Potpredsednik Vlade Crne Gore o puštanju na slobodu osumnjičenih za 1,4 tonu kokaina: Sudstvo nije nezavisno

Sudstvo i tužioci ne mogu da prate volju Vlade Crne Gore da se izbore sa organizovanim kriminalom, izjavio je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. On je rekao i da je sudija koji je doneo odluku o puštanju osumnjičenih za šverc 1.400 kilograma kokaina morao da se izuzme iz postupka. Podsetimo, ispostavilo se da je sudija podgoričkog Višeg suda koji je doneo takvu odluku, Radomir Ivanović, kum brata osumnjičenog.

Dritan Abazović, Foto: VLada Crne Gore

U ovom momentu jedini osumnjičeni za šverc najveće ikada zaplenjene količine kokaina na Balkanu su Budimir Krstović i njegova ćerka Marina. Kokain je pronađen prošlog četvrtka u njihovom hangaru u selu Mojanovići kod Zete i to u tovaru banana. Privedeni su istog dana zbog sumnje da su počinili neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanja u promet opojnih droga.

 Već u subotu je sudija Ivanović odlučio da ih pusti iz pritvora, a ubrzo je otkriveno da je kum rođenog brata osumnjičenog Budimira Krstovića što je Ivanović i potvrdio. Za razliku od sudije, Dritan Abazović smatra da je to bio dovoljan razlog da se izuzme iz postupka.

„Mislim da se sudija trebao izuzeti.  Ali ako se nije izuzeo, neka mu to služi na čast. I vožnja u alkoholisanom stanju je 30 dana u pritvoru a, 1.400 kilograma kokaina? Time šaljemo poruku da se institucije, sudstvo i policija, nisu oslobodile.  Sudstvo nije nezavisno. Zavisno je i zbog toga se donose ovakve problematične odluke“, izjavio je Abazović na konferenciji za novinare održanoj tačno godinu dana od kada je na izborima smenjena Vlada predvođena DPS-om Mila Đukanovića.

Na odluku da se osumnjičeni za šverc zaplenjenog kokaina u daljem postupku brane sa slobode, tužilaštvo je podnelo žalbu a, Sergej Sekulović, ministar policije Crne Gore, takođe je odluku sudije Ivanovića ocenio spornom i najavio inicijativu za ispitivanje njegovog postupanja u ovom slučaju.

„Koliko sam razumeo, tužilaštvo je već pokrenulo postupak žalbe na njegovu odluku.  Da sačekamo odluku“, rekao je ministar Sekulović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da su “ovakve količine verovatno i ranije prolazile ali da nije bilo volje da se to uradi”.

“Ja nisam imao nikakva saznanja dok akcija nije završena. Hteli su da me obavesti ali sam rekao da mi ne trebaju saznanja nego dela”, rekao je Krivokapić.

Potpredsednik Vlade, Abazović izjavio je da su akcijom zaplene “međunarodni partneri pokazali poverenje prema Crnoj Gori”.

“Mi smo mnogo ozbiljniji partner nego što su naši resursi, ne samo u švercu narkotika, cigareta, već i u drugim oblastima”, rekao je Abazović i dodao da je vrednost zaplenjene droge sto miliona evra.

Spornu odluku o neodređivanju pritvora kojom su osumnjičen za trgovinu narkoticima pušteni na slobodu, sudija Ivanović doneo je u subotu, dva dana posle akcije zaplene i hapšenja.  U izjavi za RTCG tvrdio je da kumovske veze nisu uticale na njegovu odluku.

"To je brat Budimira Krstovića. Jesam prijatelj i imamo neke odnose koji se mogu dovesti u vezu s tim. On je bio svedok na krštenju mog sina pre nekih 30 godina. Ali za mene to nije sumnja u moje pristrasno postupanje. Ja uopšte nisam pristrasno postupao, jer sam upravo ja naredio da se izvrši pretres njihovih poslovnih prostorija, a i pre toga sam bio vezan za neke radnje koje su dovele do pretresa i otkrivanja te količine kokaina od tonu i 400 kilograma. Smatram da se mera pritvora određuje izuzetno, ali sam umesto pritvora odredio mere nadzora tako što sam im oduzeo putne isprave, tako što sam im zabranio da napuste mesto boravišta u Crnoj Gori i odredio da se svakomesečno javljaju Upravi policije. To je za mene adekvatna mera obezbeđenja prisustva okrivljenih u daljem toku vođenja krivičnog postupka protiv njih", zaključio je Ivanović.

Portparolka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica odmah je najavila žalbu na odluku sudije Ivanovića, o kojoj će sutra odlučivati viša sudska instanca.

O konkretnijim detaljima istrage o švercu kokaina, rukovodstvo Crne Gore najavilo je novu konferenciju za novinare, koja je planirana za sredu.

Istraživanje Insajdera: Osumnjičeni poslovali i u Srbiji

Budimir i Marina Krstović., prema istraživanju Insajdera, povezani su sa nekoliko firmi u Srbiji, tačnije registovanim u Novoj Pazovi.

Do 2019. godine Budimir Krstović je bio izvršni direktor podgoričke firme “San Francisko” koja je sada u stečaju, a registrovana je za uvoz voća i povrća.

Povezan je sa i firmom “Fruit World” za koju se kao osnovna delatnost navodi se trgovina voćem i povrćem. Na zgradi firme koja se nalazi u Novoj Pazovi istaknuti su nazivi firmi- i “San Francisko” i “Fruit World”. 

Na adresi na kojoj su registrovane ove firme, inače se nalaze magacini i kancelarijski prostor.  

Vlasnik firme “Fruit World” je do maja 2015. godine bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović. Sada je ova kompanija zvanično u vlasništvu Vedrenka Mrkića, dok je zakonski zastupnik Borko Mirotić.

Kakva je veza između Krstovića i Mirotića nije poznato, ali da ta veza postoji jasno je iz podataka još jedne kompanije sa sedištem u Novoj Pazovi. Reč je o firmi “K.B. Company” u kojoj je kao vlasnik i direktor, prema podacima Agencije za privredne registre, upisana upravo uhapšena Marina Krstović.

Pre nje, do juna 2018. vlasnik i direktor “K.B. Company” bio je Borko Mirotić, a pre njega sada uhapšeni Budimir Krstović i to do maja 2015.

Budimir Krstović u Srbiji je bio vlasnik i firmi “Beoplus KBO” i “KB Agencije”, koje su obe iz registra privrednih društava izbrisane 2012. godine.

Uhapšeni Budimir Krstović inače je u poslovnim krugovima poznat po nadimku Budo Banana. Nadimak je dobio upravo zbog biznisa sa uvozom banana. U ovom poslu je još od devedesetih godina.

Novinari Insajdera uputili su MUP-u Srbije pitanja da li je srpska policija izvršila pretres u kompanijama registrovanim u Srbiji, a sa kojima su direktno ili indirektno povezani Budimir i Marina Krstović i šta su rezultati takvih eventualnih provera. Odgovore na ova pitanja nismo dobili.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.