Stefanović posle devet pitanja Insajdera o šefu smene: Nema potrebe da ovo traje sat vremena (VIDEO)

Na pitanje novinara redakcije Insajder da li je dežurni šef smene u policiji mogao sam da odluči da se u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici policija ne odazove na pozive građana, ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da u MUP-u radi 42. 500 ljudi. Onaj koji je na dužnosti donosi odluku kada je u pitanju smenski rad, rekao je Stefanović. Na ovaj način, ministar policije je praktično odgovornost za to što se policija nije odazivala na pozive građana u noći rušenja prebacio sa „vrha policije“ na dežurnog policajca te noći, ponavljajući da se ministar ne bavi istragom.

Hercegovačka, rušenje

Stefanović je odgovarao i na pitanja novinarke Insajdera da li ga je neko zvao u noći rušenja u Hercegovačkoj, kao i da li kao ministar policije oseća odgovornost zbog svega toga što se desilo te noći, a nakon devetog pitanja o ovoj temi ministar je rekao da misli „da sad nema potrebe da ovo traje sat vremena“. Nakon toga konferencija za novinare je završena.

Pogledajte kako je izgledao razgovor ministra sa novinarima posle sednice Predsedništva SNS-a.

 

 

Ministar policije povodom izveštaja Višeg javnog tužilaštva da je šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen za nesavestan rad u slučaju Savamala koji je objavljen u medijima tvrdi da to nije pitanje za njege i da izveštaj nije video.

"Pitajte Tužilaštvo, tužilac vodi istragu i oni znaju šta treba dalje da rade", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanja novinarke Insajdera kako je moguće da šef smene komanduje MUP-om.

Stefanović je na pitanja novinarke Insajdera kako je moguće da je izveštaj stigao do medija, a do njega, kao ministra policije, nije, rekao da tužioci imaju pravo da daju dokumenta kome žele, odgovaraju za istragu i to šta će se dogoditi ako se neko lice otkrije ili ne.

"Neka rade sve što misle da treba, ne mogu ja to da komentarišem. Tužilac postavlja pitanja i kada dobije odgovor odlučuje da li ima krivičnog dela, podiže ili odbacuje krivičnu prijavu", objasnio je Stefanović.

Podsetimo, juče je portal KRIK objavio da je Više javno nakon 15 meseci predistrage u ovom slučaju otkrilo samo jednog osumnjičenog, a radi se o šefu smene dežurne službe beogradske policije Goranu Stamenkoviću kojeg je tužilaštvo osumnjičilo za nesavestan rad u službi.

Ovaj zaključak tužilaštvo je, po svemu sudeći, donelo oslanjajući se najviše na izveštaj Zaštitnika građana koji je neposredno nakon rušenja u Hercegovačkoj. Ono što je međutim nepoznato je zašto tužilaštvo nije ispitivalo navode iz istog izveštaja da je „vrh policije“ naredio da se građani koji su tu noć pozivali prebace na komunalnu policiju.

Na osnovu dostupnih informacija, tužilaštvo se po svemu sudeći nije ni potrudilo da otkrije ko je bio toliko moćan da policiji naredi da u noći rušenja objekata ne reaguje, već se nakon pojedinih istražnih radnji u julu prošle godine proglasilo nenadležnim.

U toku rušenja u Hercegovačkoj ulici, grupa nepoznatih maskiranih mladića u sred noći nesmotreno je bagerima u centru grada rušila privatne objekte. Ta grupa tom prilikom je i maltretirala svedoke i prolaznike, oduzimala im telefone i ograničavala kretanje.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali se oni nisu odazvali, što se vidi iz transkripata razgovora zabeleženih na policijskom telefonu 192 koji su objavljeni u izveštaju Zaštitnika građana. Građane su čak upućivali na komunalnu policiju, koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Jedna službenica je, kako se može videti i iz transkripata razgovora, građanima rekla i da je naređenje “vrha policije” da ih upute na komunalnu policiju.

Odgovor na pitanje “ko je vrh policije” mogao bi da da izveštaj Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom slučaju.

Ovaj izveštaj još nije objavljen, a tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova već mesecima odbijaju da ga dostave novinarima redakcije Insajder.

Nedavno je čak ministar policije uprkos činjenici da policija te noći nije radila posao u interesu građana, na insistranje novinara Insajdera da dobiju izveštaj pokušao da diskredituje tvrdnjom da Insajder taj izveštaj traži zbog privlačenja publike, a ne u interesu javnosti.

Bojana Anđelić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.