U nastavku suđenja koje je podelilo Lučane na ljude i neljude svedočio bivši radnik vojne fabrike

Suđenje za tragediju u vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, posle četiri odlaganja, nastavljeno je u Osnovnom sudu u Ivanjici, a na današnjem ročištu svedočio je Marko Mitrović. On je izjavio da mu je direktor Radoš Milovanović rekao da kod tužioca kaže da su nastradali radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović ispustili bure sa eksplozivnim otpacima. Mitrović je o svemu što je video kao i pritiscima kojima je bio izložen nakon eksplozije govorio i emisiji Insajdera „Ljudi i neljudi“.

"Milan Blagojević - Namenska", ilustracija

U nastavku suđenja za slučaj pogibije dvojice radnika u fabrici Milan Blagojević u Lučanima bivši radnik fabrike Marko Mitrović ispričao je šta je tog tragičnog dana pre četiri godine video kada je radio u smeni sa poginulim radnicima.

Prema njegovim rečima, Milojko Ignjatović je pozvao Milomira Milivojevića da mu pomogne da sa elektro voza spuste bure sa eksplozivnim otpacima. Nakon toga je video obasjan magacin, i odmah istrčao napolje.

Rekao je da je video Ignjatovića koji je potpuno izgoreo. Takođe, ispričao je da je vatrogasac tražio da se pusti voda iz hidranta, ali da je taj najbliži bio bez vode.

Mitrović je ispričao i da je menadžment Namenske bio ljut na njegovu izjavu koju je dao policiji nakon događaja kao i da su tražili od njega da je promeni. Rekao je i da mu je generalni direktor Milovanović, pre nego što je trebalo da ide kod tužioca, pozvao na razgovor i rekao da treba da kaže da su oni ispustili bure.

Inače, do sada su suđenja više puta odlagana zbog bolesti optuženih.

Suđenje je počelo 3. oktobra 2019. godine, kada su radnici lučanske fabrike došli da podrže direktora Radoša Milovanovića i tvrdili da on nije kriv, a neki od njih su vređali porodicu poginulog radnika Milomira Milivojevića.

Osim direktora Radoša Milovanovića, za nesreću u lučanskoj fabrici, u kojoj su 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55), optuženi su Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila nesreća, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Svi oni su ranije saslušani i negirali su krivicu.

U fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana, u poslednjih 38 godina koliko je na njenom čelu direktor Radoš Milovanović, poginuo je 21 radnik.

Porodice poginulih su decenijama pristajale na ćutanje da se ne bi zamerali moćnom direktoru. Međutim, jedna porodica odlučila je da prekine zavet ćutanja.

Porodica Milivojević, čiji je sin poginuo u fabrici, direktoru je rekla „ne“.

Podsećamo na priču o jednom lokalnom šerifu, „strogo poverljivim“ propustima u fabrici MB Namenska i nesreći koja je podelila Lučane na ljude i neljude.

 

Izvor: Insajder