Zagorka Dolovac položila zakletvu za treći mandat Republičkog javnog tužioca (VIDEO)

Zagorka Dolovac je pred poslanicima u parlamentu položila zakletvu za republičkog javnog tužioca na period od šest godina, što joj je treći mandat na toj funkciji. Ona je bila jedini kandidat za republičkog javnog tužioca, a potpisivanje teksta zakletve poslanici su propratili aplauzom. Odgovora na pitanja novinara nije bilo, a šira javnost glas republičkog tužioca mogla je da čuje pošto se kratko obratila prisutnima u skupštinskoj sali.

Zagorka Dolovac polaže zakletvu/ Foto: Srđan Ilić

„Zaklinjem se svojom čašću da ću javnotužilačku funkciju vršiti predano, savesno i nepristrasno i štititi ustavnost i zakonitost, ljudska prava i građanske slobode“, glasila je zakletva koju je Dolovac položila danas.

Nakon toga obratila se okupljenima zahvaljujući im na ponovnom izboru. Kako je rekla, ono što u njenom dugogodišnjem radu na funkciji tužioca neki krugovi predstavljaju kao negativnu okolnost, ona smatra da je baš time demonstirala kapacitet i sposobnost da rukovodi najvišim javnim tužilaštvom doprinoseći vladavini prava i stvaranju bezbednijeg društva za građane.

Rekla je da dužnost preuzima svesna svih obaveza i dužnosti.

„Svedoci smo da je postalo uobičajeno da se javno tužilaštvo smatra bitnom ako ne i presudnom tačkom u rešavanju skoro svih društvenih događaja i tenzijama iako to nije uloga tužilaca u bilo kom društvu i državi. S tim u vezi javno tužilaštvo i ja kao tužilac izloženi smo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama, a vrlo često i uvredma u očekivanju da se u skladu sa viđenjem interesnih grupa ili pojedinaca postupanje tužilaštva usmeri i time postigne efekat koji po pravilu ima svoj efekat i u političkoj sferi”, rekla je Dolovac.

Na kraju govora je obećala da će nastaviti “da radi na unapređenju javnih tužilaštava u svim oblastima imajući u vidu primenu novih metodologija rada, jačanje međunarodne saradnje i uvođenje novih informacionih tehnologija“.

Ona je rekla da će posebno podstaći suprotstavljanje korupciji, kriminalu, privrednom kriminalu, trgovini narkoticima, trgovini ljudima.

 

Uz prisustvo ministarke pravde Maje Popović, predsednice Vrhovnog kasacionog suda Jasmine Vasović, brojnih predstavnika pravosuđa i velikog broja fotoreportera i snimatelja dok su novinari čekali u holu, Dolovac je započela svoj treći mandat za koji su je prethodno poslanici izabrali 22. jula.

Prethodno je na funkciju Republićkog javnog tužioca već birana 2009. i 2015. godine.

Dolovac je rođena 1966. godine u Novom Sadu, gde je završila Pravni fakultet 1989. godine, a pravosudni ispit je položila 1992. godine.

Radila je kao stručni saradnik u Republičkoj upravi javnih prihoda, a kao zamenik javnog tužioca u Opštinskom javnom tužilaštvu i Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Od 2007. do 2009. godine bila je vršilac dužnosti javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Zagorku Dolovac birala je prvo 2010. vladajuća većina koju je predvodila Demokratska stranka, a tada je kao jedan od lidera opozicije Aleksandar Vučić tvrdio da je ona “žuti” kadar pa čak i funkcioner DS-a. A onda ju je 2015. predložila tada vladajuća većina predvođena SNS-om, ali je za nju glasala i opozicija u kojoj je bila DS.

Jedini kandidat za RJT i tajno predstavljanje programa rada javnog tužilaštva

Inače, na čelo RJT-a Zagorka Dolovac došla je kao jedini kandidat koji je ispunio sve uslove. Prvo, do isteka roka nije stigla nijedna prijava osim one koju je podnela Zagorka Dolovac, da bi naknadno, po svemu sudeći poštom, stiglo još prijava.

Državno veće tužilaca, koje sprovodi izbor RJT-a, saopštilo je da su sve podnete prijave, osim prijave Zagorke Dolovac, odbačene- jedan od kandidata je na sopstveni zahtev povukao prijavu, jedna prijava je odbačena kao neblagovremena, a dve kao nepotpune.

Tako je Zagorka Dolovac ostala jedini kandidat za funkciju Republičkoj javnog tužioca. Početkom juna, kao kandidat za šefa tužilaštva, Zagorka Dolovac predstavila je i program za budući rad i unapređenje tužilaštva.

Uprkos tome što u svom nazivu svako tužilaštvo sadrži i reč javno, Zagorka Dolovac je to učinila bez prisustva javnosti, pred petočlanom komisijom. Iako je sve ovo u skladu sa procedurom, sporno je što je javnost za to predstavljanje budućeg rada jako važne institucije kao što je tužilaštvo, mogla da sazna gotovo samo slučajno putem saopštenja na sajtu Državnog veća tužilaca.

Na sajtu Državnog veća tužilaca objavljen je program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine kandidata Zagorke Dolovac.

U tekstu na 70 strana navodi se, između ostalog, da kandidat Dolovac „veruje da je svojom saradnjom sa drugim državnim organima i koordinacijom u sprovođenju i zaštiti javnog interesa, demonstrirala kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodi Republičkim javnim tužilaštvom i javnim tužilaštvom Republike Srbije“.

„Nadam se da ću na taj način imati biti u mogućnosti da nadogradim prethodno ostvareno i još više doprinesem vladavini prava i efikasnom radu pravosuđa, odnosno stvaranju bezbednije društva za naše građane, kao i daljem napretku naše države u pristupanju Evropskoj uniji“, dodaje se u zaključku Plana Zagorke Dolovac koji je objavljen na zvaničnom sajtu DVT-a.

Za javnost, u čije ime bi kao Republički javni tužilac trebalo da radi, Zagorka Dolovac ostala je gotovo nepoznata pre svega zbog činjenice da je izbegavala komunikaciju sa medijima, pa samim tim i sa javnošću. Retki su njeni intervjui i to uglavnom u štampanim medijima, a na javnim događajima takođe odbija da odgovara pa čak i da čuje novinarska pitanja.

Poslednji slučaj koji je naišao na brojne kritike jeste postupak Republičke tužiteljke Zagorke Dolovac prilikom izglaska iz zgrade Predsedništva. Naime, televizijska kamera uhvatila je Dolovac kako izlazi iz zgrade predsedništva Srbije, a tužiteljka je papirima pokrila lice.

 

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.