Slučaj korupcije na fakultetu poznatiji kao „Indeks”: Presuda doneta posle 14 godina, ali nije napisana već 17 meseci

Postupak, hapšenja i samo suđenje zbog optužbi da su prodavali ocene na Pravnom fakultetu u Kragujevcu vodi se već 14 godina protiv više desetina prvobitno optuženih, među kojima su i bivši dekan i pojedini profesori. Sagovornici Insajdera kažu da je prvostepena presuda doneta u Višem sudu u Smederevu još pre 17 meseci, odnosno pre tačno 521 dan, ali da pisano obrazloženje nije uručeno ni osuđenima, ni njihovim braniocima, ni tužiocu.  Pisanje obrazloženja presude na više od 500 strana je, po svemu sudeći, pri kraju i uskoro bi trebalo da počne sa uručenjem strankama u postupku.

Presuda, ilustracija

Od Višeg suda u Smederevu i predsednice suda Slađane Bojković, koja je i predsedavala većem koje je donelo prvostepenu presudu, nismo dobili odgovor na pitanje šta se dešava sa presudom, ali viši javni tužilac u Smederevu, Dragan Lopušina za Insajder kaže da očekuje da će im presuda uskoro biti dostavljena. 

“Predmet je izuzetno složen. Mnogo optuženih, promena zakona, promena veća, razrašenje sudija, smrt porotnika. Sve je to uticalo na trajanje suđenja koje je iziskivalo mnogo napora od strane svih, posebno od strane sudija”, kaže viši javni tužilac u Smederevu.

Dragan Lopušina u ovom trenutku ne može da kaže da li će se tužilaštvo žaliti - o tome će moći da razgovara tek kada dobiju pisanu presudu i detaljno je prouče.

I advokat Slobodan Svrzić, koji je u postupku branio nekoliko optuženih, takođe uskoro očekuje presudu.

“Presuda je navodno već otkucana. Pretpostavljam da je u štampi i uskoro očekujem distribuciju. Prekoračenja su van svih rokova i standard”, kaže ovaj advokat.

U ovom trenutku, kada se još ne zna kada će početi uručenje presude akterima postupka, niko ne može da precizira kada će predmet dobiti konačan epilog.

Po dobijanju presude, branioci i tužilaštvo imaju zakonski rok od 15 dana za pisanje žalbi, o kojima će kasnije odlučivati Apelacioni sud u Beogradu. A sudeći po dosadašnjem toku postupka, koji je počeo još 2007. godine, i toj sudskoj instanci će verovatno biti potrebni meseci a možda i godine da donese odluku - potvrdi presudu ili predmet vrati na ponovno suđenje.

Prvobitno 89 optuženih, prvostepeno 12 osuđenih

Univerzitetrski profesori, njih 12 osuđeno je 6. decembra 2019. na ukupno 61 godinu zatvora. Suđenje je trajalo 11 godina, a najviše kazne dobili su nekadašnji dekan kragujevačkog Pravnog fakulteta Sveto Purić, koji je prvostepenom odlukom osuđen na osam godina i profesorka Dragana Petrović, koja je osuđena na sedam godina zatvora. 

Prvostepeno osuđeni, a nagrađeni boljim pozicijama na fakultetu

Prvostepenom presudom optuženi su osuđeni na kazne od dve do osam godina zatvora. Većina nepravosnažno osuđenih profesora već je otišla u penziju, ali su neki i napredovali u karijeri.

Prvooptužena Dragana Petrović, osuđena na pet godina zatvora, ubrzo po izlasku iz pritvora zaposlena je kao naučni saradnik na Istitutu za uporedno pravo, gde radi i sada. Srđan Đorđević osuđen na tri godine zatvora sada je na funkciji prodekana za nastavu, dok je Dragan Bataveljić osuđen na šest godina šef doktorskih studija i član Etičkog komiteta Univerziteta u Кragujevcu. Nenad Đurđević osuđen na tri godine bi trebalo da iduće godine ide u penziju, a Ivan Čukalović koji je osuđen na dve godine u penziju bi trebalo da ide u toku ove.

Postupak je izdvojen Predragu Stojanoviću, bivšem dekanu, koji je izbegavao pojavljivanja na ročištima pa mu je posle bio određen pritvor. Njemu još nije izrečena presuda. Izdvojen je postupak i za Branislava Markovića, zbog navodne bolesti, i to od samog početka, i za Boru Čejovića.

Među preostalih desetoro profesora nepravosnažno osuđenih za primanje mita, četvorica su i dalje redovni profesori Pravnog fakulteta. 

Hapšenja su počela još 2007. godine. Na prvoj optužnici našlo se 37 optuženih, a drugom optužnicom obuhvaćeno je 49 osoba, pre svega onih koji su davali mito za polaganje ispita. Optužnice su spojene za 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji. Suđenje je počelo septembra 2009. godine, a dva puta je kretalo ispočetka. U međuvremenu, za gotovo polovinu optuženih za davanje mita i zloupotrebu službenog položaja postupak je obustavljen zbog zastarelosti, pa je tako postupak zastareo skoro svim studentima, koji su kasnije dobili statrus svedoka.

Upravo zbog zastarelosti, medji su ranije kritikovali predsednicu smederevskog Višeg suda, koja je izrekla i prvostepenu presuda. U ranijim izjavama za medije sudija Bojković je tvrdila da nema bojazni od zastarevanja jer "za krivično delo primanje mita, za koje je zaprećena kazna od dve do dvanaest godina, apsolutna zastarelost nastupa tek protokom roka od 30 godina od izvršenja dela".

Istovremeno, na kritike što presuda nije dostavljena strankama u postupku u zakonskom roku od 15 dana, već je višestruko prekoračena, sudija Bojković je isticala da je "bitno da presuda bude jasna". Prolongiranje roka za pisanje presude pravdala je i time što je postupak okončan za 20 optuženih, da je 65 krivičnih dela bilo obuhvaćeno optužnim aktom, kao i da sam spis sa glavnog pretresa ima oko 6.000 stranica".

Prijave protiv predsednice suda zbog maratonskog suđenja

Marko Pavlović, profesor na ovom fakultetu, koji je 2012. dobio i status uzbunjivača, godinama je ukazivao da je posledica maratonskog sudskog procesa upravo to što su mnogo krivična dela zastarela, a profesori prošli nekažnjeno. Zbog suđenja koje je "premašilo" deceniju profesor Pavlović je podnosio pritužbu na rad sudije Slađane Bojković. Ni Visoki savet sudstva, ni Odbor za pravosuđe i upravu, nisu našli da u njenom radu ima bilo kakve disciplinske odgovornosti.

Koliko su građane koštali pritvori i suđenje "Indeksovcima"

Koliko je ovaj maratonski sudski proces do sada koštao poreske obveznike, nije poznato. Prema proceni profesora Pavlovića, do sada je ova afera sigurno budžet umanjila za milion evra.

“Prema odgovoru Višeg suda u Smederevu VSS, a na osnovu Zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, zaključno sa 6. novembrom 2017, iz budžeta Republike Srbije isplaćeno je 19.440.237 dinara (oko 165 000 evra), za naknadu troškova krivičnog postupka za optužene kojima je zastarelo krivično gonjenje. Na tu sumu dodajte sudske troškove, i odštete svima onima kojima su postupci zastareli. Pored toga neki od njih su državu Srbiju tužili i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu i dobili. Na osnovu svega toga, pretpostavljam da taj iznos sugurno premašuje milion evra”, kaže profesor Pavlović.

“Kada sudija Bojković postavi neoborivi rekord svih vremena, u pogledu potrebnog vremena za pismenu izradu presude, postupak po žalbama osuđenih će doći pred Apelacioni sud, kome će, zbog opšte poznate „komplikovanosti“ biti potrebno nekoliko godina, da reši, po ustaljenoj praksi da vrati prvostepenoj instanci, tačnije sudiji Bojković na ponovno suđenje. Što bi narod rekao: Jovo nanovo. A sudija Bojković se već pokazala kao majstor u odugovlačenju procesa. Zato je uostalom izabrana za Predsednika Višeg suda”, kaže profesor Pavlović za Insajder. 

Ovaj profesor Srpskog prava, od momenta kada je počeo da ukazuje na zloupotrebe svojih kolega, kako sam kaže, konstantno je trpeo maltretiranje, omalovažavanje, njegovoj ćerki je poništavan ispit, dobijala je morbidne poruke. Njemu su, navodi, čak pokušali da smeste otkaz.

“Preživeo sam organizovani teror sa više strana. Najveća nesreća koja me je zadesila zbog stresa je moj gubitak vida koji je bio takav da nisam sam mogao da dođem do katedre, već me je supruga dovodila. "Indeksovci" su preko novina tražili da mi se utvrdi stepen invaliditeta da bi me oterali u penziju”, kaže Pavlović.

“Indeksovci” protiv kojih je postupak zastereo u međuvremenu su ga tužili za narušavanje ugleda. Pavlović navodi da su iskoristili svoje veze u sudu da mu nameste ishod, pa je na kraju kroz sudske troškove i naknade štete on kažnjen sa oko osam hiljada evra.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.