Tužiteljka za Insajder o saslušanju investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu: S.M. iznela odbranu, nije bilo osnova za pritvor

Snežanu Mitković, koja se navodi kao investitorka nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, u prvom trenutku policija nije mogla da pronađe, što je tužilaštvo i saopštilo u odgovorima Insajderu. Međutim, kasnije je saslušana u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Višem tužilaštvu u Kraljevu. Kako za Insajder kaže tužiteljka Sanja Protić, S.M. je osumnjičena da je pribavila falsifikat i iznela je svoju odbranu.

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu

„Ona je iznela svoju odbranu, osumnjičena je da je pribavila falsifikat službene isprave i u vezi sa tim sada sprovodimo istragu. Njena odbrana se slaže sa dokazima koje smo već prikupili. Nije bilo osnova da zatražimo određivanje pritvora i ona će se u daljem toku istrage braniti u redovnom postupku. Pritvor smo tražili samo u slučaju kada postoji opasnost od uticaja na svedoke”, navodi tužiteljka.  

S.M. se u ovom slučaju sumnjiči za lakše krivično delo, odnosno pribavljanje falsifikata, a tužilaštvo nije imalo osnova da traži pritvor zbog opasnosti od bekstva, jer ne postoji sumnja da je pokušala da izbegne pojavljivanje pred tužiocem. Ona, naime, nije pronađena na adresama stanovanja, ali je kasnije, kako objašnjava tužilteljka, policija pronašla osumnjičenu na drugoj adresi.

U istrazi nije saslušana još jedna osumnjičena, ali ni za nju tužilaštvo ne smatra da je u bekstvu, jer je prema nezvaničnim informacijama ranije otputovala na odmor. Po povratku će biti saslušana.

Troje osumnjičenih koji su radili u Opštini Brus u vreme izvršenja ovog dela pušteni su nakon davanja izjave tužiocu.

Advokatica: Milutin Jeličić negirao da optužbe

U pritvoru se nalaze samo dvojica osumnjičenih, Mulitin Jeličić Jutka, bivši predsednik Opštine Brus i Miloš Azdejković, bivši pomoćnik predsednika Opštine. Njih dvojica sumnjiče se za izvršenje težih krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i pritvor im je određen do 30 dana zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke. Advokatica Milutina Jeličića Jelena Đorđević, kaže za Insajder da je njen branjenik negirao delo za koje se sumnjiči.   

„Jeličić je u iskazu naveo da je sve odluke donosila Skupština Opštine Brus, kao kolektivni organ, i to na predlog Veća, koje je takođe kolektivni organ. I u tom smislu nema njegove odgovornosti kao predsednika Opštine. U vezi sa dozvolama za privremene objekte, rekao je da Opština je tek poslednja u nizu koja ih izdaje, tek posle Skijališta i Nacionalnog parka, te da nije ni vlasnik zemljišta, jer je to 'Skijalište' pa ne može da naplaćuje takse”, rekla je za Insajder advokatica Irena Đorđević, Jeličićev branilac.

Nakon okrivljenih tužilaštvo bi trebalo da sasluša i svedoke.

„U istrazi bi trebalo da bude saslušano 20-tak svedoka - radnici opštine, članovi veća pravobranilac, osobe koje su konkurisale za te privremene objekte. Nije mi jasno kako je pritvor određen mom branjeniku i još jednom osumnjičenom dok su ostali osumnjičeni, posle saslušanja u utorak u tužilaštvu, pušteni da se brane sa slobode”, navodi Jeličićeva advokatica.

Milutin Jelečić Jutka je, kako se ispostavilo, na slobodi proveo samo četiri dana, nakon što je u petak odslužio tromesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad bivšom sekretaricom Marijom Lukić.

Policija ga je privela stanu u Beogradu po nalogu tužilaštva iz Kraljeva.

„Sumnja se da je M. J., bivši predsednik Opštine Brus, tokom 2017. i 2018. godine, suprotno zakonu izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park Kopaonik na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja“, navodeno je u saopštenju MUP-a nakon hapšenja.

Kako dodaju, M. A, bivše odgovorno lice u Opštini Brus, se sumnjiči da je pomogao M. J. u donošenju navedenih zaključaka tako što je posredovao kod G. R. i četrdesetsedmogodišnje žene, komunalnih inspektora, da ne izvrše inspekcijski nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka „Kopaonik“.

Prijava zbog falsifikata za objekat na Pančievom vrhu podneta 2018. godine

Ministarstvo građevinarstva je u julu 2018. godine podnelo krivičnu prijavu protiv investitorke Snežane Mitković i Milutina Jeličića Jutke. Sumnjalo se da je u periodu od 14. jula 2017. do 26. februara 2018.  u dogovoru s investitorkom nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. U krivičnoj prijavi u koju je Insajder imao uvid navodi se između ostalog:

„Milutin Jeličić je u nameri da omogući investitorki nelegalnog objekta na Pančićevom Vrhu, Snežani Mitković, da taj objekat uvede u postupak ozakonjenja i spreči rušenje, u dogovoru sa njom, izdao nalog NN službenom licu opštinske uprave Brusa da u službenu knjigu unese neistinite podatke i službenim pečatom overi spise sa neistinitom sadržinom - lažnu prijavu za legalizaciju objekta izgrađenog bez građevinske dozvole za navodno izgrađen poslovno stambeni objekat.”

O potpisivanju tih dokumenata za Insajder je govorio i Aranđel Stojković koji je danas jedan osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja. Naime, Insajder je otkrio da je on potpisao sporni dopis sa falsifikovanim, antidatiranim dokumentom za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu, koji je dostavljen Ministarstvu građevinarstva. Ispostavilo se da je to učionio samo samo dva meseca pre nego što ga je Milutin Jeličić smenio sa mesta zamenika predsednika opštine Brus.

„Ono što mogu da vam kažem je da sam tog 22. februara pozvan u kabinet predsednika da potpišem saglasnost za privremeni objekat na Kopaoniku. On me je zamolio da potpišem, znate kako to već ide, i naravno, verujući predsedniku, ja sam potpisao. Ali ,koliko mi je poznato i koliko mi je ostalo u memoriji, radi se o jednom sasvim drugačijem dokumentu. Ovaj dokument koji ste mi vi dostavili, maltene ga prvi put vidim. Da li je on bio u ostaloj dokumentaciji gde sam ja video prvu stranu, a nisam čitao dalje, zaista, eto ne znam, ali videćemo“, rekao je Aranđel Stojković, bivši zamenik predsednika opštine Brus u Insajderovoj emisiji Moćnik bez trona.

Investitorka već optužena za nelegalnu gradnju

Protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković vodi se i postupak zbog zbog nelegalne gradnje u Osnovnom sudu u Brusu.

U vezi sa tim slučajem krivičnu prijavu podnelo je Ministarstvo građevinarstva i to za krivično delo gradnje bez građevinske dozvole za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna od jedne do osam godina sredinom 2018. godine.

Optužnicu za navedeni slučaj je Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podiglo godinu dana kasnije.

Slučaj sumnje u falsifikovanje još nije stigao do optužnice, a predmet je Osnovno tužilaštvo u Brusu formiralo još nakon emitovanja emisije Insajder „Vrh bezakonja“.

Podsetimo, kako je otkrio Insajder još 2018, Snežana Mitković je uz falsifikovan dokument pokušala da legalizuje nelegalni objekat na Pančićevom vrhu. Taj dokument je izdala Opština Brus na čijem čelu je tada bio Milutin Jeličić, a kako je utvrdio Insajder, taj dokument je bio ne samo antidatiran, nego se po svemu sudeći radilo i o falsifikatu.

Kako je Insajder otkrio, na dokumentu koji je izdao Sektor za urbanizam i imovinsko pravne poslove, navedeno je da je podnet 2014. godine, iako postoje brojni dokazi da je nelegalni objekat počeo da se gradi tek 2017. godine.

Da je dokument falsifikovan utvrđeno i kroz odgovore koje je Insajder dobio od Odseka za urbanizam i građevinarstvo Opštine Brus. Kako su tada naveli, zahtev za legalizaciju pod rednim brojem 353-4/1, a koji je investitorka Snežana Mitković navodno podnela 20. januara 2014. godine, nikada nije zaveden niti ga je taj Odsek ikada zvanično izdao.

Na zahtevu za legalizaciju nije slučajno upisana 2014. godina, jer su prema Zakonu o ozakonjenju vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do kraja januara 2014. mogli da ih legalizuju. Osim toga, u slučaju rešenja o rušenju, vlasnici imaju pravo da se žale Upravnom sudu, čime se rušenje odlaže sve dok se ne završi upravni spor.

Upravo tu mogućnost je iskoristila investitorka Snežana Mitković koja je tužila Ministarstvo građevinarstva zbog odbijanja njenog zahteva i time rušenje nelegalnog objekta odložila.

Sve ove informacije otkrivene su u emisiji Insajdera „Vrh bezakonja“.

Izvor: Insajder