U Prištini počelo suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića

U Osnovnom sudu u Prištini juče je počelo suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva.

Oliver Ivanović

Za umešanost u ubistvo Ivanovića terete se: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi za dela za koja se okrivljuju, dok je tužilac na početku suđenja rekao da smatra da postoje ubedljivi dokazi da Nedeljko Spasojević, Marko Rošić i Silvana Arsović bili članovi organizovane grupe i da su odgovorni za ubistvo Olivera Ivanovića. Dragiša Marković i Žarko Jovanović su optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Šta se nalazi u optužnici Prištine, šta su tvrdnje Beograda, kakva je atmosfera bila na severu Kosova pre ubistva Olivera Ivanovića i kome je i zašto smetao, novinari Insajdera bavili su se u emisiji (Ne) savršen zločin koja je emitovana početkom 2020.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.