Suđenje vođi navijača Partizana Veljku Belivuku – ubistvo planirano mesecima (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu saslušanjem svedoka nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Mirku Kojiću koji su optuženi da su pomagali još neidentifikovanom počiniocu da ubije Vlastimira Miloševića krajem januara prošle godine u centru Beograda. 

Za nešto više od sat vremena koliko je trajalo ročište ispitano je pet svedoka koji su naveli da ostaju pri iskazima koje su dali ranije, piše KRIK. Kao i na prošlom suđenju, sudija Slavica Nikolić nije od svedoka tražila da ponove ono što govorili tokom istrage.

Danas je svedočio Dejan Matić koji je osumnjičenima prodao „mazdu“ kojom su se dovezli i odvezli sa mesta zločina. Matić je ispričao da se godinama bavi prodajom automobila koje mu iz Austrije u Šabac gde stanuje dovozi Željko Nikolić, takođe svedok u ovom postupku.

On je ranije tužilaštvu ispričao da je mu je Nikolić dovezao očuvanu „mazdu“ austrijske registracije, zelene boje, staru petnaestak godine.

Matić je ispričao da je mladić kome je prodao kola imao oko 30 godina, kačket i naočare, kao i da je bio srednje građe – ni debeo ni mršav. U istrazi je rekao da se muškarac predstavio kao Vlada i da je došao u večernjim časovima, provozao nekoliko automobila i odlučio se za „mazdu“. Mladić nije naveo za šta mu je potreban automobil, rekao je svedok u istrazi, piše KRIK.

Kako se vidi u optužnici Višeg tužilaštva, koju je Insajder dobio na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, ovo ubistvo je planirano najmanje četiri meseca.

Miljković i Kojić, kako se navodi, prvo su kupili zeleni automobil bez registarskih tablica, prevezli ga do Beograda i čuvali na neutvrđenom mestu. Dan pre ubistva, 29. januara Veljko Belivuk, prema navodima optužnice, ukrao je s jednog automobila i na zeleno vozilo stavio ukradene tablice. To, kako se navodi, potvrđuju biološki tragovi pronađeni na automobilu koji je korišćen za dolazak i bekstvo sa lica mesta ubice Miloševića.

 

Veljko Belivuk u svojoj odbrani u javnom tužilaštvu negirao je sve tačke koje mu se stavljaju na teret.

Što se tiče dana pre ubistva, kada tužilaštvo sumnja da su tablice i ukradene, Veljko Belivuk je naveo da se ne može setiti gde je tada bio i šta je radio.

Na sam dan ubistva, 30. januara, Belivuk je izjavio da je ujutru bio u stanu da bi oko 12 časova otišao do stadiona FK Partizan na sastanak sa generalnim direktortom ovog kluba Milošem Vazurom.

On je ponovio da nije ubio Miloševića i rekao da mu nije poznato ko bi to mogao da bude i zbog čega.

Iznoseći odbranu, Belivuk je dodao da ne može da objasni odakle njegovi tragovi na na tablicama automobila koji je prilikom ubistva Miloševića koristio ubica.

Belivuk poznavao ubijenog, nisu se družili

Iz spisa predmeta koje su novinari Insajdera tražili od Tužilaštva, vidi se i da je Belivuk rekao da je ubijenog Miloševića poznavao od ranije ali da se nisu družili.

Rekao je da je u leto 2014. godine na splavu na kom je radio Milošević, prilikom posete glumca Stivena Sigala, došlo do tuče u kojoj je Belivukov drug Uroš Ljubojević dobio batine. Belivuk je rekao da Milošević nije tukao Ljubojevića, već je pokušao da razdvoji učesnike tuče.

Godinu i po dana kasnije, kako navodi Belivuk iznoseći svoju odbranu, Milošević je zvao Aleksandra Stankovića kako bi mu se žalio da su neki „Grobari“ došli u kafanu koju je on obezbeđivao da „prave haos“.

Belivuk je dodao da je tada Aleksandar Stanković Miloševiću rekao da on nema veze sa tim osobama i da ih slobodno izbaci iz lokala koje je obezbeđivao.

Drugooptuženi Miljković Marko pred zamenikom javnog tužioca branio se ćutanjem, dok se trećeoptuženi Kojić nalazi u bekstvu.

Janičari na tribinama Partizana

U toku borbe između partizanovih navijačkih grupa „Alkatraz“ i „Zabranjeni“ pre nekoliko godina na tribine Partizana dolazi ekipa zvana „Janičari“ koju su vodili ubijeni Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk.

Oni su, kako je i sam Belivuk u intervjuu za Newsweek rekao, na tribinu Partizana došli prvo kao plaćeno obezbeđenje pojedinim vođama „Alkatraza“ , među kojima je Aleksandar Vavić, da bi kasnije tu garnituru vođa sa tribine, kako je naveo, i proterali.

U međuvremenu, šira javnost je za nove vođe navijača Partizana, koje je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, saznala tek nakon napada na direktora FK Partizan Miloša Vazuru, u kom su teško povređeni pripadnik obezbeđenja i vozač kluba, maja 2016.

Ovaj brutalan napad snimljen je i sigurnosnim kamerama i na njemu se vide Aleksandar Stanković, Veljko Belivuk i Darko Ristić.

Stanković je u tom trenutku već bio pravnosnažno osuđen na zatvorsku kaznu za trgovinu drogom, ali je više puta odlagao odlazak u zatvor i na kraju je ubijen u oktobru 2016. u pucnjavi u centru Beograda.

Kako je pisao Insajder, u vreme ubistva Miloševića za čije pomaganje je optužen, Belivuk je trebalo da služi kaznu kućnog pritvora.

Stanković i Belivuk pominju se i u krivičnoj prijavi Vojnog sindikat, kao „lica iz kriminogenih sredina“ kojima su pojedinci iz Vojske omogućili da koriste vojno strelište i municiju.

Ovu prijavu, kako je Insajder objavio, nedavno je Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu odbacilo.