Vučić: Nemam snage za privatizaciju klubova

Godinama najavljivana privatizacija klubova, po svemu sudeći, moraće da sačeka neki drugi ekspoze i neku drugu vladu.

Ni novi Zakon o sportu i novi mandat vlade ipak nisu dovoljni mandataru Aleksandru Vučiću da se izbori sa, kako i sam kaže, „teškom bolešću našeg društva“ - privatizacijom sporta.

„Zvezda i Partizan kao ne mogu da nađu sponzore, pa uzimaju od države. Mi plaćamo reket klubovima u Srbiji. Ja mislim da je to teška bolest srpskog društva, ali ja zato o tome nisam juče govorio namerno jer nemamo dovoljno snage da rešimo ovu bolest“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje poslanika Nove Srbije Velimira Stanojevića na današnjoj raspravi o izboru nove vlade.

"Potrebna nam je privatizacija u sportu", rekao je Vučić i kao primer naveo aktuelno funkcionisanje beogradskih fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan.

Zanimljivo je da su premijer Aleksandar Vučić i ministar Vanja Udovičić na početku svojih mandata 2014. odlučno najavljivali rešavanje pitanja privatizacija. 

Tako je Vučić u ekspozeu 2014. čak i naveo kao jednu od tačaka upravo uvođenje reda u oblast sporta, kroz rešavanje pitanja privatizacija u sportu i finansiranja sporta i prestanak direktnog finansiranja poslovanja klubova.

Godinu dana kasnije, aprila 2015, premijer je izjavio da će u narednih godinu dana biti pokrenuta privatizacija sportskih klubova u Srbiji.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Lazarevcu, rekao da ranije nije najavljivao privatizaciju klubova, već da je samo rekao da bi voleo da se to dogodi, kao i da za privatizaciju nije imao dovoljno snage.

"Kada je reč o privatizaciji klubova, to bi bilo najbolje rešenje, a nadam se da će država smoći snage da krene u taj proces sledeće godine. U narednih godinu dana pokrenućemo privatizaciju klubova i da vidimo kako će to da bude", poručio je Vučić.

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić je aprila 2014. rekao da je privatizacija u sportu neizbežna i da će ta tema biti pokrenuta nakon formiranja tadašnje vlade, koja je formirana 27. aprila.

Foto: Beta

"Privatizacija je neizbežna. Čeka se nova vlada, a za to vreme veoma intenzivno radimo. Zakonski predlozi su skoro spremni. Obišli smo celu Srbiju i razgovarali o privatizaciji“, rekao je tada Udovičić, dodajući da je privatizacija način za ozdravljenje srpskog sporta.

"Ona će se desiti hteli to neki ili ne. Jasna je politička volja da se konsolidacija finansijskog i ekonomskog sistema koja se dešava na nivou cele države dogodi i u sportu“, dodao je tada Udovičić.

Međutim, skoro dve godine nakon toga, usvojen je novi Zakon o sportu, ali je ostala nerešena privatizacija sportskih društava. Tačnije, u dodatnom članu 179. navedeno je samo da će privatizacija imovine i kapitala u društvenoj, odnosno javnoj svojini, biti uređena posebnim zakonom.

Na raspravi pri donošenju novog Zakona o sportu, Udovičić je, odgovarajući opoziciji o nedorečenosti novog zakona po pitanju privatizacije, rekao da je jedan od razloga za poseban zakon o privatizaciji u sportu upravo to što važeće rešenje nije dalo rezultat jer nije pokrenuta nijedna privatizacija.

"Privatizacija treba da ima posebno mesto. Ministarstvo privrede se aktivno bavi ovim pitanjem", rekao je u februaru Udovičić.

Iako se godinama privatizacija, koja bi mogla da bude rešenje za veći broj sportskih klubova, kao i ušteda za budžet, traži kroz uvođenje zakona o sportu ili traženje političke volje, ostaje nejasno šta je navelo mandatara da odustane od pronalaska “leka” za, kako sam kaže, “tešku bolest društva od koje se nećemo skoro oporaviti”.

Osim toga, nova vlada, barem sudeći po ekspozeu, neće imati snage ni za odlučnu borbu protiv huligana.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.