Rektor Univerziteta u Kragujevcu odbija da podnese ostavku, tvrdi da su optužbe za nepotizam i korupciju deo zavere

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević ne želi da podnese ostavku na funkciju, niti će ga Savet Univerziteta razrešiti uprkos preporuci Agencije za borbu protiv korupcije. Kako su prethodnih dana Arsenijeviću pripisane brojne afere, korupcija, nepotizam i nedolično i bahato ponašanje i dokumentovani audio materijalom i snimcima, on tvrdi da su u pitanju montaže i da je u pitanju zavera protiv njega.

Nebojša Arsenijević

Arsenijević je danas rekao da neće podnositi ostavku i odbacio kao neistinite sve optužbe o tome da je u sukobu sa zakonom, o doktoratu svog sina, o navodno bahatom ponašanju kao i o nameštanju posla svom zetu za 30.000 dinara.

On je najavio da će se preko institucija boriti za istinu zbog porodice, Univerziteta, zaposlenih i studenata i da je cela stvar sada u rukama advokata.

Mediji su proteklih dana pisali o Arsenijeviću kome je "pripisano" bahato ponašanje, mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je intervenisao kako bi njegovom sinu bilo omogućeno da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, kao i da je Agencija za borbu protiv korupcije predložila njegovo razrešenje.

Agencija preporučila razrešenje

Prethodno je Agencija za borbu protiv korupcije u dva rešenja preporučila njegovo razrešenje -  zbog autorskog ugovora sa zetom i zbog imenovanja bratanca za saradnika na Univerzitetu.

Arsenijević je u prvom obraćanju medijima posle "afere" rekao da je cela situacija "šou" koji mu je izrežiran kako bi se potpuno mentalno razorio, a javno mnjenje pripremilo za njegovu "likvidaciju", navodeći da mu je prećeno da će biti "medijski uništen", ako ne promeni neke odluke, a da mu u poslednjih šest meseci stižu pretnje smrću, sa porukom "pokojne majke": "Sine, čula sam da uskoro dolaziš, jedva čekam da te zagrlim".

Audio snimci puni neprimerenog govora i vulgarnosti

Blic je u nekoliko navrata objavljivao audio zapise sa sednica kolegijuma dekana i prodekana Univerziteta u Kragujevcu na kojima se čuje kako se raspravlja o tome koji propis prekršiti, kako promeniti statut da bude po volji funkcionerima i njima bliskima, ko neće moći da doktorira ili napreduje iako zaslužuje uz brojne vulgarnosti. Tako se na jednom od snimaka može čuti glas osobe za koju Blic tvrdi da je Arsenijević kako navodi: „Ima da doktoriraju limburga meseca kad se majmuni šišaju pa u prvu sredu posle toga, pošto ću ja sad da uzmem da izmenim komisiju i da im ja budem predsednik komisije...“ ili „Ja mislim da će današnje veće, ako prođe ovako kako treba, biti pravi dokaz da kad se izbori dobro organizuju narod ne mora ni da dođe... ja sam tako planirao...“. Ovo su samo neki od blažih primera neprimerenog govora koji se pripisuje Arsenijeviću zabeleženi na audio snimcima.

On je siguran da svrha "hajke" nije samo da se on smeni sa mesta rektora, jer kako kaže, to može da se uradi i predlaganjem drugog kandidata na predstojećim izborima za tu funkciju.

Arsenijević je odbacio sumnje da je u sve umešana politika, ali tvrdi da grupa ljudi sa Univerziteta i jedna ministarka stoje iza proganjanja i kampanje protiv njega, pa je na insistiranje novinara rekao da su protiv njega otvoreno stali profesori Fakulteta medicinskih nauka Dejan Baskić i Nemanja Zdravković, kao i oni koji su "skriveni" - profesori kragujevačkog Univerziteta Branislav Jeremić i Aleksandra Janković i aktuelna ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

On je naveo da su oni bili nezadovoljni odlukama koje je donosio i dok je bio dekan Medicinskog fakulteta i kao rektor i da pojedini od njih gaje "patološku mržnju" prema njemu, dok ga je jedan iz "grupe" u medijima proglasio ludim.

Arsenijević je dodao da je dobijao pretnje i preko društvenih mreža što je prijavio nadležnim organima koji su ga uputili na privatnu tužbu, kao i da su mejlove sa pritiscima dobijali i članovi Senata pred odluku o njegovom "slučaju".

Arsenijević je dodao da su tužbe podnete protiv Baskića i Zdravkovića "koji su stali imenom i prezimenom iza svih napada i optužbi na njega", kao i protiv medija koji su prenosili audio snimke i fotografije kako bi argumentovali njegovo navodno bahato ponašanje.

Montirane slike i snimci, prepoznao i glasove „pokojnika“

On je naveo da su fotografije izmontirane, kao i da je na audio snimcima prepoznao i glasove pokojnih kolega iz ranijih godina pa sumnja za koju svrhu su napravljeni.

Prethodno je Savet Univerziteta u Kragujevcu 6. februara jednoglasno odlučio da ne razmatra preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje s javne funkcije Arsenijevića i odlučio da ne poništi ispravu njegovog sina Aleksandra o stečenom naučno-nastavnom zvanju, iako je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je njegov doktorat nezakonit.

Savet je odlučio da preporuka za razrešenje rektora neće biti razmatrana dok ne bude doneta odluka o žalbi podnetoj Agenciji za borbu protiv korupcije i ne dostavi Savetu kao nadležnom organu.

Nacionalni savet zahteva smenu

Nacionalni savet za visoko obrazovanje pozvao je ministra prosvete da iskoristi sva zakonska ovlašćenja i spreči dalje urušavanje ugleda Univerziteta u Kragujevcu, kao i celokupnog sistema visokog obrazovanja u Srbiji.

Na današnjem zasedanju ovog najvišeg tela za obrazovni sistem u Srbiji, odlučeno je da se ministar Mladen Šarčević pozove da smeni rektora kragujevačkog Univerziteta Nebojšu Arsenijevića, u skladu sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ranije je izjavio da se sa Arsenijevićem dogovorio da rektor mora da poštuje zakon. Upitan da li to znači i da rektor treba da poštuje preporuku Agencije i podnese ostavku, Šarčević je rekao: "Po meni da. To znači da treba", a Miistarstvo je pokrenulo inspekcijski nadzor nad radom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Krivična prijava na proveri

S druge strane Više javno tužilaštvo u Kragujevcu prosledilo je danas Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića jer se iz prijave ne može zaključiti da se radi o delu koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva, odnosno Višeg suda.

Kako je Beti rekla portparolka Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu Vesna Đorđević , krivična prijava je prosleđena Osnovnom javnom tužilaštvu koje će izvršiti proveru da li u radnjama prijavljenog Arsenijevića ima elemenata krivičnog dela iz nadležnosti osnovnog tužilaštva za koje se goni po službenoj dužnosti.

Ona je potvrdila da je juče Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije - Transparentnost podneo Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu krivičnu prijavu protiv rektora Univerziteta Nebojše Arsenijevića.

Prijava se odnosi na postupanje aktuelnog rektora u odobravanju upisa na doktorske studije svom sinu dok je bio na čelu Medicinskog fakulteta.

Savet Transparentnost naveo je i da je prosvetna inspekcija osporila zakonitost tog upisa, a Agencija za borbu protiv korupcije konstatovala da je Arsenijević svom zetu dodelio plaćene poslove što bi trebalo da bude utvrđeno u tužilačko-policijskom postupku.

Izvor: Beta, Insajder, Blic

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.