Vukosavljević za Insajder: Ne osećam se odgovornim za povlačenje strategije (VIDEO)

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je za Insajder da ne smatra da bi trebalo da snosi političku odgovornost za činjenicu da ni nakon dvadeset meseci od kada je imenovan na čelo Ministarstva nije doneta medijska strategija kojom se uređuje funkcionisanje medija u narednih pet godina. Inače, omah po dolasku na čelo Ministarstva kulture i informisanja, sredinom 2016. Vukosavljević je rekao da će nova medijska strategija biti doneta u narednih šest meseci, kao i da „veruje da će to dovesti do seta novih zakona u oblasti medija“. 

Vladan Vukosavljević

Odgovarajući na pitanja Insajdera, ministar Vladan Vukosavljević izjavio je da ne smatra da postoji odgovornost njega i njegovih kolega zbog činjenice da još uvek nije usvojena medijska strategija. Kako je istakao izrada medijske strategije nije vraćena na početak već je zaustavljanjem rada na njoj napravljen pokušaj da se u izradu strategije uključe svi relevantni akteri medijske scene.

„ Budimo sasvim precizni, neće se krenuti od nule. Razumna pretpostavka je da će veći deo napisane strategije biti iskoriščen. Ovde je reč o novom, nadam se i poslednjem, veoma ozbiljnom pokušaju države da ponovo pozove sve predstavnike udruženja koji su napustili grupu da se u nju vrate, a ne da tekst nacrta nije dobar pa je zbog toga povučen ili obustavljen“, rekao je Vukosavljević za Insajder.  

Podsetimo, zbog neučestvovanja predstavnika najznačajnijih novinarskih udruženja u Radnoj grupi za izradu medijske strategije, nacrt tog dokumenta povučen iz procedure. Ministar informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović mesecima nisu imali sluha za zamerke struke da takva radna grupa nema legitimitet.

Ipak, odluku predsednika i premijerke da se iz istog razloga zaustavlja rad na strategiji, prihvatili su gotovo bez komentara. Povlačenje strategije, koja je u isključivoj nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja, proglasila je savetnica za medije predsednika Republike.

 „Preoštro konstatujete stvari“

Samo nekoliko dana nakon povlačenja strategije, predstavnici najreperezentativnijih udruženja doveli su u pitanje i legitimitet komisija Ministarstva koje su zadužene za konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

U ovim komisijama marginalizovana su najveća novinarska i medijska udruženja a većinu članova čine predstavnici lokalnih i novosonovanih esnafskih organizacija i „nezavisni medijski eksperti“

„Mislim da malo preoštro konstatujete stvari. Ne možemo reći marginalizovani, pošto su i oni prisutni u komisijama. Ljudi nikad nisu zadovoljni. Ako se uzmu samo predstavnici ovih nekoliko, bez sumnje relevantnih udruženja, onda se optuži za beogradizaciju jer predstavnici lokalnih medija nisu zastupljeni. Kada su oni zastupljeni onda je problem što su ovi, kako vi kažete, marginalizovani. Istina je negde na sredini“, tvrdi Vukosavljević. Kaže i da Ministarstvo ima dobru volju da svi budu obuhvaćeni ovim procesom . 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS,NDNV, Lokal pres i ANEM) zataražila je od Ministarstva da objavi biografije i kriterijume na osnovu kojih su formirane komisije za konkursno sufinasniranje medijskih sadržaja.

Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović rekao je danas na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije da je sa predstavnicima nekoliko udruženja iz koalicije juče održan sastanak, nakon čega, kako je ocenio, veruje da će se naći izlaz iz problema.

U međuvremenu, Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je povuklo svog predstavnika iz konkursne komsiije za sufinasniranje televizijskih sadržaja.

Sudeći po trenutnom stanju u komsijama, za Ministarstvo je naznačajnije novinarsko udruženje Društvo novinara Niša kojem je u komisijama obezbeđeno četiri mesta, duplo više nego što je pripalo najvećim udruženjima UNS-u i NUNS-u.

Na čelu udruženja iz Niša nalazi se Danijela Ivanković urednica TV Zona plus, inače televizije u vlasništvu Vladana Gašića, sina direktora BIA Bratislava Gašića.

Posle Društva novinara Niša, najviše predstavnika u komisijama Ministarstva kulture ima Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) koje je osnovano pre nepune četiri godine, što znači da je po Zakonu o javnom informisanju tek steklo pravo da imenuje svoje članove u komisije. Na čelu ovog udruženja je direktor RTV Vranje Zoran Veličković, a na poziciji generalnog sekretara direktorka TV Zona plus Slađana Ostojić.

Većinu članova komisija čine „nezavisni medijski eksperti“. Ove komisije trebalo bi da odlučuju o 204 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije koji će biti dodeljeni na konkursima za sufinasniranje medijskih sadržaja od javnog značaja i podršku organizaciji i učešću medija na stručnim skupovima.

 

„Uvek može bolje“

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je i da nije zadovoljan finansijskom situacijom u medijima a da bi država i mediji trebalo zajedno da se zalažu za povećanje medijskih sloboda. 

Na pitanje Insajdera kako on ocenjuje medijsku situaciju u Srbiji, imajući u vidu da je na Odboru za kulturu i informisanje rekao da se ne slaže sa ocenom Reportera bez granica da je Srbija nazadovala u oblasti medijskih sloboda, Vukosavljević kaže da je od izveštaja nekih „međunarodnih ad hoc organizacija“ važnije koliko smo mi u Srbiji zadovoljni stanjem u medijima i koliko su građani zadovoljni informisanjem.

Upitan, kako je medijima zadovoljan on kao ministar kulture i informisanja, Vukosavljević je naveo da „uvek može bolje“. 

Na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica u svom novom izveštaju, Srbija je pala za deset mesta, što je i najveći pad u Evropi.

Ova nevladina organizacija osnovana je pre 38 godina a već 16 godina objavljuje rang listu za slobodu medija u svetu na osnovu upitnika kog popunjavaju ispitanici širom sveta.  

„Nisam zadovoljan finansijskom situacijom u medijima ali je to posledica principa da se država povuče iz medija. Kada smo prihvatili te principe, mediji su ostali izloženi nemilosrdnim zakonima slobodnog tržišta“, rekao je ministar.

On je ocenio da kada su u pitanju medijske slobode postoje zakonski preduslovi ali da je pitanje za svakog od nas koliko te slobode primenjujemo u praksi.

„Milsim da prostor za to treba da bude veći i da država i mediji treba se zalažu za povećanje tog prostora. Nikada dovoljno borbe za medijske slobode. U tome treba da učestvuje i država i mediji, kao partneri“ rekao je Vukosavljević.

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.