Uprkos tvrdnjama o nikad tačnijem biračkom spisku, preminuli i dalje sa pravom glasa (VIDEO)

Uoči svakih izbora otvaraju se pitanja ažuriranja biračkog spiska i eventualnog prostora za manipulacije, a tvrdnje da „glasaju i mrtve duše“ iznosili su u prethodnom periodu svi politički predstavnici, ali samo dok su bili opozicija.

Izbori, ilustracija / Foto: Srđan Ilic

Tako je u kampanji za predsedničke izbore 2012. kandidat Tomislav Nikolić optužio prethodnu vlast da je u birački spisak dopisala „500.000 nepostojećih i mrtvih“, a sedam godina kasnije, uoči novih izbora tvrdnje o problematičnom biračkom spisku iznosi deo tadašnje vlasti koji je sada u opoziciji.

I tada i sada, od Ministarstva državne uprave i lokalne uprave, koje je zaduženo za jedinstveni birački spisak, stiže uveravanje da „u Srbiji nikada nije postojao ni približno tačan, precizan, ažuran i od svake vrste zloupotrebe zaštićen birački spisak“. Ovog puta, osim već poznatih odgovora, na pitanje Insajdera, iz Ministarstva, uz priznanje, stiže i molba za dostavljanje informacija o upisanim osobama koje su rođene krajem 19. i početkom 20. veka radi njihovog brisanja.

U ovakvoj situaciji, u kojoj nisu ubedljive ni tvrdnje o stotinama mrtvih glasača kao ni one o najispravnijem dokumentu ikada, jedino je sigurno da nedostaci u biračkom spisku u velikoj meri utiču na poverenje građana u izborni proces koji je osnovna pretpostavke demokratije.

Polemika o biračkom spisku pokrenuta je i uoči ovih predstojećih izbora pa je tako ažuriran birački spisak i jedan od uslova dela opozicije za izlazak na naredne izbore, a tim povodom juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio  da će država pozvati predstavnike relevantnih međunarodnih institucija da dođu u Srbiju kako bi, kako je istakao, „proverili da li nešto petljamo ili krademo“.
"Pošto su (opozicija) lagali kako mrtvi glasaju, a živi ne mogu, mi ćemo da pozovemo međunarodne predstavnike da dođu pet-šest meseci pre izbora i provere da li nešto petljamo ili krademo, pa neka bude kako kažu svetski priznate institucije", istakao je predsednik Srbije gostujući na televiziji Pink.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.