Više tužbi protiv odluka poverenika ove godine nego za prethodnih 11

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za Insajder.net da je u poslednjih nekoliko meseci protiv njegovih rešenja za dostavljanje informacija od javnog značaja pokrenuto više upravnih sporova nego u poslednjih 11 godina. 

Rodoljub Sabić

„U poslednje vreme intenzivno se pokreću sporovi protiv mojih rešenja. U poslednjih nekoliko meseci podneto je 12 upravnih sporova, što je više nego u poslednjih 11 godina“, izjavio je Šabić za Insajder.net.

Poslednji takav slučaj je zahtev Višeg javnog tužilaštva za pokretanje upravnog spora protiv rešenja poverenika da se Insajderu dostavi službena beleška o razlozima za nepokretanje istrage o padu vojnog helikoptera u martu prošle godine.

Više javno tužilaštvo nije postupilo po nalogu poverenika da Insajderu dostavi službenu belešku o razlozima za nepokretanje istrage o padu vojnog helikoptera u martu prošle godine, a zakonski rok za dostavljanje beleške je istekao u sredu.

Umesto da postupi po zakonu, Više tužilaštvo je tražilo od republičkog javnog tužioca pokretanje upravnog spora protiv rešenja poverenika s obzirom na to da je Republičko tužilaštvo jedino ovlašćeno za to.

Prema informacijama koje je Insajderu dostavila kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja, protiv odluka ove institucije i ranije su podnošene tužbe, ali su sudovi svaki put bili na strani kancelarije poverenika i prava javnosti da dobije informacije. 

Tužbe vid pritiska na rad poverenika

U prethodnim godinama većina tužbi protiv odluka poverenika bila je na inicijativu nižih tužilaštava - opštinskih i tada okružnih - i njih je odbio ili odbacio tada Vrhovni sud Srbije, odnosno od 2010. Upravni sud.

Samo u jednom slučaju, na inicijativu Višeg suda u Beogradu, Upravni sud je delimično uvažio tužbu i predmet vratio na ponovni postupak, u kom je poverenik doneo istu odluku, koja nije osporena.

Pre tužbe VJT na odluku poverenika na zahtev Insajdera, u oktobru je direktor JP Aerodrom Vladica Đurđević podneo tužbu Upravnom sudu nezadovoljan zbog toga što je poverenik za informacije od javnog značaja naložio JP Aerodrom da Južnim vestima dostavi dokumentaciju u vezi sa sistematizacijom radnih mesta.

Ipak, Ministarstvo odbrane ubedljivo prednjači po broju tužbi protiv poverenika - čak devet povodom rešenja o dostavljanju informacija Fondu za humanitarno pravo, o kojima Upravni sud još odlučuje.

Tužba koju je Republičko javno tužilaštvo podnelo na inicijativu Ministarstva odbrane protiv odluke poverenika za informacije od javnog značaja da dostavi Fondu za humanitarno pravo informacije o oficirima Vojske Jugoslavije Mladenu Ćirkoviću i Goranu Jevtoviću u delu javnosti je ocenjena kao pritisak na rad nezavisnih istitucija.

Na pitanje Insajdera zbog čega se broj upravnih postupaka protiv njegovih rešenja povećao u poslednjih nekoliko meseci, Šabić nema odgovor.

„Tužilaštvo može da traži poništenje mog rešenja ako sam povredio zakon ili naneo štetu javnom interesu. Vi meni recite da li sam ja to radio i zbog čega se pokreću sporovi protiv mojih rešenja“, kaže Šabić za Insajder.net.

Slučaj pada helikoptera: Umesto informacija spor protiv poverenika

Insajder je tražio kopiju službene beleške o razlozima za nepokretanje istrage o padu vojnog helikoptera u martu prošle godine pošto nam je potvrđeno da tužiteljka Gordana Jovanović, koja je vodila predistražni postupak, nije potpisala odluku o tome da se ne pokrene istraga. Umesto postupajućeg tužioca takvu odluku je u formi službene beleške potpisala nadređena tužiteljka Nataša Krivokapić.

Da u slučaju pada vojnog helikoptera nema osnova za pokretanje krivičnog postupka Više javno tužilaštvo je saopštilo osam meseci pošto je postupajuća tužiteljka Gordana Jovanović okončala postupanje u ovom slučaju. Obrazloženje takve odluke nalazi se u službenoj belešci koju je Više javno tužilaštvo odbilo da dostavi Insajderu.

U odgovoru na naš zahtev Više javno tužilaštvo je između ostalog navelo da odbija da dostavi službenu belešku jer se radi o opštepoznatim informacijama koje su "već više puta objavljene".

Takvu odluku Višeg javnog tužilaštva osporio je poverenik, koji je rešenjem od 7. decembra naložio Tužilaštvu da nam najkasnije u roku od pet dana dostavi traženi dokument.

U svojoj odluci poverenik je ukazao na činjenicu da Insajder nije tražio "dokumentaciju koja je već objavljena, već konkretan dokument, odnosno službenu belešku“ i da je tužilac u okviru javne funkcije koju obavlja dužan da obrazloženje odluke učini dostupnim javnosti.

Prema zakonu, rešenja poverenika za informacije od javnog značaja su konačna i izvršna. Protiv tih rešenja može se pokrenuti upravni spor, ali samo sud može da odloži izvršenje, što znači da je po zakonu Tužilaštvo moralo da dostavi dokument Insajderu.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.