Vođa navijača Belivuk: Umesto kućnog zatvora u pritvor za ubistvo

Veljko Belivuk, osumnjičen da je prošlog ponedeljka u centru Beograda na tramvajskim šinama upucao i ubio Vlastimira Miloševića, trebalo je da bude u kućnom zatvoru. On, međutim, još nije počeo izdržavanje te kazne jer je njegov predmet, kako je rečeno za Insajder.net u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, bio u proceduri. Posebno pitanje je zašto je “povratnik” u vršenju krivičnog dela uopšte osuđen na alternativnu krivičnu sankciju koja je namenjena za učinioce lakših krivičnih dela.

Da nešto ne funkcioniše u sistemu kažnjavanja u Srbiji ni do sada nije bilo nepoznato, ali primer Veljka Belivuka pokazuje koliko su odmeravanje kazne i efikasno izvršenje kazni važni.

Naime, Policija sumnja da je Belivuk čekajući da ode na izdržavanje kazne kućnog zatvora prošlog ponedeljka u centru Beograda pucao na Vlastimira Miloševića, i to u sedam ujutro, na jednoj od najprometnijih raskrsnica. Koliko je ubistvo bilo svirepo svedoči i činjenica da je telo Vlastimira Miloševića završilo na šinama s prostrelnom ranom na glavi. Kako mediji prenose, svoje privođenje Belivuk je sačekao u jednoj kafani na Novom Beogradu.

Kućni pritvor za Belivuka u “proceduri” od novembra

Veljko Belivuk, koji je javnosti postao poznat nakon video snimka brutalnog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure ispred prostorija kluba, u septembru 2016, za ovo delo je osuđen na jednu godinu kućnog zatvora. Međutim, Belivuk do danas nije otišao na izdržavanje kazne.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Insajder.net naveli su da je predmet u Upravu stigao 15. novembra 2016. 

“Nakon toga je počela procedura koja je neophodna da bi osuđenik bio poslat na odsluženje kućnog zatvora. Ta procedura je bila u toku i ovih dana je trebalo da počne i izdržavanje kazne”, kažu u Upravi.

Prema pravilniku o načinu izvršenja vanzavodskih sankcija, u šta spada i kućni zatvor, poverenik po prijemu presude poziva osuđenog radi pocene njegove ličnosti i obaveštava ga o danu kada će mu biti stavljena takozvana nanogica.

To se, međutim, u Srbiji po pravilu čeka, što zbog manjka poverenika koji bi trebalo da prate osuđenog i način na koji izdržava kaznu, što zbog nedovoljnog broja elektronskh uređaja.

Tužilac pristao na kaznu blizu minimuma iako je reč o povratniku

Veljko Belivuk i Darko Ristić, kojima je suđeno zbog prebijanja člana obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure, priznali su krivicu i nagodili se s Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu sredinom septembra prošle godine. Prema sporazumu, Belivuk je za kaznu od godinu dana kućnog zatvora priznao krivično delo nasilničko ponašanje i nagodio se s tužiocem.

Iako je zakonom propisana kazna zatvora i do pet godina, Belivuk se s tužiocem nagodio na kaznu od godinu dana kućnog pritvora. Koliko se radi o “blagoj kazni” svedoči i činjenica da osuđeni može dva sata svakog dana da izlazi bez nadzora, da ide na posao, da se leči… Zato je i zamišljeno da to budu osuđenici na kazne zavora do jedne godine.

Zašto se prvi osnovni tužilac odlučio da sporazumom pristane na svega godinu dana kućnog zatvora za povratnika ostalo je nejasno.

Sud, međutim, nije mogao da odbije ovakav sporazum jer je u skladu sa zakonom. Međutim, u trenutku donošenja ovako blage kazne Belivuk je bio povratnik u izvršenju krivičnog dela. Naime u martu 2016, samo šest meseci pre napada na obezbeđenje Miloša Vazure, Belivuk je pravnosnažno osuđen na pet meseci i 15 dana zatvora jer je 2007, kao radnik obezbeđenja beogradskog splava Blejvoč udarcima metalnom stolicom po glavi naneo teške telesne povrede Bojanu M. nakon verbalnog sukoba s njim i njegovim prijateljima.

Tu kaznu je praktično odlužio u pritvoru u kom je proveo prvo mesec dana, od decembra 2007. do januara 2008, pa onda više od četiri meseca, od septembra 2008. do januara 2009.

Belivuk prijatelj ubijenog Aleksandra Stankovića

Po sopstvenom priznanju, Belivuk je bio blizak prijatelj osuđivanog kriminalca Aleksandra Stankovića, ubijenog u mafijaškom obračunu oktobra prošle godine. Iako je Stanković bio pravosnažno osuđen zbog trgovine drogom i posedovanje oružja na pet godina i 10 meseci, on je tri godine, uz dozvolu suda, odlagao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne.

Nakon ubistva Stankovića, Veljko Belivuk dao je intervju za Njuzvik, gde je između ostalog govorio i o napadu na obezbeđenje Miloša Vazure, kako je postao vođa navijača Partizana, ali i o tome da su navijači odlučili da fudbaleri i košarkaši tog kluba na teren izađu u majicama s likom ubijenog osuđivanog kriminalca Aleksandra Stankovića.

Tom prilikom Belivuk je između ostalog, na pitanje ko je organizovao da igrači nose majice, rekao: „Dato je da se obuku i to je kraj priče, nema rasprave. Da vidim ko će da kaže da neće…”

Intervju je dao u konferencijskoj sali Partizana i to ispred panoa sa sponzorima kluba i jasnim obeležima Partizana. Po svemu sudeći, uprava kluba je smatrala da nema ničeg spornog u tome da osuđeni huligan koristi konferencijsku salu kluba za intervju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.