Vazura kaže da nije video napadače, iako snimak pokazuje drugačije

Prema saznanjima Insajdera, uprava Fudbalskog kluba Partizan, koju operativno vodi generalni direktor Miloš Vazura, pristala je da učini niz ustupaka huliganima, što predstavlja i kraj sukoba koji je kulminirao napadom na pripadnika Vazurinog obezbeđenja ispred ulaza na stadion Partizana 28. aprila. Iako su u klubu objašnjavali da je napad u vezi s klupskim izborima i borbom za rukovodeće pozicije u klubu, prema istraživanju Insajdera radi se o sukobu u vezi s procentima od prodaje fudbalera. 

Screenshot:Youtube

Novinari Insajdera već godinu dana bave se istraživanjem kriminala u fudbalu, načinu na koji se deli profit od transfera, dok su klubovi i država oštećeni za milione evra. Taj serijal biće emitovan na jesen na TV B92.

Današnje svedočenje Miloša Vazure o brutalnom napadu koji se desilo krajem aprila zapravo je potvrda da je došlo do pomirenja uprave i navijača.

Vazura je danas na suđenju u Prvom osnovnom sudu rekao da nije video ko je udario pripadnika njegovog obezbeđenja. Takva izjava bitno se razlikuje od svih saopštenja koje je klub objavio nakon napada, ali i onoga što se jasno vidi na snimku napada koji su snimile sigurnosne kamere.

Ni vozač nije video napadača

U sudu je danas i Vazurin vozač Vladimir Moravčević rekao da nije video ko je udario Božu Kumburovića.

Moravčević je ispričao da je Vazura izašao iz kola na parkingu i rekao njemu i Kumburoviću da ostanu unutra.

Međutim Kumburović je, kako je naveo Vazurin vozač, izašao da se pozdravi sa Belivukom jer ga zna od ranije, dok je on parkirao auto.

"Kada sam izašao iz kola video sam Božu kako lezi na zemlji i krenuo ka njemu, ali mi je prišao Stanković i rekao 'uđi u kola,ne mešaj se", naveo je svedok.

Za napad na Božu Kumburovića, pripadnika obezbeđenja Miloša Vazure, sudi se Veljku Belivuku i Darku Ristiću, a oni se terete da su prvo verbalno napali Vazuru, a zatim naneli teške telesne povrede jednom od članova obezbeđenja i vozaču kluba.

Vazura danas kaže da nije video ko su napadači jer je razgovarao s Aleksandrom Stankovićem, takođe jednim od vođa navijača Partizana, koji je s njima bio na parkingu kluba.

"Pričali smo o dve struje u klubu i problemima koje Partizan ima. U jednom trenutku sam video da se nešto dešava, a onda Božu kako leži na zemlji i ja sam pobegao ka prostorijama kluba, što se vidi na snimku", ispričao je direktor FK Partizan.

Na snimku ovog brualnog napada se, međutim, vidi kako Vazura razgovara sa Stankovićem, vođom navijačke grupe Janičari, da pripadnik njegovog obezbeđenja izlazi iz auta i najpre se srdačno pozdravlja s jednim od navijača. Vidi se razgovor i da pripadanik obezbeđenja prvi udarac dobija kada je Vazura okrenut prema njima i udaljen samo jedan metar, nakon čega beži u prostorije kluba.

Pogledajte snimak:

 

Posle napada, FK Partizan je izdao saopštenje u kom se navodi da je Vazuri prećeno i da su huligani nasrnuli i na njega.

"Napad se dogodio usred dana, kada su huligani koji su spremno čekali ispred ulaza u klub iznenada prišli generalnom direktoru Milošu Vazuri i uz pretnje: 'Ima života posle Partizana, nećeš još dugo biti ovde', pokušali da fizički nasrnu na njega”, saopštio je u aprilu FK Parizan.

Vazura je, međutim, danas u svedočenju na suđenju napadačima rekao da nije video ko je udario pripadnika njegovog obezbeđenja.

Država nemoćna pred huliganima

Za ovaj napad sudi se samo Belivuku i Ristiću, ne i vođi navijačke grupe Janičari Aleksandru Stankoviću, iako se na snimku sigurnosnih kamera jasno vidi da je s Belivukom i Ristićem učestvovao u njemu, pa se čak vidi i to da ne dozvoljava nikome da priđe i pomogne povređenom pripadniku obezbeđenja, kog su napadači nastavili da udaraju nogama u glavu dok je ležao na zemlji.

Stanković je s Belivukom i Ristićem priveden zbog ovog napada 8. maja, čak deset dana pošto se dogodio napad. Stanković je međutim odmah pušten jer Tužilaštvo za njega nije ni tražilo pritvor.

On je inače 2013. pravosnažno osuđen na pet godina i deset meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja ali je tri puta odlagao izdražavanje kazne zbog navodnih zdravstvenih problema. Uprkos tome je dolazio na utakmice, a u jednom periodu je čak sedeo u loži i čuvao pojedine članove rukovodstva FK Partizan.

Osim toga, ubrzo nakon hapšenja iz pritvora je pušten i Belivuk, uz obrazloženje da nije ranije osuđivan. Međutim, kako se ispostavilo, ni Tužilaštvo ni sud, u trenutku odlučivanja nisu imali informaciju da on jeste osuđivan za slično krivično delo.

Prema podacima iznetim u emisiji Insajder bez ograničenja , Belivuku je presuda od pet meseci i 15 dana zatvora izrečena zbog nanošenja teških telesnih povreda na beogradskom splavu BlayWatch još 2007, a postala je pravosnažna posle sedam godina suđenja, u martu 2016.

Ovaj napad pokazao je da su huligani jači od države, dok su dešavanja na skupštini Partizana pokazala u kojoj su se dve struje skoro fizički sukobile pokazala da se u fudbalskom biznisu najmanje pitanja tiče sporta.

Prema ranijim istraživanjima Insajdera, objavljenim u serijalu (Ne)moć države protiv vođa i pripadnika najvećih navijačkih grupa policija je podnosila brojne krivične prijave za teška krivična dela, ali zbog nedovoljnih i neadekvatnih reakcija pravosudnog sistema ove prijave uglavnom nisu procesuirane. 

Nepunih mesec dana nakon napada na predsednika FK Partizan Miloša Vazuru, na pitanje Insajdera kad će država krenuti u borbu protiv huligana i kako će ta borba biti zastupljena u ekspozeu rada buduće vlade, Aleksandar Vučić je rekao da o tome nije napisao ni reč i da mu je veoma teško da o tome govori.

“Ako o tome budem govorio to će značiti da ćemo to da sprovedemo, ako ne, izviniću se svima za to što nemamo dovoljno snage da to uradim", rekao je Vučić.

Kao jedan od razloga zašto država nema snage za to, Vučić je naveo nedostatak društvenog konsenzusa.

"Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo dovoljno snage zato što je potreban društveni konsenzus za neke stvari. Razumeo sam vaše pitanje. Veoma mi je teško da na njega odgovorim, a u skladu s onim što budem izgovorio u ekspozeu razumećete moju poruku i imaćete pravo da me kritikujete", rekao je Vučić.

 

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.