Smene na Južnoj tribini: (Ne)moć države ili opasna igra

Informacija da bi vođstvo na trbinama Partizana umesto Veljka Belivuka mogao da preuzme Đorđe Prelić za sada niti je potvrđena niti demantovana. Sama mogućnost da osumnjičenog za ubistva i druga teška krivična dela koji je u pritvoru zameni neko ko je već osuđivan za ubistvo navodi na dva moguća zaključka – ili nadležni u državi nemaju nikakvu kontrolu onoga što se dešava na tribinama ili neko igra opasnu igru.

Utakmica 37.kola Super Lige Srbije Partizan-Mladost. Navijaci. Foto: Srđan Ilić

Sud je 2018. godine pravosnažno osudio Đorđa Prelića na deset godina zatvora zbog učešća u brutalnom ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u centru Beograda 2009. godine. Ovom odlukom kazna mu je drastično umanjena, sa prvobitnih 35 godina zatvora koja mu je izrečena dok je još bio u bekstvu.

Ponovo mu se sudilo pošto je 2014. uhapšen u Španiji i izručen Srbiji. Po zakonu, osuđeni može biti pušten na slobodu nakon odslužene dve trećine kazne.

O tome da su huligani koji se predstavljaju kao vođe navijačkih grupa za sistem nedodirljivi ćutalo se sve do 2009. Tek tada je u serijalu Insajdera “(Ne) moć države” prvi put objavljeno da je policija godinama protiv pojedinih vođa navijačkih grupa Zvezde, Partizana i Rada podnosila na desetine krivičnih prijava koje uglavnom nisu procesuirane do kraja- ili su na nivou Tužilaštva odbačene ili pognute optužnice, ali su sudski postupci trajali godinama. Rezultat je to da nije bilo  pravosnažnih presuda za krivična dela kao što su iznuda, otmica, teška krađa, nasilničko ponašanje, prodaja opojnih droga, nanošenje teških telesnih povreda, pa i pokušaj ubistva ili ubistva.

Kako je objavljeno u serijalu Insajdera “(Ne) moć države” još 2009. godine  Đorđe Prelić bio je jedan je od vođa grupe navijača Partizana “Alkatraz”. Protiv njega je i pre ubistva Brisa Tatona podneto više od dvadeset krivičnih prijava za razna krivična dela, ali u trenutku kada je pobegao iz zemlje nije bilo pravosnažnih presuda.    

Policija je protiv njega podnosila krivične prijave za teška krivična dela kao što su nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti, neovlašćeno posedovanje, izrada, razmena i stavljanje u promet vatrenog oružja i municije, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, krivično delo teške krađe.

Samo jedan sudski postupak okončan je osuđujućom presudom-  još 2003. godine bio je optužen za prodaju opojnih droga, ali je za takvo krivično delo, presudom tadašnjeg Okružnog suda, osuđen na šest meseci zatvora.

Kada je pobegao iz zemlje posle ubistva Brisa Tatona, ministar policije Ivica Dačić obavestio je javnost da je u pitanju jedan od poznatijih narko-dilera.  

Upkos nekim novim vođama na tribinama, većina njih i dalje je prisutna. Fotografije nekih od njih objavljene su prvi put u Insajderu 2009. godine, kao i krivična dela za koja ih je policija sumnjičila, a koja nisu procesuirana.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.