Slovenačka avio-kompanija: Prijavili smo evropskim institucijama da Srbija “nezakonito” dodeljuje državnu pomoć Er Srbiji

Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika  Adria Ervejs (Adria Airways) pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj  avio kompaniji Er Srbiji. „Adria Ervejs je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu“, kaže za Insajder  advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Air Serbia, Srđan Ilić

Slovenačka avio-kompanija prvo se , prema rečima advokata Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona takođe predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

„Shodno tome, Adria Ervejs je u vezi s državnom pomoći Er Srbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU“, navodi Gajin za Insajder.

Bez državne pomoći Er Srbija bila u minusu nekad i više nego JAT

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz UAE. Er Srbija nasledila je nekadašnji JAT koji je bio u dugovima i na ivici bankrota 2013. godine.

Država Srbija je od 2013. uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Činjenica je da Er Srbije jeste napravila određen uspeh u odnosu na poslovanje JAT-a – od povećanja broja destinacija, uvođenja direktnog leta iz Beograda za Njujork pa do povećanog broja putnika.

Nova kompanija, prema finansijskim izveštajima, posluje pozitivno već od 2014. ali tako što, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, kao prihod računa državna davanja.

Ova kompanija je 2014. godinu završila u plusu odnosno prikazan je dobitak od 3,3 miliona evra. Naredne godine on je bio još veći i iznosio je četiri miliona evra. Er Srbija je 2016. godinu završila sa dobitkom u iznosu od oko 1,8 miliona evra, dok je prošlogodišnja dobit oko 16 miliona evra.

Međutim, kako je otkrio Insajder, kada se posmatra samo operativno poslovanje kompanije i kada se izuzme iznos državne pomoći koji je za četiri godine iznosio ukupno oko 180 miliona evra, kompanija Er Srbija svake godine posluje u minusu čak, u nekom trenutku, i većem nego nekadašnji JAT.

Nastavljena državna pomoć i nakon isteka ugovornih obaveze

Prema ugovoru sa Etihadom država je bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Er Srbiju do kraja 2016. godine.

Međutim, kako je otkrio Insajder, finansiranje nacionalne avio-kompanije sredstvima iz budžeta nastavljeno je i nakon isteka ugovora.

Tako je tokom 2017. pronađen novi osnov za nastavak finansiranja i to preko Strategije za razvoj turizma, a samo po ovom osnovu kompaniji je te godine isplaćeno čak 12 miliona evra.

U Strategiji se, međutim, nigde eksplicitno ne predviđa izdvajanje iz budžeta za pomoć Er Srbiji, a odluku o isplati sredstava nije donelo Ministarstvo trgovine i turizma, već Vlada Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je sredinom prošle godine za Insajder da je država nastavila sa finansiranjem Er Srbije, samo zbog „razvoja turizma“, odnosno ulaganja u letove za Severnu Ameriku. To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić ocenjujući da je „neozbiljno“ pitanje Insajdera da li je u Strategiji za razvoj turizma pronađen mehanizam da se nastavi sa finansiranjem Er Srbije.

Na isto pitanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne zna tačno zbog čega je na osnovu strategije o razvoju turizma država izdvojila 12 miliona evra za pomoć Er Srbiji, ali da „misli da je to učinjeno zbog leta za Njujork“.

On je još istakao da nema problema u finansiranju Er Srbije kao i da država neće uništiti svoju avio kompaniju, „ako je nečija želja da nas prijavi Evropskoj uniji“.

Er Srbija već bila predmet istrage EU

Prema zakonima EU zabranjena je državna pomoć nacionalnim avio prevoznicima, a Srbija se na pojedina ograničenja obavezala po Sporazumu o otvorenom nebu iz maja 2009. godine.

Naime, da bi se evropske kompanije zaštitile od nelojalne konkurencije uvedeno je nekoliko ograničenja za članice, a među tim ograničenjima je najpre obavezno pravilo da većinsko vlasništvo, dakle najmanje 51 odsto vlasništva kompanije mora imati država Srbija ili kompanija iz Evrope i da niko van Evropske unije ne može efektivno upravljati avio kompanijom.

Zato je Er Srbija u 2014. godini bila i predmet istrage Evropske komisije pod pretnjom da bi zbog kršenja pravila mogla i da izgubi licencu za letenje u Evropi.

Istraga je dovela do niza promena pa je bila i zbog nje 31. jula 2014. godine promenjen i ponovo potpisan Okvirni ugovor o transakciji. Tek sredinom 2016. objavljeno je da je Evropska komisija završila istragu o vlasničkoj strukturi Er Srbije, zaključkom da je većinski vlasnik nacionalne aviokompanije, Vlada Srbije, koja ima i upravljačka prava.

Insajder se poslovanjem kompanije Er Srbija, troškovima države i uslovima pod kojima je Etihad preuzeo 49 odsto vlasništva u nacionalnoj avio kompaniji  bavio u serijalu Srpsko-arapska posla.

 

 
 

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.