Sporni slogani za rađanje neće biti korišćeni, kampanja se ipak nastavlja

Nakon nekoliko saopštenja, zaključak je da nijedan od slogana pristiglih za kampanju sa cijem podsticanja rađanja neće biti korišćen, ali da će kampanja biti nastavljena. Ministarstvo kulture i informisanja, čija je Komisija sprovela konkurs, saopštila je da su kritike javnosti na pristigle slogane opravdane. Osim ovog Ministarstva, kritike na pristigle slogane iznela je premijerka Ana Brnabić, a pre toga i predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja navodi da su članovi Komisije Ministarstva kulture i informisanja, koji su birali slogane,"promašili temu" i "nisu dovoljno sagledali čitavu sliku problema nataliteta".

Vlada RS

Ministarstvo kulture i informisanja juče je prvo saopštilo da je izabrano šest "najboljih slogana" za kampanju promocije mera populacione politike, a zatim konstatovalo da to jesu najprihvatljiviji od pristiglih slogana ali da pojedinačna nagrada neće biti dodeljena jer nijedan od predloga ne zadovoljava potrebu "da jedna poruka identifikuje složenost problema". Zato su samo rangirane pristigle ponude i kako nam je objašnjeno to znači da će biti novčano nagrađeni, iako slogani neće biti korišćeni. 

Podsetimo, prvo mesto su po odluci Komisije delili slogani "Ljubav i beba, prvo što nam treba" i "Radjaj, ne odgadjaj", a drugo mesto "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči".

Na trećem mestu su slogani "Čuda se ne dešavaju, čuda se radjaju" i "Nek se deca radjaju i lepe stvari dogadjaju".

Reakcije na odluku o izboru slogana sa punim pravom mogu da se svede na poruku državi: na temu rađanja, ućutite – bez odlaganja. Ovakve reakcije očekivane su u državi u kojoj je standard takav kakav jeste,  sistem vrednosti potpuno poremećen, a nasilje nad ženama uobičajna pojava.

Iako je Ministartsvo kulture i informisanja odustalo od ovih konkretnih slogana, to ne znači da je odustalo i od kampanje države za podizanje nataliteta, koja sama po sebi prelazi granicu dobrog ukusa.

„Ministarstvo kulture i informisanja smatra opravdanim deo kritike koje je javnost uputila tim rešenjima. Izbor slogana za tu bitnu društvenu temu je veoma delikatna stvar i Ministarstvo ohrabruje i Savet za populacionu politiku i Komisiju da nastavi da radi na iznalaženju najkvalitetnijeg rešenja za tu važnu temu. Ministarstvo kulture i informisanja smatra da postoje i prostor i razlozi da se nastavi rad na aktivnostima vezanih za rešavanje problema nataliteta u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Ministarstva, koje je sprovelo konkurs po odluci Saveta za populacionu politiku na čijem je čelu ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Podsetimo, država i crkva već mesecima poručuju ženama da će praktično biti građanke drugog reda ukoliko ne postanu majke istog trenutka, umesto da predstavnici države građanima prvo omoguće bolji život.

Ključne kritike se odnose na to da će država imati pravo na ovakvu kampanju tek kada napravi uslove dostojne za život, kao primera radi u Danskoj, koja sa pravom, iako vulgarno istovremeno i uspešno, svojim građanima u jednoj kampanji čak poručuje „J..... se za Dansku“.

Brnabić: Slogani nisu u mom stilu

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da slogani ne mogu da podstaknu povećanje nataliteta u Srbiji i da je važno na koji način država u praksi pomaže trudnicama i majkama.

"Verujem da je ovo samo radni naziv i jedan korak ka pronalaženju pravog slogana za nacionalnu kampanju", rekla je između ostalog Brnabić novinarima.

Ona je rekla da ne može da kaže da su slogani u njenom stilu i da je važno šta država radi u praksi.

"Razumela sam gradjane koji kažu da to nije najvažnije. Ja bih volela da imamo drugačiju kampanju i slogane i verujem da ćemo doći do konsenzusa", navela je Brnabić.

Ona je rekla da je važnije da država bude ažurna u isplati dodataka i da trudnice ne moraju da nose mnogo papira do šaltere.

"Moramo da posvećujemo mnogo više pažnje kompanijama u privatnom i državnom sektoru, u smislu kako uskladiti roditeljstvo i posao. To je naš posao, ja bih se više fokusirala na to", navela je premijerka.

Na pitanje novinara da li misli da slogani mogu da podstaknu povećanje nataliteta, ona je rekla "apsolutno ne".

Mihajlović: Kontraefekti kampanje; LDP: Slogani sramota, žene žigosane

Slogani koji su ušli u uži izbor nisu iziritirali samo građane. Ministarka Mihajlović takođe ukazuje da   većina izabranih slogana stavlja obavezu ženama, tačnije „imperativ da radjaju decu što pre“, navela je Mihajlović, ", koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku. Ocenjuje da takva kampanja može samo da izazove kontraefekat.

"Nekoliko puta sam upozoravala da niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za radjanje", navodi se u saopštenju.

Slogani "Dosta reči, nek zakmeči" i "Radjaj, ne odgadjaj" uvredljivi su i javno sramote žene, a pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i u populacionoj politici, kao i neshavatanje razloga zbog kojih u Srbiji treba da se radja više dece što je "isprepletano i sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje", ocenila je Mihajlović.

Oglasila se i Liberalno-demokratska partija sa ocenom da mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo "amaterski marketing" kojim Ministarstvo kulture i informisanja "pokušava da naredi ženama šta da rade sa sopstvenim telom".

„Nagrada "za besmislene slogane", medju kojima se kao "najsramniji ističe prvonagradjeni poklič 'Radjaj, ne odgadjaj!' " koji država nagradjuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku“, smatra LDP.

Iz ove stranke ocenjuju i da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanje krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade pre zasnivanja porodice, odnosno "odgadjaju", kao i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.

Irena Stević

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.