Uprkos tvrdnjama da ga niko ne poznaje, Milan Radoičić postao potpredsednik Srpske liste

Iako su predstavnici najviših državnih institucija mesecima tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu, on je danas izabran za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu – i stranke koju otvoreno podržava vladajuća Srpska napredna stranka.

Predstavnici Srpske liste, Goran Rakić, Milan Radojičić...

Informaciju o izboru Radoičića za potpredsednika Srpske liste, nekoliko sati posle ove sednice saopštila je državna TV Most pozivajući se na saopštenje ove stranke, ali ne navodeći kada je doneta ova odluka, osim da je svečanoj sednici prethodio radni deo, prenosi portal Kossev. 

Milan Radoičić do danas nije imao nikakvu zvaničnu funkciju, iako ga je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u nekoliko navrata označio kao čoveka sa kojim je u redovnoj komunikaciji jer Radoičić „ima autoritet na severu Kosova“.

Široj javnosti postao je poznat kada su pojedini opozicioni srpski političari na Kosovu počeli da ga pominju kao centar neformalne moći na severu Kosova.  

Novinari Insajdera su u više navrata pokušali da dobiju odgovor od predstavnika vlasti u Srbiji o tome kakva je Radoičićeva uloga na Kosovu, ali su oni tvrdili da ga ne poznaju.

Da ne zna ništa o ulozi Milana Radoičića tvrdio je i direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić. On je, kako se vidi na fotografijama do kojih su došli novinari Insajdera, i danas bio prisutan na sednici Srpske liste.

Đurić je danas, nakon što je Radoičič izabran za jednog od potpredsednika Srpske liste, izjavio da „skida kapu“ svakom „borcu i građaninu koji je prepoznao potrebu da na ovom našem projektu radimo“.

„Pre godinu dana zajednički smo osnovali ovu Srpsku listu. Godinu je dana kako smo počeli da gradimo bedem našeg opstanka“, izjavio je Đurić. Nije međutim precizirao ko je tačno i sa kim osnovao Srpsku listu.

Đurić danas nije odgovarao na pozive novinara Insajdera.

U Beogradu niko ne zna ko je Radoičić?

Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera o ulozi Milana Radoičića na severu Kosova, predsednik vladine Kancelarije za KiM, koji je i ranije u nekoliko navrata viđen sa njim u društvu, izjavio je u februaru ove godine da takva pitanja postoje u delu javnosti koja želi da dovede Radoičića u vezu sa kriminalnim aktivnostima, ali i da kriminalizuje čitav Sever Kosova.

Na pitanje novinara Insajdera u kom svojstvu Radoičić pregovara u ime Srba sa Kosovu sa zvaničnim vlastima u Prištini i kako je moguće da on, kao prvi čovek vladine Kancelarije za Kosovo, ne zna kakva je Radoičićeva uloga na severu Kosova, Đurić je izbegao direktan odgovor, uz obrazloženje da on nije prava adresa za ta pitanja.

Sličan odgovor smo dobili i od ministra policije i člana predsedništva SNS-a Nebojše Stefanovića.  Odgovarajući na pitanja novinara Insajdera u januaru ove godine, Stefanović je izjavio da je za Radoičića čuo u medijima, kao i da ne zna kakvu ulogu ima na Kosovu.

„U SNS-u nema nikakvu ulogu. Čuo sam za njega u medijima. Nikada u životu ranije nisam čuo za tog čoveka“, rekao je Stefanović za Insajder.

Ni Đurić ni Stefanović nisu objasnili zašto Radoičić pregovara u ime kosovskih Srba sa vlastima u Prištini, ako već nema nikakvu funkciju. Podsetimo, kosovski premijer Ramuš Haradinaj u intervjuu emisiji „Slobodno srpski“ 24. decembra prošle godine rekao je da „veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“ među kojima je i Radoičić, ističući da je on neko ko je „bitan za sve“.

U martu ove godine Haradinaj je ponovio istu tvrdnju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 19. februara ove godine u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepiju istakao da nikada nije sreo Milana Radoičića, niti je, a da zna, sa njim razgovarao, ali nije isključio mogućnost da je Radoičić bio prisutan na nekom sastanku. Sa druge strane sa Oliverom Ivanovićem se sreo, kako je rekao, više puta i znao je za njegov sukob sa Radoičićem, ali je istakao da će nadležni organi da pokažu da li ima veze sa njegovim ubistvom.

„Taj čovek je znao da će svi da upere prstom u njega. Pitao sam se.. Je l glup ili šta? Možda i jeste, možda je bahat... Nadležni organi će da pokažu...“, naveo je Vučić.

Međutim, iako je rekao da s Radoičićem nikada nije razgovarao, Vučić je na konferenciji za novinare 12. septembra 2017. upravo njemu pripisao zasluge za brigu o Srbima na Kosovu.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni i njihova deca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, izjavio je Vučić prošle godine.

Ko je Milan Radoičić i zašto je važan?

Na severu Kosova ne postoje institucije koje imaju realnu vlast. Formalno u nadležnosti međunarodnih snaga i Prištine, politički pod uticajem Beograda, a na terenu pod kontrolom pojedinaca bez zvaničnih funkcija. Ovakva situacija na severu Kosova nije se promenila od 1999, a jedino što se menja jesu imena onih koji imaju realnu moć na terenu.

U vreme kada su formalno bili samo direktori bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice, Marko Jakšić i Marko Ivanović su u diplomatskim depešama označavani kao pravi vladari severnog Kosova.

Kada su 2011. na severu izbili neredi i kada su podignute barikade zbog uvođenja kontrole na liniji između Kosova i centralne Srbije, u prvi plan izbija Zvonko Veselinović, čovek bez zvanične funkcije, jedan od prvih “čuvara mosta” u Kosovskoj Mitrovici formiranih 1999. godine, grupe koja je prema istraživanju Insajdera bila je neformalna policija Kosovske Mitrovice, a čiji su pojedini članovi bili osumnjičeni za razna krivična dela.

O tome kako je Zvonko Veselinović izgradio poslovnu imperiju detaljno je objavljeno u serijalu Patriotska pljačka.

Na pitanje novinara Insajdera da li je blizak Srpskoj naprednoj stranci, kako se to navodilo u javnosti, Zvonko Veselinović je prošle godine rekao da jeste, ali da je pre toga sarađivao i sa predstavnicima prethodne vlasti, posebno u vreme postavljanja barikada na severu Kosova.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, inače prijatelji, imali su zajedničke poslove. To najbolje pokazuje optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga. Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu 2011, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016.

Dok Zvonko Veselinović poslednjih godina, po svemu sudeći, prelazi da radi u centralnoj Srbiji, pa su tako njegove firme angažovane na izgradnji autoputa, a na Kopaoniku je izgradio i hotel Grej, Milan Radoičić je ostao na Kosovu i vodi kafić Grej u severnom delu Kosovske Mitrovice.

BIRN je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama došao do prvostepene presude Višeg suda u Beogradu u slučaju prisvajanja kamiona Hipo Lizinga, u kojoj se navodi da je Radoičić ranije bio osuđivan, ali su u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, precrtani podaci o tome kad, zbog čega i koja mu je sankcija izrečena.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.