Prodaja hotelskog kompleksa Fontana nezakonita?

Jedan od najvećih hotelskih kompleksa u Srbiji, Fontana iz Vrnjačke Banje, danas će na licitaciji biti ponuđena kupcima. Preduzeće koje je prodato 2005. bilo je već predmet sudskih sporova, bivši vlasnici su hapšeni, pa oslobođeni optužbi. Oni danas kažu da je ova prodaja nezakonita.

Predstavnici konzorcijuma koji je pre skoro 12 godina kupio hotelski centar u najpopularnijoj banji u Srbiji tvrde da se iza današnje prodaje krije namera moćnih interesnih grupa da sakriju svoju ulogu u dugogodišnjem uništavanju ovog hotelskog kompleksa. Oni naglašavaju da je prihod iz preduzeća godinama izvlačen preko ćerke firme.

Članovi konzorcijuma Vojkan Strugar i Dragan Milošević kupili su preduzeće 2005, da bi ovaj ugovor o privatizaciji Agencija za privatizaciju 2007. raskinula.

Strugar i Milošević tvrde i da su „zbog pokušaja da zadrže firmu bili lažno krivično gonjeni“, što dokazuju sudskim presudama koje ih oslobađaju svih optužbi.

Agencija prihvatila investiciju, pa se predomislila

Konzorcijum čiji su članovi bili Strugar i Milošević, kupili su za pet miliona evra 70 procenata HTP Fontana u julu 2005. Prema ugovoru, bili su obavezni da dodatno investiraju, pa su kupili i imovinu u apartmanskom naselju Jezero u Vrnjačkoj Banji.

Agencija za privatizaciju je tu investiciju prihvatila u julu 2006. i za to joj je uplaćeno 2,3 miliona evra.

Međutim, 10 meseci kasnije, Agencija odbija investiciju i jednostrano raskida ugovor. Kako je obrazloženo, naknadno kupljeni apartmani u tom trenutku još su se vodili kao HTP apartmani Jezero, a ne na HTP Fontana.

Vojkan Strugar tvrdi za Insajder.net da po zakonu kupac, u ovom slučaju konzorcijum, nije u obavezi da interveniše u registar prodavca nepokretnosti, tj. HTP apartmani Jezero.

„To je Agencija za privatizaciju odlično znala, ali je u nedostatku bilo kakvog valjanog razloga za opravdanje jednostranog raskida ugovora navela ovaj potpuno neverovatan argument“, kaže Strugar.

Tada počinju i sudski sporovi.

Firma Arious Ltd. sa Britanskih Devičanskih Ostrva, koja je posedovala 10,8 odsto akcija, 13. juna 2007. podnosi zahtev da se prenošenje akcija na konzorcijum proglasi ništavim. Samo šest dana kasnije isti zahtev podnosi i Agencija za privatizaciju.

Konzorcijum dobio sporove - stečaj ipak proglašen

Konzorcijum je posle više godina dobio oba spora - protiv Arious Ltd. odlukom Apelacionog suda 2010, a protiv Agencije za privatizaciju u decembru 2015.

Uprkos tome što je konzorcijum dokazao da je na legalan način došao do većinskog vlasništva u HTP Fontana, država je samo mesec dana kasnije, u januaru 2016, proglasila stečaj ovog preduzeća.

Takođe, rešenje Privrednog apelacionog suda u Beogradu o dobijanju spora protiv Arious Ltd konzorcijum je dobio tek prošle nedelje, iako je odluka doneta pre skoro sedam godina.

„To je najveći skandal, to da je odluka bila skrivana od nas. Takođe, zbog čega je država gurnula HTP Fontana u stečaj samo mesec dana pošto je dokazano da smo na legitiman način došli do vlasništva? To je samo pokušaj da se sakriju dokumentacija i tragovi korupcije koji su očigledni“, kaže Strugar za Insajder.net.

Konzorcijum je podneo krivičnu prijavu Državnom veću tužilaca protiv lica za koja smatraju da su umešana u čitav slučaj. Takođe, konzorcijum je podneo tužbe protiv HTP Fontana i Republike Srbije povodom ovog slučaja, a ukupna vrednost spora iznosi više od 20 miliona.

Insajder će nastaviti da se bavi ovom temom.

Članovi konzorcijuma bili u zatvoru zbog Fontane?

Milošević i Strugar su tokom borbe za vlasništvo nad HTP Fontana vodili i krivične sporove.

Strugar se 2007. odazvao pozivu MUP-a Kraljevo da „u svojstvu građanina da informacije o privatizaciji HTP FontanA“. Međutim, tom prilikom je uhapšen i u zatvoru je proveo dva meseca zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, iako nije ni bio u radnom odnosu u to vreme.

Strugar je godinu dana kasnije optužen i za utaju poreza, međutim 2012. je oslobođen i za to delo.

Dragan Milošević, koji je bio i tehnički direktor u Fontani, optužen je 2007. sa Strugarom da je zloupotrebom položaja utajio porez. Oslobođen je 2012.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.