.