U ponedeljak pred poslanicama zakon o nestalim bebama koji umesto istine roditeljima daje novčanu nadoknadu (VIDEO)

U petak je predsednica Skupštine Maja Gojković iznenada na dnevni red sednice sazvane za ponedeljak stavila Predlog zakona o nestalim bebama. Iako se čini da je država odlučila da posle nekoliko decenija stavi tačku na sumnje da su njene institucije učestvovale u krađi beba, izgleda da je motiv puko ispunjavanje obaveza prema Savetu Evrope.

Između 350 i 650 roditelja obraćalo se nadležnim institucijama zbog sumnji da su njihova deca ukradena u porodilištima u Srbiji, ali do danas nisu saznali istinu.

Jedna od njih je i Zorica Jovanović kojoj su doktori u ćuprijskoj bolnici 1983. saopštili da je njen sin preminuo. Nisu joj dali da ga vidi, za uzrok smrti su naveli da je nepoznat, a smrt njenog sina nije zavedena u matičnoj knjizi umrlih. Telo bebe nikada nije predato porodici.

“Tražili smo da se uradi obdukcija, da vidimo šta je s detetom, oni su rekli - uradiće se i tek posle godinu dana dobijamo nalaz obdukcioni, navodno da je dete slato za Beograd. Ja sam bila u arhivu u Beogradu, nikad nijedna beba iz Ćuprije nije došla na obdukciju u Beograd” , rekla je Zorica Jovanovića između ostalog u razgovoru za RSE 2016.godine.

Upravo zato što joj institucije nisu pravovremeno pružale informacije o sudbini njenog detata, tužila je državu Evropskom sudu za ljudska prava. Sud je presudio u njenu korist i pored novačne odštete naložio Srbiji da donese poseban zakon koji bi omogućio da svi roditelji koji sumnjaju saznaju šta je bilo sa njihovim bebama. Sedam godina kasnije, zakon još nije usvojen. Predlog zakona koji će se pred poslanicima naći u ponedeljak međutim ne obećava da će sudbina nestalih bebe ikada biti rasvetljena.

“Ovaj zakon jednostavno nije podoban da utvrdi činjenice o svakom pojedinačnom slučaju već naprotiv u njemu se krije namera da se kroz sistem obeštećenja da se roditeljima pruži novčana naknada i to tako što bi sud donosio rešenje da je nemoguće utvrditi istinu” , kaže Milena Vasić iz Yucoma za Insajder.

Upravo zbog ovoga već mesecima roditelji nestalih beba i nevladine organizacije traže da se ovakav Predlog zakona povuče. Smatraju da je važno uspostaviti mehanizam koji bi omogućio istinu, a ne samo ispuniti obavezu iz presude Evropskog suda za ljudska prava. Ipak, hitnost u donošenju ovog zakona ima i objašnjenje.

“Ukoliko taj zakon ne bude donet Komitet ministara Saveta Evrope će imati vrlo oštru reakciju prema Srbiju, s obzirom na to da imamo najavljene izbore i najavljene raspuštanje skupštine pretpostavljamo da je to razlog zašto je Srbija požurila da donese zakon. Podjednako i udruženja roditelja i nevladine organizacije koje prate izvršenje presude Jovanović protiv Srbije smatraju da nema amandamana koje bi uspeli da srede ovaj zakon jer je on u samom korenu loš” , dodaje Vasić.

Srbija je dužna da ispita sumnje roditelja da su njihova deca ukradena u porodilištima. Roditeljima je u celoj situaciji najmanje važna novčana odšteta koju nudi država jer oni žele da istraga pokaže da li je njihovo dete možda živo i ako jeste gde se nalazi.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.