Sud potvrdio da policija nije radila svoj posao u noći rušenja objekata u Hercegovačkoj

Presudom Višeg suda u Beogradu šef smene u policiji Goran Stamenković proglašen je krivim za nesavesan rad u službi u slučaju rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici. Ova presuda, doneta na osnovu Sporazuma o priznanju krivice, predstavlja priznanje šefa smene da policija te noći nije radila svoj posao, ali i potvrdu da je te noći u centru Beograda urušena pravna država.

Beograd na vodi, Savamala. Foto: Srđan Ilić

Sud se u postupku protiv šefa Smene Gorana Stamenkovića, koji je priznao da su građani te noći zvali policiju a da policija nije reagovala na te pozive, bavio isključivo propustima šefa smene Stamenkovića. Presuda ne otkriva njegove motive da se policija ne odazove na pozive građana, ali konstatuje da je morao da zna da nepostupanjem policije može doći do teške povrede prava i sloboda građana i do imovinske štete.

U presudi koju su novinari Insajdera tražili od Višeg suda, navodi se između ostalog  da je šef smene Goran Stamenković „kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora“ naredio podređenim da se ne odazovu na pozive građana, da se „događaj ne evidentira u službenim evidencijama“, kao i da se građani usmeravaju na Komunalnu policiju i Sekreterijat za inspekcijske poslove Grada Beograda, iako je bio dužan da zna da ove institucije nisu nadležne, već da je za prijave građana te noći nadležna policija.

Presuda potvrđuje navode iz izveštaja Zaštitnika građana o tome šta su građani te noći prijavili policiji, a o čemu su ga izvestili policijski operateri na sistemu 192 i njegov pomoćnik i šef smene dežurne službe Savski venac: 

„ Gorana Stamenkovića... kao nadređenog rukovodioca izvestili su o telefonskim prijavama građana da na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice u Beogradu, u delu grada poznatom pod nazivom Savamala više NN lica, sa fantomkama na glavama , ruše građevinske objekte , da su vezali radnika obezbeđenja i oduzeli mu mobilni telefon, a da su ga nakon sat vremena oslobodili i vratili mu telefon, kao i da je jedan od radnika obezbeđenja dolazio u prostorije PS Savski venac da prijavi događaj i da su mu oduzete pretplatničke kartice iz mobilnog telefona...“.

Na kraju obrazloženja presude sud konstatuje da je Goran Stamenković svojim nečinjenjem doveo do teške povrede prava „sada pokojnog radnika obezbeđenja S.T, radnika obezbeđenje S.M. i građanina M. Đ.“, kao i da je nastupila je imovinska šteta u iznosu koji prelazi 1,5 milion dinara za privredne subjekte iz Beograda R Toplica Trans,E Group, Iskra i Transport Peroni.

Sve što se navodi u presudi pokazuje i da je urušena pravna država, ali i da ne može samo on biti odgovoran, uprkos pokušajima predstavnika vlasti da se presudom protiv šefa smene amnestiraju svi ostali u lancu odgovornih.

Kako je dežurni policajac postao „vrh policije“

Goran Stamenković je jedina osoba koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu imenovalo u vezi sa nelegalnim rušenjem u izbornoj noći u Savamali.

Nakon što je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a podneo krivičnu prijavu protiv Stamenkovića, on je sa Višim javnim tužilaštvom napravio nagodbu.

Prema nagodbi, Stamenković je osuđen na pet meseci zatvora, odnosno na dve godine uslovne kazne, što znači da će u zatvor ići samo ako ponovi isto krivično delo. Istovremeno, zakonom zaprećena kazna zatvora za krivično delo nesavestan rad u službi kreće se od šest meseci do pet godina tavora. Na kaznu ispod zakonskog minimuma pristala je postupajući tužilac u ovom slučaju, Ana Borović.

Ime Gorana Stamenkovića kao jednog od odgovornih u ovom slučaju prvi je objavio portal KRIK početkom ove godine na osnovu dokumenta kojim je Više javno tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke u julu 2017.

Nakon objavljivanja informacije da je imenovan jedan od odgovornih u slučaju Hercegovačka novinari redakcije Insajder pitali su ministra policije Nebojšu Stefanovića da li dežurni šef smene u policiji mogao sam da odluči da se u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici policija ne odazove na pozive građana.

On je, odgovarajući na pitanja tada naveo da u MUP-u radi 42.500 ljudi, ali da onaj koji je na dužnosti donosi odluku kada je u pitanju smenski rad. Time je praktično ministar odgovornost za to što se policija nije odazivala na pozive građana u noći rušenja prebacio sa „vrha policije“ na dežurnog policajca te noći.

Odgovore na pitanje ko je toliko moćan da policiji naredi da ne rade svoj posao dao bi izveštaj Sektora unutrašnje kontrole koji MUP već mesecima odbija da dostavi novinarima redakcije Insajder. Uprkos rešenju Poverenika MUP odbija da ovaj izveštaj objavi tvrdeći da bi objavljivanje „ugrozilo postupak u ovom slučaju“.

Nesposobnost ili nemotivisanost nadležnih da otkriju fantome

Inače, istraga o tome ko su osobe koja su u sred noći u centru grada bez rešenja o rušenju bagerima rušila privatne objekte još nije počela, a Prvo osnovno tužilaštvo tvrdi da ne dobija tražene informacije i izveštaje od policije.

Nedavno je saopštilo i da su upućene dve urgencije policiji da prikupe informacije u vezi sa rušenjem u Hercegovačkoj ulici ali da MUP na zahteve Tužilaštva, ne odgovara.

Ovo nije prvi put da tužilaštvo tvrdi da policija u slučaju Hercegovačka ne sarađuje sa njima. Naime, kako je objavio Insajder oktobra 2016, dok je ovaj predmet bio u Višem javnom tužilaštvu policiji su upućene četiri urgencije radi prikupljanja informacija u vezi sa ovim slučajem.

Nekoliko meseci nakon toga, Više javno tužilaštvo proglasilo se nenadležnim u ovom slučaju i celokupan predmet prosledilo je Prvom osnovnom tužilaštvu u kome se i dalje ovaj slučaj nalazi u predistražnoj fazi.

Sa druge strane, i nadležna tužilaštva nisu iscrpela sva ovlašćenja koja su im data.

Naime, kako je pisao Insajder, tužilaštva imaju mogućnost samostalnog vođenja istrage ili pokretanja postupka protiv odgovornih u MUP-u za kočenje istrage. Ni jedno tužilaštvo ove mogućnosti nije iskoristilo.

Sve ovo, kao i činjenica da je na kraju policija za činjenicu da te noći nije radila svoj posao, krivičnu prijavu podnela samo protiv šefa smene, jasno pokazuje da pravna država i dalje ne funkcioniše.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.