Slučaj Jovanjica - afera čiji se kraj ne nazire (VIDEO)

Jedna akcija policije u kojoj je uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih da su nelegalno uzgajali marihuanu pretvorila se u aferu čiji se kraj ne nazire. Slučaj „Jovanjica“ priča je koju smo otkrili u poslednjim mesecima 2019. godine.

Kompanija organske hrane „Jovanjica” / Foto: Insajder

Sve je počelo u novembru ove godine. RTV objavila je nezvaničnu informaciju  o privođenju u Staroj Pazovi zbog pronađene plantaže marihuane. Bilo je čudno to da MUP takvu informaciju niti demantuje niti izdaje zvanično saopštenje. 

Sedam dana kasnije, tužilaštvo za Insajder potvrđuje da doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Istog dana, kada Insajder objavljuje tu zvaničnu informaciju, predstavnici opozicije iznose tvrdnju da država štiti vlasnika ovog gazdinstva, a u prilog tome navode činjenicu da je vlasnik Jovanjice za državu bio primer dobre prakse.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u Skupštini je upitao opoziciju zašto nije optužila manastir Hilandar da „šuruje sa narkodilerima“ jer je, kako je rekao, Koluviju primio u svoje bratstvo.

Premijerka Ana Brnabić odlučila je za nešto drugačiji način relativizacije ove priče. 

Vučić: Bili umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i vojnih struktura

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu za Blic rekao je da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije. Komentarišući subvencije države, predsednik je rekao da je „to čisto kao suza“.

„I danas i sutra, ako nastavi legalno da se bavi tim poslom, dobijaće svako za čist i na zakonu zasnovan posao. Neće za marihuanu, ali hoće za paradajz, krompir, za to što radi“ , rekao je Vučić.

„Evo još jedna afera koju možete, molim vas, prijavite, ovaj, nezavisnim medijima. Znate, ja sam jako, jako volela organski paradajz iz ove Jovanjice, što znači, pretpostavljam, da sam kao predsednica Vlade finansirala narko-trafikante“ , rekla je premijerka u skupštinskoj sali.

Inače, već više od dva meseca, u Tužilaštvu za organizovani kriminal vodi se postupak zbog pronalaska ilegalne laboratorije za proizvodnju marihuane kao i 650 kilograma ove biljke. U pritvoru se nalaze većinski vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija i još osam osoba. 

Nakon što je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izneo tvrdnju da je Koluvija posle hapšenja nazvao Andreja Vučića, predsednik Srbije je najavio krivičnu prijavu protiv samog sebe. 

„Čekao sam da neko od njih podnese krivičnu prijavu. l naravno da nisu podnosili krivičnu prijavu, jer znaju da su lažovi. U ponedeljak Miloš Vučević podneće krivičnu prijavu protiv mene i mog brata u slučaju Jovanjica“ , rekao je predsednik.

Rečeno-učinjeno. Funkcioner vladajuće stranke podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika države i šefa svoje stranke – ali, naručenu krivičnu prijavu što je presedan.

„Nismo kvalifikovali krivično delo, nismo se bavili kvalifikacijom krivičnog dela, to je pitanje tužilaštva“ , rekao je ispred Republičkog javnog tužilaštva Miloš Vučević.

Ono što svakako jeste krivično delo u Srbiji to je uzgajanje marihuane. Dodatnu zabunu unosi činjenica da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsko konoplje i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Kako se navodu u rešenju do kojeg su došli novinari Insajdera, dozvolu za uzgoj konoplja zapravo je dobila firma Superior iz Velike Plane i to da u svojoj laboratoriji selektuje i oplemenjuje seme, dok su staklenici Jovanjice trebalo da služe za proizvodnju sadnica odnosno biljke industrijske konoplje. 

Vlada Đoković iz Ministarstva poljoprivrede kaže da je u vezi sa kontrolom šta se uzgaja najvažnija kontrola MUP-a.

„Mi u principu obzirom na obim posla u tom periodu, ne vršimo kontrolu svake parcele“ , kaže Đoković.

Predstavnici carine za Insajder su rekli da oni na granici nemaju mogućnost da rade analizu THC-a kako bi se utvrdilo da li se izvozi industrijska konoplja ili kanabis.

„Prilikom izvoza i prilikom uvoza mi proveravamo da li su priložene propisane isprava, dokumenta, dozvole. da li su izdata od strane nadležnog organa“ , ističe Jasminka Gajić.

A upravo za izvoz, Jovanjica je, kako je kasnije otkrio Insajder, od 2016. od države dobila najmanje tri kredita u iznosu od 3,9 miliona evra. Pitanje koje se postavilo je i zašto je država davala kredite, a kasnije i dozvolu za uzgoj industrijske konoplje čoveku kome ovo očigledno nije prvo krivično delo.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović o krivičnoj prijavi protiv vlasnika Jovanjice govorio je nedavno.

„Kivi je bio tema i dobio je krivičnu prijavu zbog toga. To su vam te 2014. kada je došlo do sankcija EU i Rusije i kada su svi, odnosno neki, pokušavali to da zloupotrebe. I onda je bilo to, i nemojte da zaboravite koliko smo mi ljudi tada pohapsili“ , rekao je Nedimović.

Sve ove činjenice ne bi smele da se svedu na optužbe vlasti i opozicije već bi morale da budu alarm predstavnicima vlasti da u Srbiji ne postoji adekvatna kontrola šta tačno - oni koji dobiju dozvolu države da proizvode industrijsku konoplje - zaista i proizvode, a kasnije i izvoze.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.