Slučaj “najskuplje jelke”: Vučićeva izjava na Pinku ukazuje na novo kršenje zakona

Činjenica da je novogodišnja jelka u Beogradu postavljena tri dana pre nego što je okončan postupak nabavke, odnosno pre nego što je gradska uprava firmi Kip Lajt dodelila ugovor o nabavci, može da znači samo da je zakon prekršen i da je tender namešten. Međutim, predstavnici vlasti ovu činjenicu ignorišu u svojim izjavama poslednjih dana, dok se trude da visoku cenu jelke opravdaju kvalitetom.

Novogodišnja jelka u Beogradu

Baveći se detaljno cenom, kvalitetom materijala jelke i ukrasima tokom gostovanja na televiziji Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije se ni osvrnuo na činjenicu da je jelka postavljena tri dana pre okončanja postupka javne nabavke.

Međutim, u pokušaju da opravda gradske čelnike i dodelu posla Kip Lajtu, predsednik Vučić je ukazao na još jedan mogući propust, jer on tvrdi da je bilo više ponuda, a o tome ne postoji pisani trag.

Naime, on je rekao da se za posao postavljanja novogodišnje jelke prijavilo više firmi.

Novinari Insajdera pokušali su da provere ovu informaciju, ali smo utvrdili da na zvaničnom portalu Uprave za javne nabavke, u odeljku „broj primljenih ponuda“, stoji samo broj jedan.

 

“Pogledajte, ovo je ponuda 18 metara drvo, 63.500 evra je ponuda jelke, to je bez poreza, bez carine i bez montaže i demontaže. Iz Estonije je stigla ponuda Kristal Masak, Eksport Menadžer Adam PDAS. Stiglo je još ponuda, Mag – Goržolak, Jašinski Olimpija Džajant, Krisman Dekorejšn, ova ponuda iznosi 80.986 evra, da vidite, precizno. Imamo još jednu ponudu ovde, gospodin Zalokar, MK Iluminejšn Handals GMBH, 75 hiljada evra”, nabrajao je Vučić navodne ponude.

Novinari Insajdera pokušali su da stupe u kontakt sa nekoliko pomenutih firmi, čije smo postojanje uspeli da potvrdimo, ali nam je rečeno da ne možemo dobiti odgovore na pitanja da li su i kome poslali ponude jer su u toku praznici.

Kako smo utvrdili, neke od firmi koje je predsednik pomenuo zaista postoje, a među njima su austrijska firma MK Illumination Handals čiji predstavnik zaista jeste Damijana Zalokara, zatim i poljska firmu Mag, čiji su neki od predstavnika Gorzelak Donat Grzegorz i Jasiński Jerzy, koje pominje i predsednik Vučić.

Međutim, novinari Insajdera nisu uspeli da pronađu o kojoj je firmi iz Estonije reč, a koju je Vučić pomenuo u svom izlaganju na Pinku.

Ako je tačno da su ove firme poslale zvanične ponude za instalaciju novogodišnje jelke, postavlja se pitanje zbog čega te ponude nisu navedene na portalu Uprave za javne nabavke, što je obavezno po zakonu.

Novinarka Pištaljke: O ponudama bi morao da postoji pisani trag

Snežana Đurić, novinarka istraživačkog portala Pištaljka koji je objavio priču o jelki, kaže za Insajder da ako je predsednik Vučić u pravu i ako je postojalo više ponuda, onda bi morao da postoji neki pisani trag. U suprotnom je reč o kršenju zakona o javnim nabavkama.

“U zakonu piše da mora da postoji ocena svih pristiglih ponuda. Ako je tačno to što predsednik Vučić priča, nije jasano kako tih ponuda nema”, kaže Đurić za Insajder.

Ona napominje da je suština priče o jelki pre svega to što je ona postavljena tri dana pre nego što je posao uopšte dodeljen jedinom zvaničnom ponuđaču firmi Kip Lajt.

“Najspornije je to što je jelka postavljena unapred. To se izgubilo iz fokusa nakon raznih pisanja medija i mnogih različitih izjava zvaničnika”, ističe Đurić za Insajder.

Nemanja Nenadić, izvršni direktor organizacije Transparentnost Srbija, izjavio je da podaci o nabavci novogodišnje jelke u Beogradu nisu potpuni i pouzdani, kao i da bi javnost trebalo da sazna šta se tu zaista desilo.

"Trebalo bi da bude ispitano šta iza toga stoji, da li je zaista bilo razmatranja još nekih ponuda, zašto to nije čak ni konstatovano u dokumentaciji naručioca", rekao je Nenadić.

Podsetimo, jelku je kupio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Grada Beograda od firme "Keep light" (Kip lajt), od koje Grad godinama unazad kupuje prazničnu rasvetu i za koju je, kako je Pištaljka pisala, namešten prošlogodišnji, ali i ovogodišnji tender za novogodišnju rasvetu. 

Jelka na poklon, ne i ukrasi vredni 200.000 evra

Preduzeće Kip lajt je odluku da se odrekne zarade i pokloni jelku Beogradu, donelo u danu kada su se u gradskom Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima otvarale ponude za nabavku ukrasnih lančanica.

Prema pisanju portala Pištaljka, na ovom tenderu traženi su vrlo specifični uslovi - da ponuđači imaju četiri hidraulične podizne platforme i to dve visine 14 metara, jednu visine 12 metara i jednu visine 21 metar, te da su u proteklih pet godina isporučili 10.000 lančanica. Na tender se javila samo jedna firma –  Kip lajt.

U ponudi koju su dostavili navedeno je da će 3.200 lančanica sa garancijom od godinu dana dostaviti i postaviti za 23.539.200 dinara, odnosno 200.000 evra.

Novogodišnja jelka visoka 18 metara postavljena je 15. decembra na početku Knez Mihailove ulice u centru Beograda. Tek 18. decembra je dodeljen ugovor firmi “Kip lajt” što nedvosmisleno ukazuje na to da je tender namešten.

Da bi kupio jelku, Sekretarijat je u septembru promenio plan javnih nabavki i opredelio dodatnih 8.333.333 dinara za tu svrhu.

Kompanija Kip lajt je nakon pisanja medija saopštila da je spremna da sporazumno raskine ugovor sa Gradom Beogradom o nabavci novogodišnje jelke i da je pokloni Beograđanima, ukoliko se sa tim složi i gradska uprava. 

Tog istog dana su dobili još vredniji posao na prazničnom ukrašavanju grada.

Više tužilaštvo je potvrdilo za Insajder da već postupak u vezi sa spornim javnim nabavkama koje su povezane s kompanijom Kip lajt, uključujući i skupocenu jelku.

Gradska uprava ćuti, Siniša Mali iznenađen

Javnu nabavku je sproveo Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, a odluku je potpisao  v.d. zamenika Gradske uprave Beograda Darko Glavaš. 

On je u telefonskom razgovoru sa novinarom Insajdera rekao da sva pitanja koja imamo u vezi sa spornim tenderom za nabavku jelke pošaljemo na imejl i da ćemo odgovore dobiti. Međutim, odgovore na pitanja Insajdera, uključujući i ono kako je moguće da jelka postavljena pre dodeljivanja ugovora, odgovor od petka prošle nedelje nismo dobili.

O tome nije želeo da govori ni vlasnik firme Kip lajt Radovan Đumić kome smo takođe postavili isto pitanje.

Vest o skupocenoj jelci i nameštenom tenderu prvo je zatekla gradonačelnika Sinišu Malog u Skupštini grada tokom usvajanja budžeta za 2018. godinu. On je novinarima rekao da je iznenađen iznosom iako se on nalazi u budžetu za 2018. godinu, kao i da će ugovor biti raskinut. Time međutim slučaj nije zatvoren jer još niko nije pozvan na odgovornost.

Prošle godine jedna jelka donirana, dve kupljene, ali se ne zna gde su

Ne samo da niko nije pozvan na odgovornost, već je gradonačelnik Mali juče pravdao ovogodišnju cenu nabavke jelke, izjavivši da je novogodišnja jelka iz 2016. bila skuplja od ovogodišnje jer je plaćena 12 miliona dinara.

“Jelka iz 2016. je plaćena 12 miliona dinara. Dakle, ta je skuplja i to im nije smetalo zato što su “Er Srbija” i još neke privatne kompanije donirale tu jelku Beogradu. Ta jelka je, inače, sada na Trgu Slavija i ulepšava taj trg”, rekao je Mali.

Ovu tvrdnju praktično je ponovio i predsednik Vučić koji je rekao da prošlogodišnju jelku niko ne pominje jer su je “platile neke firme, preduzeća, privreda”.

Međutim, u nabavkama za prošlu godinu navodi se da je grad kupio dve jelke – jednu od 11 i drugu od šest metara – u ukupnoj vrednosti od oko 40 hiljada evra.

Snežana Đurić iz Pištaljke postavlja pitanje ako je prošlogodišnja jelka na Slaviji, gde su dve jelke koje su zvanično kupljene i koje se mogu videti u javnim nabavkama.

“Ako je to tako, mislim da su gradski čelnici dužni da nam kažu šta je sa te dve jelke ili, ako ih nema, šta je sa 40 hiljada evra koliko su navodno plaćene”, kaže Đurić za Insajder.

Ona je dodala da iako je jelka od 12 miliona dinara koja je trenutno na Slaviji “poklon”, o tome moraju da postoje pisani tragovi, kao i potvrda o plaćenom porezu na poklon.

Za četiri godine četiri miliona evra

Grad Beograd je u poslednje četiri godine za nabavku i reparaciju ukrasne novogodišnje rasvete potrošio nešto više od četiri miliona evra. Sa preduzećem Kip lajt od 2014. do danas JP “Javno osvetljenje” sklopilo je šest ugovora o nabavci rasvete u ukupnoj vrednosti od 454,6 miliona dinara. Tome treba dodati i tender za nabavku ukrasnih lančanica za oko 23 miliona dinara,  gde je jedini ponuđač ponovo Kip lajt. Od 2013. do 2017. godine na reparaciju novogodišnje rasvete potrošeno je 26,78 miliona dinara. Prva tri ugovora dobila je firma “Elektroizgradnja” dok su ugovori za 2016. i 2017. godinu dodeljeni firmi Kip lajt.

Saša Dragojlo

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.