Serijal Insajdera: Patriotska pljačka - koliko košta parola “Kosovo je srce Srbije”

“Kosovo je srce Srbije” parola je koja već decenijama služi za trošenje sredstava iz budžeta bez ikakve kontrole. Problem nije što se izdvaja novac već što do danas, uprkos obećanjima, nije uspostavljena nikakava kontrola trošenja tih sredstava pa je moguće da ta sredstva i dalje služe za bogaćenje pojedinaca umesto za pomoć onima čiji je opstanak na Kosovu zaista ugrožen.

Kosovo, ilustracija

Dok se raspravlja o političkom rešenju za Kosovo, Skupština Srbije izbegava raspravu o temi koju bi daleko lakše mogla da reši.

Naime, već sedam godina Skupština Srbije nije na dnevni red stavila izveštaj skupštinskog Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenog najugroženijima na Kosovu. Izveštaj se odnosio na period od 2000. do 2012 i praktično je bio potvrda svega što je pre toga otkriveno u prvom serijalu Insajdera “Patriotska pljačka”.

Poslanici su izbegavali da stave na dnevni red ovaj izveštaj uz različite izgovore, uključujući i objašnjenje da to nije prioritet. Od predsednika novog saziva parlamenta Ivice Dačića za sada nismo dobili odgovor na pitanje da li izveštaj planira da  uvrsti na dnevni red.

Istraživanja novinara Insajdera objavljeno u prvom serijalu “Patriotska pljačka” između ostalog je pokazalo da je građane parola “Kosovo je srce Srbije” od 2000. do 2012. koštala najmanje dve milijarde evra, odnosno u proseku dnevno 650.000 evra. Zbog odsutsva bilo kakve kontrole taj novac nije stizao do onih kojima je zaista potreban. Brojne zloupotrebe koje smo otkrili dovele su do toga da su se sa jedne strane stvarali bogati lokalni moćnici na Kosovu dok je sa druge strane veliki broj Srba koji jedva preživljava u enklavama.

U nastavku serijala “Patriotska pljačka” novinari Insajdera prikupili su podatke od institucija koje prvobitno nisu dostavile informacije o izdvajanjima za Kosovo a nova analiza pokazala je da se na Kosovo, po različitim osnovama, samo tokom 2012. i 2013. u proseku dnevno izdvajalo najmanje 867 hiljada evra.

Da se izdvaja i više od toga rekao je 2018. predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema njegovim rečima, iz budžeta Srbije godišnje po različitim osnovama za Kosovo odlazi od 500 do 530 miliona evra, odnosno do čak 1,45 miliona evra dnevno.

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.