Sporne sve nabavke novogodišnje dekoracije

Više tužilaštvo već postupa u vezi sa spornim javnim nabavkama koje su povezane s kompanijom Kip lajt, rečeno je u Višem tužilaštvu za Insajder. Na pitanje Insajdera da li je i sporna nabavka novogodišnje jelke od 83.000 evra takođe predmet postupanja, u Tužilaštvu kažu da „je sve o čemu se pisalo, pa i ta poslednja informacija predmet postupanja tužilaštva“.

Novogodišnja dekoracija u Beogradu, decembar 2017.

„Više tužilaštvo prikuplja potrebna obaveštenja u vezi s tom kompanijom koja se odnose na sve sporno o čemu se pisalo“, rečeno je u Višem tužilaštvu.

Novogodišnja jelka visoka 18 metara postavljena je 15. decembra na početku Knez Mihailove ulice u centru Beograda, iako u to vreme nije postojao ni jedan potpisan ugovor sa bilo kojom firmom o kupovini jelke. Tek 18. decembra je dodeljen ugovor firmi “Kip lajt” što nedvosmisleno ukazuje na to da je tender namešten.

Učesnici u postupku bez odgovora na pitanja Insajdera

Javnu nabavku je sproveo Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima  a odluku je potpisao  v.d. zamenika Gradske uprave Beograda Darko Glavaš.  On je u telefonskom razgovoru sa novinarom Insajdera rekao da sva pitanja koja imamo u vezi sa spornim tenderom za nabavku jelke pošaljemo na imejl i da ćemo odgovore dobiti. Na pitanja Insajdera kako je jelka postavljena pre dodeljivanja ugovora, odgovor za sada nismo dobili. O tome nije želeo da govori ni vlasnik firme Kip lajt Radovan Đumić kome smo takođe postavili isto pitanje.

Inače, vest o skupocenoj jelci i nameštenom tenderu koju je objavila Pištaljka, juče je zatekla gradonačelnika Sinišu Malog u Skupštini grada tokom usvajanja budžeta za 2018. godinu. On je novinarima rekao da je iznenađen iznosom iako se on nalazi u budžetu za 2018. godinu, ali da će ugovor biti raskinut. Ubrzo se oglasila i firma Kip lajt koja je saopštila da će sporazumno raskinuti ugovor sa gradom, a jelku pokloniti. Time međutim slučaj nije zatvoren, jer još niko nije pozvan na odgovornost.

DS: Poklon ili ne, posao je nezakonit

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke (DS) Balša Božović kaže da je krivično delo izvršeno bez obzira na to da li će jelka biti poklonjena gradu Beogradu ili ne, i da je sada na tužilaštvu i gradskom pravobraniocu da reaguje. Osim toga, on tvrdi da i pored najave gradonačelnika Siniše Malog ugovor o kupovini jelke nije raskinut.

„ Gradonačelnik je rekao da će ugovor biti raskinut, ali on očigledno nije raskinut jer su juče podigli ruku odbornici i ta stavka je ostala u budžetu. Osim plastične jelke, u budžetu je za istu firmu predviđeno novih 250.000 evra za dodatnu rasvetu, 210.000 za lančanice, 1.200.000 za vatromet ", napisao je Božović na svom Tviter nalogu.

 

Preduzeće Kip lajt je odluku da se odrekne zarade i pokloni jelku Beogradu, donelo u danu kada su se u gradskom Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima otvarale ponude za nabavku ukrasnih lančanica.

Nabavka od 200.000 evra, a garancija godinu dana

Prema pisanju portala Pištaljka na ovom tenderu traženi su vrlo specifični uslovi - da ponuđači imaju četiri hidraulične podizne platforme i to dve visine 14 metara, jednu visine 12 metara i jednu visine 21 metar, te da su u proteklih pet godina isporučili 10.000 lančanica. Na tender se javila samo jedna firma –  Kip lajt.

U ponudi koju su dostavili navedeno je da će 3.200 lančanica sa garancijom od godinu dana dostaviti i postaviti za 23.539.200 dinara, odnosno 200.000 evra.

Insajder se sa pitanjima oko kršenja Zakona o javnim nabavkama i nameštanja tendera u slučaju jelke i nabavke lančanica obratio i Upravi za javne nabavke, ali odgovor nije stigao ni od njih.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija za Insajder kaže da je u slučaju nabavke novogodišnje  jelke jasno kao dan da je tender namešten.

„To što su oni uradili je protivzakonito jer Zakon o javnim nabavkama jednostavno ne daje takvu mogućnost. To  govori da su se oni sve dogovorili i završili pre nego što je nabavka sprovedena” , kaže Dobrašinović.

Podsetimo, Inicijativa“ Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je nedavno ponovo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog, direktora JP „Javno osvetljenje" Aleksandra Cincar-Poposkog, članova tenderske komisije JP „Javno osvetljenje", kao i direktora kompanije Kip Lajt Radovana Đumića zbog zloupotreba u vezi s javnom nabavkom novogodišnje rasvete u vrednosti od preko 170 miliona dinara.

Grad Beograd je u poslednje četiri godine za nabavku i reparaciju ukrasne novogodišnje rasvete potrošio nešto više od četiri miliona evra. Sa preduzećem Kip lajt  od 2014. do danas JP “Javno osvetljenje” sklopilo je šest ugovora o nabavci rasvete u ukupnoj vrednosti od 454,6 miliona dinara. Tome treba dodati i tender za nabavku ukrasnih lančanica za oko 23 miliona dinara,  gde je jedini ponuđač ponovo Kip lajt. Od 2013. do 2017. godine na reparaciju novogodišnje rasvete potrošeno je 26,78 miliona dinara. Prva tri ugovora dobila je firma “Elektroizgradnja” dok su ugovori za 2016. i 2017. godinu dodeljeni firmi Kip lajt.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.