Slučaj Hercegovačka: Tužilaštvo dužno da reaguje na tvrdnje Marije Mali

Više javno tužilaštvo nije danas odgovorilo na pitanja novinara Insajder.neta da li će pozvati suprugu gradonačelnika Siniše Malog kao svedokonju pošto je iznela javnu tvrdnju da joj je Mali rekao da je on organizovao rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici. 

Ruševine u Hercegovačkoj

Tužilaštvo se nije oglašavalo s novim informacijama u vezi s ovim slučajem još od oktobra, kada su u odgovoru Insajder.netu naveli da MUP koči istragu.

Dok Tužilaštvo ćuti, supruga Siniše je izjavila za KRIK da joj je gradonačelnik rekao da su “ljudi u sred noći malo tamo nešto polupali”, kao i da on lično nije ništa “strašno uradio”, ali da je sve “sam organizovao i izveo akciju”.

Ona je u istom intervjuu praktično priznala da je počinila krivično delo kada je suprugu pomogla da opravda deo imovine tako što je, kako kaže, na njegov zahtev pristala da potpiše da je ona nasledila deo novca.

Siniša Mali i njegova supruga u toku su brakorazvodne parnice koja je već neko vreme tema u tabloidima, a najveća bitka se, po svemu sudeći, vodi oko starateljstva nad decom.

Još početkom avgusta prošle godine Kurir je pisao o prijavi koju je Marija Mali podnela protiv supruga tvrdeći da ju je fizički povredio, dok je Siniša Mali suprugu prijavio da ga je ucenjivala i lagala. Sredinom avgusta KRIK objavljuje njenu izjavu o tome da je bila ucenjena da lažno prijavi imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije u postupku koji je Agencija pokrenula protiv njenog supruga.

Zbog svega ovoga se postavlja pitanje da li je njena nova tvrdnja i optužba deo brakorazvodne parnice ili verodostojno svedočenje u slučaju Hercegovačka. Verodostojnost navoda koje je iznela Marija Mali može da utvrdi samo istraga, koju je Tužilaštvo dužno da pokrene po službenoj dužnosti.

U ovom slučaju, međutim i dalje je u toku predistražni postupak.

Institucije zakazale

Tužilaštvo i Policija, koje građani plaćaju da otkrivaju kršenje zakona i procesuiraju odgovorne u slučaju Hercegovačke, potpuno su zakazali.

U pravnoj državi građanima bi već dan posle rušenja bilo saopšteno ko je “uzeo zakon u svoje ruke”.

Umesto toga, Tužilaštvo je tek pod pritiskom novinara javno reklo da im Policija ne dostavlja informacije, a Policija po svemu sudeći ne želi da se ovaj slučaj rasvetli jer je i sama saučesnik.

Podsetimo, Policija se nije odazvala pozivima građana koji su prijavili da nepoznate osobe uz pomoć bagera ruše objekte u centru Beograda, vezuju ljude, oduzimaju im mobilne telefone.

Tužilaštvo je od Policije tražilo izveštaj Sektora MUP-a za unutrašnju kontrolu kako bi se utvrdilo ko je naredio Policiji da te noći ne radi svoj posao. Taj izveštaj tražila je i Kancelarija zaštitnika građana. Policija, međutim, ovaj izveštaj nije dostavila zaštitniku građana, a iz Tužilaštva nema odgovora ni na pitanje da li im je u međuvremenu Policija dostavila tražene informacije. 

Šta je sve poznato u slučaju Hercegovačke

Novinari Insajdera utvrdili su još početkom maja prošle godine da nije tačna tvrdnja nadležnih institucija da područje Hercegovačke nije neophodno Beogradu na vodi. Kako je utvrđeno na osnovu zvanične dokumentacije, rok za raščišćavanje Hercegovačke bio je jun 2016.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi put se o ovom događaju oglasio tek sedam dana kasnije, 1. maja prošle godine, kada je rekao da one ne zna šta se tačno dogodilo, ali da zna da se time bave nadležni organi i Tužilaštvo.

“Uveren sam da ćemo ustanoviti istinu", rekao je tada premijer.

Usledile su tvrdnje da je reč o nelegalnim objektima, da su vlasnici nekih od objekata imovinu stekli kriminalom i vezama s bivšim vlastima, da su u Hercegovačkoj srušene “tri nelegalne barake”, kao i da su oni koji su rušili “kompletni idioti” jer je “prljave udžerice” trebalo da ruše u sred dana.

Na pitanje novinara Insajder.neta, premijer je 11. maja prošle godine rekao da iza rušenja ne stoji država.

Mesec dana kasnije, 8. juna, saopštio je da iza rušenja u Hercegovačkoj stoji vrh gradske vlasti. Do danas nije saopštio imena odgovornih.

U intervjuu za Insajder bez ograničenja o projektu Beograd na vodi, gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da ne zna na koga je mislio premijer kada je rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti.

Postavlja se međutim, pitanje kako je moguće da bilo ko iz gradske vlasti, pa čak i gradonačelnik, naredi Policiji da ne radi svoj posao i da se ne odazove na pozive građana. Hijerarhija u institucijama i zakonom propisane nadležnosti jasno ukazuju da odluku o rušenju objekata u Hercegovačkoj nije mogao da donese samo neko iz “vrha gradske vlasti”. 

Neka od ključnih pitanja koja su novinari redakcije Insajdera postavljali predstavnicima vlasti u vezi sa slučajem Hercegovačka pogledajte na sledećim linkovima:

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.