Pomoćna policija - nova uredba, stara praksa

Danas je stupila na snagu Uredba Vlade Srbije o pomoćnoj policiji. Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže za Insajder.net da je formiranje ovakve policije bilo moguće i po prethodnom zakonu iz 2005. i Uredbi iz 2006, ali da to nikada nije aktivirano.

Policija ilustracija

"Uredbom koja je danas stupila na snagu je zaokružen pravni okvir za formiranje Pomoćne policije. To ne znači da će biti formirana jer za to moraju da budu ispunjeni uslovi iz Zakona o Policiji, odnosno da je stanje unutrašnje bezbednosti takvo da zahteva angažovanje većeg broja ljudstva zbog visokog bezbednosnog rizika, elementarnih nepogoda ili obezbeđivanja granice. I starim Zakonom o Policiji iz 2005. bila je predviđena mogućnost da se formira Pomoćna policija, nakon čega je doneta odgovarajuća uredba. Taj zakon je prestao da važi i bilo je potrebno da se u skladu s novim zakonom donese i novi akt", objašnjava Đorđević.

Pomoćna policija u skladu s važećim zakonom formira se u slučajevima kada je ugrožena unutrašnja bezbednost. Kako se navodi, ova policija može biti angažovana i „kada postoji obostran interes Ministarstva i lokalne samouprave po osnovu posebnih sporazuma“.

Prema Uredbi koja je predviđena najnovijim Zakonom o Policiji, ovu policiju mogu činiti lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u, i to da bi obavljala policijske poslove.

Široke nadležnosti ministra

Novom uredbom koja je stupila danas na snagu Pomoćnu policiju bira komisija koju imenuje ministar unutrašnjih poslova, na osnovu javnog konkursa. Da bi pojedini građani bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mlađi od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju. Komisiju koja bira pripadnike Pomoćne policije imenuje ministar.

Međutim, ministar ih može birati i bez javnog konkursa.

„Ministar može u skladu s potrebama i bez raspisivanja javnog konkursa u Pomoćnu policiju angažovati lica koja su završila osnovnu policijsku obuku, Srednju školu unutrašnjih poslova, Višu školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, Kriminalističko-policijsku akademiju ili druga lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovom uredbom“, navodi se u ovom aktu.

Pripadnici Pomoćne policije ne moraju da deluju u svojm sredinama, već bilo gde na teritoriji Srbije i za vreme angažovanja primaju 70 odsto prosečne zarade bez pripadajućih poreza i doprinosa u Srbiji, isplaćene u mesecu koji je prethodio angažovanju.

Tokom angažovanja nose oružje, policijske uniforme i službenu legitimaciju, koja se razlikuje samo u natpisu - umesto „Policija” piše „Pomoćna policija”.

Pomoćni policajac može u istoj kalendarskoj godini da bude angažovan za period do mesec dana.

Vlada je po Zakonu o Policiji imala godinu dana da uredi rad Pomoćne policije, a taj rok ističe početkom februra. 

Celu Uredbu pogledajte OVDE.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.