Serijal Insajdera o fudbalskoj mafiji: Pravila igre - nepromenjena

Sprega politike, biznisa, pa i kriminala i u fudbalskim klubovima i na tribinama, manje je ili više očigledna, ali nikada nije prekinuta. Kako funkcioniše ova sprega opisano je prvi put u serijalu Insajdera „Pravila igre“ 2008. godine.

Pravila igre

„Odustanite od teme ‘fudbalska mafija’, ubiće vas, dosta je onih koji imaju interesa da se ništa o tome ne objavljuje” - takve i slične poruke obeležile su višemesečni rad na ovom serijalu.

Milioni evra od transfera, sponzora, reklama, prodaje televizijskih prava i ostalih sporednih delatnosti koji prolaze kroz fudbalske klubove bez kontrole, utakmice koje se nameštaju, dok se kroz kontrolu kladionica novac vrti u krugu povlašćenih – neke su od teme prikazane u šest epizoda serijala. 

Nadležne institucije iskoristile su tada raspoloženje javnosti i tokom serijala Insajdera pokrenuli su postupke protiv nekih pojedinaca koji su do tada važili za nedodirljive.

Epilozi ili njihov izostanak samo su još jedan dokaz neraskidive sprege. Dragana Džajića, bivšeg predsednika FK Crvena Zvezda i fudbalsku legendu abolirao je bivši predsednik Tomislav Nikolić i to dok je još trajao postupak zbog optužbi za nezakonito prisvajanje novca od transfera fudbalera. Zvezdan Terzić generalni je direktor FK Crvena Zvezda, a postupak protiv njega zbog optužbi da je kao direktor OFK Beograd nezakonito prisvajao novac od transfera igrača nije okončan ni posle više od deset godina.

U serijalu Insajdera 2008. detaljno je opisano šta se sve dešavalo u vezi sa fudbalskim klubom „Obilić“ koji je prvo prisvojio Žejko Ražnatović Arkan, a nakon njegovog ubistva staje u vlasništvu udovice Svetlane Ražnatović. U mešuvremenu je u postupku koji je protiv nje pokrenut priznala je da je protivpravno prisvajala novac od transfera  fudbalera„Obilić“, osuđena na kućni zatvor i milion i po evra novčane kazne.

Od serijala Insajdera „Pravila igre“ neki igrači su se promenili, veliki broj njih i dalje je u igri, a pravila igre ostala su nepromenjena. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.