Pretnje, uvrede i psovanja novinara na skupu pristalica Aleksandra Vučića (VIDEO)

Na današnjem skupu pristalica i protivnika Aleksandra Vučića u Beogradu, nekoliko  novinara i jedan fotograf su verbalno i fizički napadnuti od strane nepoznatih grupa ljudi. Policija koja je prisustvovala nekim od ovih incidenta, nije odmah reagovala. 

Polaganje zakletve novoizabranog Predsednika Aleksandar Vucica. Foto: Srđan Ilić

Novinarka Insajdera i fotograf i novinar VICE-a, koji su hteli da fotografišu grupu momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije, napadnuti su verbalno uz pretnje.

Grupa je opkolila novinare i pretila da će ih fizički napasti ako ne prekinu da fotografišu uz konstataciju da "ništa ne sme izaći u javnost".

Na konstataciju novinara da rade svoj posao i da će pozvati policiju, rečeno im je da „im policija ne može pomoći“. Pošto je policija sve vreme stajala preko puta i gledala šta se dešava, novinari su im se obratili i rekli da se ne osećeju bezbedno, a policija ih je uputila da se okolnim putem vrate na skup pristalica Aleksandra Vučića ispred Doma Narodne skupštine ako žele.

Prethodno ista grupa krupnih momaka napala je predstavnike demonstrantske grupe „Sedam zahteva“ i pocepala im transparent, javio je reporter Insajdera sa lica mesta.

Na pocepanom transparentu pisalo je „Narod gladuje, elita se raduje“.

Policija je nakon incidenta legitimisala pripadnike grupe „Sedam zahteva“, ali ne i one koji su im pocepali transparent. Kako je policija objasnila novinarima na licu mesta, legitimisani su predstavnici grupe „Sedam zahteva“ i novinari VICE-a i Insajdera, zbog, kako su rekli, „bezbednosne procene“.

Prethodno je novinara Insajdera, koji je izveštavao ispred Skupštine sa mitinga pristalica Srpske napredne stranke, izvređao jedan od učesnika. On je uz brojne psovke, između ostalog rekao našem novinaru da ga je zapamtio i da će ga uhapsiti. 

Na sledećem snimku možete pogledati kako se pristalica SNS-a obraća novinaru Insajdera uz upozorenje da snimak obiluje neprikladnim rečnikom.

Napadnute novinarke Danasa, Radio Beograda i Espresso.rs

Dok je uzimala izjavu od čoveka koji je udaljen sa skupa jer je nosio transparent na kom je pisalo "Uzeli ste mi penziju, uzeli ste mi stan, šta je sledeće?", danas je napadnuta i novinarka dnevnog lista Danas Lidija Valtner.

"Dok sam pričala sa njim u trenutku su se pojavila dvojica ogromnih momaka u crnim majicama koji su krenuli da vuku tog demonstranta... On se opirao i pokušao da im kaže da ga dave, jer su mu oni držali takozvani zahvat 'kragna'. Kada sam ja pokušala da snimim to, jedan aktivista Srpske napredne stranke (SNS) mi je zapretio da će mi baciti telefon i pokušao da mi ga otme", rekla je novinarka Danasa agenciji Beta.

Novinarka je dodala da su i nju, kao i demonstranta protiv Vučića, ti ljudi naočigled okupljenih simpatizera SNS, silom udaljili sa skupa i odvukli prema Pionirskom parku, gde im je prišao policajac u civilu.

"Mene su tada pustili, a policajac je upitao tu dvojicu šta se desilo", rekla je ona.

Novinarka Danasa je dodala da nije povređena, ali da je potresena, a redakcija dnevnog lista Danas najavila je krivičnu prijavu protiv organizatora skupa podrške Aleksandru Vučiću navodeći da poseduju snimke osoba koje su u ovom incidentu učestvovale.

Još jedan incident se, prema saopštenju NUNS-a, dogodio u podzemnom tunelu na Terazijama, kada su se pristalice Aleksandra Vučića sukobile sa njegovim protivnicima. Desetak muškaraca napravilo je kordon na izlazu. Na pitanje novinara odakle su i koga predstavljaju, oni su odgurnuli novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon. Prisutni policajci na to nisu reagovali.

Takođe, portal Espreso.rs saopštio je da su pristalice SNS-a napale novinarku tog portala M. B. dok je izveštavala sa skupa ispred Narodne skupštine i zatražio od nadležnih organa da "odmah" otkriju i privedu odgovorne.

Espreso.rs je naveo da je reporterka tog portala uzimala izjavu od jednog od učesnika protesta "kada je izvesni gospodin, evidentno simpatizer SNS, počeo rukama da gura našu novinarku".

"Na to mu je ona poručila da je ne dodiruje i da skloni ruke s nje. Umesto toga, ta osoba joj se unela u lice i rekla:'Šta je bilo, hoćeš da ti lupim šamar'. Pretnje i zastrašivanja nastavili su se i kasnije, a našoj novinarki onemogućeno je da se na adekvatan način bavi svojim poslom", naveo je portal.

Incidente koji su se dogodili tokom mitinga podrške Aleksandru Vučiću nije osudila Srpska napredna stranka.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.